Рада ухвалила закон про оборонні закупівлі

Верховна Рада ухвалила проєкт закону №2398-д про оборонні закупівлі

Прийняття проєкту закону №2398-д про оборонні закупівлі за основу і в цілому підтримали 238 народних депутатів, передає ЕспресоTV.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту закону, він передбачає механізми захисту вітчизняного виробника шляхом врахування інтересів виконавців держконтрактів із закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення. Зокрема,  документ передбачає коригування цін у випадку суттєвих змін фінансово-економічних умов виконання контрактів, надання пріоритету локалізації виробництва на митній території України.

Проєкт закону передбачає затвердження типових державних контрактів; визначення повноважень Міноборони та Мінекономіки у частині здійснення оборонних закупівель; поступовий перехід до державного підтвердження якості на основі стандартів НАТО; надання можливості державним замовникам здійснювати закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення за прозорими та конкурентними процедурами, а також здійснювати закупівлі за імпортом; трирічне планування у сфері закупівель.

Зазначається, що реалізація законопроєкту не передбачає витрат з Державного бюджету України.

У пояснювальній записці до документу також йдеться, що прийняття закону спрямоване на підвищення ефективності та прозорості здійснення закупівель державними замовниками у цій сфері, розвиток конкуренції серед виконавців та економії бюджетних коштів.