В Україні планують оновити регулювання платіжного ринку

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді проєкт закону №4364 про платіжні послуги, який покликаний осучаснити регулювання діяльності українського ринку платежів та переказу коштів

Про це повідомила пресслужба Національного банку України.

Згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, ініціаторами проєкту закону стали народні депутати Ольга Василевська-Смаглюк, Вікторія Кінзбурська, Олександр Герега, Андрій Мотовиловець, Андрій Холодов, Данило Гетманцев, Андрій Ніколаєнко та Ігор Абрамович.

"Цей законопроєкт на фінансовому ринку називають законопроєктом про "відкритий банкінг". Хоча він більше - про новий рівень платіжних послуг, про якість та орієнтацію на клієнта. Ми впевнені, що новий закон створить умови для подальшого розвитку платіжних продуктів, сервісів і послуг", - цитує пресслужба слова заступника голови НБУ Олексія Шабана.

Він зазначив, що з прийняттям проєкту закону на платіжний ринок зможуть вийти нові учасники, що сприятиме зростанню здорової конкуренції. Завдяки цьому клієнти зможуть отримати нові більш якісні послуги за вигіднішу ціну.

Крім того, ухвалення цього законопроєкту дозволить адаптувати законодавство України до законодавства Європейського Союзу.

Згідно із проєктом закону він передбачає існування дев'яти платіжних послуг, з яких сім є фінансовими, а а дві - нефінансовими. Також проєкт закону визначає коло надавачів таких послуг. При цьому небанківські платіжні фінустанови зможуть здійснювати платіжні операції без обов'язкової участі в платіжних системах.

Проєкт закону передбачає, що випуск електронних грошей та емісія платіжних карток може здійснюватися не лише банками, але й іншими надавачами платіжних послуг, які отримали відповідну ліцензію.

Крім того, НБУ отримає повноваження для створення регуляторної платформи тестування послуг, технологій та інструментів на платіжному ринку, заснованих на інноваційних технологіях, функціонування якої передбачає тісну взаємодію регулятора зі стартапами та розуміння їх потреб.

Також зазначається, що умови надання платіжних послуг стануть прозорішими, а клієнти отримуватимуть більше інформації про них; приділятиметься підвищена увага захисту прав користувачів, зокрема з метою мінімізації кібершахрайства, посилиться відповідальність за незаконні дії з платіжними інструментами та засобами доступу до банківських чи платіжних рахунків; підвищаться вимоги до безпеки платіжних операцій, зокрема стосовно необхідності використання постачальниками платіжних послуг посиленої автентифікації користувачів у визначених випадках.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb