#ЗеленськийНаВинос: соцмережі зреагували на "5 питань" на місцевих виборах

Суспільство сколихнула новина, яку оголосив президент Володимир Зеленський у відеозверненні про 5 питань, які поставлять українцям на місцевих виборах: люди масово обурюються незаконному плебісциту

Еспресо.TV зібрало для вас перші реакції суспільства на оголошені президентом Володимиром Зеленським наміри про "5 питань" 25 жовтня.

Політичний оглядач Євген Магда відреагував коротко та категорично, створивши хештег #ЗеленськийНаВинос

Журналістка Марина Данилюк-Єрмолаєва звернула увагу, що опитування буде проводитись за дуже низької явки через коронавірус при бажанні президента замиритися з Росією.

"Це незаконно", - відзначила журналістка Христина Зеленюк.

"Яка легітимність цього фарсу? За чиї гроші це буде проводитись? Яке це відношення має до виборів? Чому реальний референдум підміняється опитуваннями на виході і до яких наслідків це може призвести?" - задається питаннями Олександр Смолій, який вважає, що питання стосуватимуться ОРДЛО.

"За чий рахунок все це свято? Опитування на всіх виборчих дільницях - це дуже дорого.
Отже. Може йтися лише про соціологічне опитування біля виборчих дільниць - все інше незаконно. Раптовість ідеї говорить про якусь шахрайську політтехнологію", - відзначив Роман Шрайк.

"Це про те, що вони просто не знають чим виправдати рішення, які вже прийняті! І які треба якось «згодувати» суспільству та західним партнерам, сказавши про "волю народу". Хоча така "воля народа" дуже добре корегується формулюванням запитань. "Дівчинка, ти хочеш в школу, чи з відірваною головою ходити?".Така форма "народовладдя" - у вигляді підготовлених від імені «вождя» питань - це одна з ознак авторитаризму", - відзначив журналіст та екснардеп Сергій Висоцький.

Читайте також: "Я поставлю тобі п'ять важливих питань": Зеленський анонсував всенародне опитування 25 жовтня

"Зеленський ніяк не второпає, що демократія це не дороги з басейнами, а правила і процедури. Поки їх дотримуються - демократія, ні - диктатура. Як тільки будь-яка країна з розвиненою демократичною традицією починає жити одноосібним бажаннями "великого лідера" - жди бунту", - прокоментував нардеп фракції "Голос" Андрій Осадчук.

У співзасновника партії "Демократична Сокира" Юрія Гудименка не знайшлось цензурних слів на реакцію.

"Ось ця дешева пауза: мовляв, питання "всенародного опитування" дізнаєтеся пізніше. Вова, ти (ми ж на ти, виходить) мав би знати, що твоя нинішня посада вимагає від тебе робити все, щоб прибирати будь-яку громадську невизначеність в і без того вкрай невизначеній ситуації, а не нагнітати її дешевими прийомами з арсеналу продавців галантерейних товарів. Ви (множинне число) там зовсім на Банковій еб******ь", - відреагував журналіст Леонід Швець.

Журналіст Євген Козярін знайшовся на жарт:

Підписуйтеся на наш телеграм-канал Новини Еспресо