Після того, як на антикорупційній хвилі Гватемалу очолив комік Моралес, він повернув владу олігархам і видворив антикорупціонерів з країни, - експосол Канади Ващук

Україна та її закордонні партнери мають винести уроки з того, чим закінчилося президентство комедіанта Джеймса Ернесто Моралеса Кабрери у Гватемалі

На це колишній посол Канади в Україні Роман Ващук звернув увагу під час онлайн-лекції під назвою "Вибачайте, якщо щось було не так. Західна підтримка реформ в Україні. 2014-2019", проведеній за сприяння Наукового товариства Шевченка у Канаді. Конспект лекції оприлюднив портал Тексти, передає Еспресо.TV.

"Проголошуючи хрестовий похід проти корупції, ви йдете майже проти всього політичного класу цієї країни. Я зразу мав певні застереження, бо мав досвід, пов’язаний з фінансуванням Міжнародної комісії проти безкарності у Гватемалі (CICIG). Це така прокуратура, де головний прокурор був не з Гватемали, і яка об'єктивно розглядала проблеми гватемальского суспільства. Їм багато чого формально вдалося. Ними керували іспанські і колумбійські прокурори, і вони розпочали кримінальні справи проти майже всіх секторів гватемальского політичного життя. І ось що цікаве сталося. Розпочавши боротьбу із корупцією, вони посприяли обранню в 2015 році президентом Гватемали комедіянта без жодного політичного досвіду, якого звали Джиммі Моралес. На антикорупційній платформі", - розповів Ващук.

Читайте і дивітьсяОксана Забужко: Зеленський тут на гастролях. Він не знає країни і не відчуває її

Але після обрання президентом Моралес, як зазначив дипломат, знайшов спільну мову з різними гравцями гватемальского економічного, олігархічного й іншого життя.

"І от у вересні 2019 року, після десяти років фінансування цієї комісії не тільки Канадою, а й Америкою та ЄС, президент Моралес викинув її з Гватемали за згодою обох кандидатів, які вийшли у другий тур під час президентських виборів", - сказав експосол.

"Тобто всі погодилися, що їм цей CICIG не потрібен. Це свідчення того, що такий фронтальний наступ на всіх і вся скорше чи пізніше захлинеться, і більш врівноважений та селективний підхід, мабуть, був би більш успішним", - підсумував Ващук.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb