Утворення ОСББ дозволяє скоротити витрати на опалення на 22-30%, свідчить дослідження КШЕ

Створення Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) дозволяє зекономити на опаленні 22% у старому будинку і на 30% - у новому будинку

Такого висновку дійшли, проаналізувавши 8 тис. столичних будинків, розповів Олексій Гаманюк, дослідник у Київській школі економіки (КШЕ), в ефірі програми "Еспресо: капітал" з Андрієм Яніцьким на телеканалі Еспресо.

"Не можна зекономити, тому що тарифи фіксовані? Тарифи дійсно фіксовані, але можна скоротити споживання, зокрема, якщо мова йде про опалення. Ми проаналізували 8 тис. київських будинків, і з них 10% це ОСББ, а 90% – це не ОСББ. І в тих десяти відсотках, де створили ОСББ, вони за опалення платить менше. Якщо це старий будинок, вони платять менше на 22%, якщо це новий будинок, то вони платять на 30% менше", — повідомив Гаманюк.

У теплі дні, замість того, щоб відкривати вікна, в ОСББ зазвичай “прикручують” опалення і менше споживають, пояснив він.

"Якщо почати якийсь процес термомодернізації будинку, встановлення індивідуальних теплових пунктів, заміна вікон. Це все також впливає на споживання тепла, і відповідно мешканці, там де є ОСББ, вони платять менше, і це показує наше дослідження", — додав представник КШЕ.