Стимулюючі енерготарифи можна вводити лише після запровадження звітності обленерго, - ексміністр

В Україні потрібно запровадити систему звітування обленерго і жорстких покарань за невиконання зобов’язань, і тільки потім запроваджувати стимулюючі тарифи для оновлення інфраструктури

Таку позицію висловив Юрій Продан, міністр палива та енергетики у 2007-2010 роках, в ефірі програми Energo live з Олександром Морщавкою на телеканалі “Еспресо”.

“А що заважало інвестувати до цього часу? Там є амортизація, яка використовується для відновлення мереж. Кожному обленерго, як природному монополісту, в тарифах виділялися відповідні витратиі. Тому перш ніж приймати це рішення, було б добре, якби Національна комісія розказала, як кожне обленерго використало ті кошти в тарифі, які в них є”, - заявив Продан.

Він переконаний, що треба запровадити систему контролю і відповідальності, і тільки потім запроваджувати стимулюючі тарифи.

“Спочатку треба зробити відповідну законодавчу базу - для того, щоб були жорсткі звіти природного монополіста. І жорстка відповідальність за невиконання своїх зобов’язань. І ця відповідальність має бути як у банківській сфері. Коли не виконуються зобов’язання - держава просто забирає розподільчі мережі у свою власність”, - зазначив ексміністр.

Він висловив застереження, що в іншому разі минатимуть роки, а “гроші не будуть вкладені, або будуть вкладені неналежним чином”.