Зеленський пропонує Раді звільнити суддів Конституційного суду

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду та визнати “нікчемним” його рішення про скасування е-декларування

Текст "Проекту Закону про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства" оприлюднено пресслужбою Верховної Ради.

Проєкт закону містить дві статті: "Неправосудність рішення, прийнятого у власних інтересах" та "Відновлення конституційного судочинства".

Першою пропонується визнати рішення КС від 27 жовтня 2020 року "нікчемним як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів". Окрім того, ініціюється повернення редакцій закону "Про запобігання корупції" та статей Кримінального кодексу, що діяли до рішення КСУ.

У статті 2 йдеться про припинення повноважень складу Конституційного суду, який діяв на момент прийняття цього рішення. 

Також відповідним суб’єктам наказується розпочати процедуру відбору нових суддів. Новий склад КСУ пропонують обирати відповідно до "порядку, визначеному Конституцією України та Законом України "Про Конституційний Суд України". 

У пояснювальній записці до законопроєкту вказується, що рішення КСУ, за поданням 47 нардепів, не мало належного обгрунтування та виходить за межі конституційного подання. На думку авторів, Конституційний Суд шляхом маніпуляцій вдався до ухвалення цього рішення. 

Заявлено, що проект закону розроблено з метою забезпечення дотримання конституційного ладу в Україні та недопущення узурпації влади суддями Конституційного суду.

Зазначимо, що змінити склад Конституційного суду можна лише за згодою самих суддів. Для цього потрібно дві третини від конституційного складу суду. 

Конституція визначає підстави для звільнення судді КСУ. Зокрема, це може бути неспроможність виконувати свої обов’язки за станом здоров’я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку чи нехтування своїми обов’язками та подання заяви про відставку. 

Крім того, Конституція визначає, що рішення та висновки КСУ є обов’язковими, остаточними та не можуть бути оскаржені. 

Читайте також: Зеленський ввів у дію рішення РНБО щодо е-декларування

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb