Цей день в історії: суд Януковича виніс вирок Юлії Тимошенко, Кличко повернув собі пояс чемпіона, відкрився перший музей просто неба

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав експрем'єрку, голову опозиційної до режиму Віктора Януковича партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко нібито винною у перевищенні влади

Йшлося про укладення українсько-російських договорів про постачання і транзит газу, що, на думку суду, призвело до збитків держави в особі державної компанії "Нафтогаз" розміром $189,5 млн. Суд засудив політикиню до 7 років ув'язнення, а також позбавив права обіймати певні посади у державній владі на 3 роки після відбуття основного покарання, розповідає Еспресо.TV з посиланням на проєкт JNSM.

Як всередині України, так і закордоном дане судове рішеня було розцінено як акт політичного переслідування і помсти опоненту.

Після засудження Тимошенко, яке вона відбувала у Харкові, проти неї також була порушені нові справи - пов'язані з її діяльністю на посаді керівника ЄЕСУ в 1996-97 роках і зі звинуваченням в організації вбивства в 1996 році бізнесмена і народного депутата Євгена Щербаня (зупинена 21 травня 2013 року).

21 лютого 2014 року, коли після кількамісячних протестів Віктор Янукович самоусунувся від президентських повноважень і залишив Україну, парламент декриміналізував статтю, за якою була засуджена Тимошенко. Однак через те , що відповідний закон мав бути підписаний президентом, наступного дня Верховна Рада на підставі рішення Європейського суду з прав людини і Комітету міністрів Ради Європи прийняла постанову "Про виконання міжнародних зобов'язань України" і 22 лютого Юлія Тимошенко залишила межі тюремної лікарні, де вона у той момент перебувала.

"7 липня 2014 року МВС України оголосило суддю Родіона Кірєєва, що головував на засіданнях по справі Юлії Тимошенко, в розшук за підозрою у винесенні завідомо не правосудного вироку, за що йому може загрожувати до 8 років позбавлення волі", - зазначається у повідомленні.

Також цього дня:

в Стокгольмі відкрився перший у світі етнографічний музей просто неба (1891),

після чотирьох років перерви Віталій Кличко повернув собі пояс чемпіона за версією WBC (2008).

Іменинники й іменинниці 11 жовтня:

французький письменник Франсуа Моріак (1885),

український кінорежисер Ігор Савченко (1906),

англійський футболіст Боббі Чарльтон (1937),

український письменник, громадський і політичний діяч Володимир Яворівський (1942),

українська співачка, солістка гурту Hardkiss Юлія Саніна (1990).

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо