"Дістали навіть Кравчука": Гармаш заявив про відмову РФ подати у ТКГ план врегулювання від свого імені

Представник ОРДО в українській делегації у ТКГ Сергій Гармаш заявив, що Росія відмовляється виступити суб'єктом подання плану врегулювання війни на Донбасі

Про це Гармаш написав у Facebook.

"Сьогодні була найжорсткіша ТКГ на моїй пам'яті. Вони дістали навіть всетерплячого дипломатичного Кравчука! Проста і зрозуміла, здавалося б, річ - якщо ОРДЛО України не є членами ТКГ (Україна, Росія, ОБСЄ), то як можна розглядати на рівні ТКГ - міжнародних (!) консультацій - документ поданий цим не членів? Тим більше, що в Мінському комплексі заходів, до виконання якого нас постійно закликають росіяни, функції ОРДЛО чітко позначені: погоджувати і консультувати (!) - нічого іншого, щодо політичного врегулювання, там немає. Тим більше, - що всі рішення, напрацьовані в ТКГ буде імплементувати або НЕ імплементувати Верховна Рада України. А як вона може імплементувати план по врегулюванню конфлікту, якщо друга сторона конфлікту (яка фінансує і контролює його) не хоче подавати його від свого імені як член ТКГ і учасник переговорів, а просовує від нечлена, що не є суб'єктом і не несе жодної відповідальності за невиконання прийнятих рішень?" - написав Гармаш.

При цьому член української делегації наголосив, що в разі подання плану врегулювання від імені РФ Україні доведеться його розглядати навіть за умови незгоди з його положеннями.

"Здавалося б, якщо Росія зацікавлена ​​у вирішенні конфлікту, а не просто в суб'єктивізація ОРДЛО або звинуваченнях України в зриві домовленостей, вона офіційно направляє цей мирний план від свого імені, як учасника ТКГ - і процес пішов! Незалежно від того, подобається нам цей план чи ні, ми були б змушені з ним працювати - переговори є переговори. І нам абсолютно не важливо де його підготували: на окупованій території ОРДЛО, В Москві або Північної Кореї, наприклад. Нам важливо щоб був легітимний суб'єкт подачі документа і відповідальний за його виконання", - пояснив Гармаш.

Представник ОРДО в українській делегації у ТКГ додав, що натомість Росія прагне зробити вигляд, що відмова від подання такого плану є намаганням "не втручатися у внутрішні спави України".

"Але у Москви своя логіка. Сьогодні на ТКГ на чергове прохання Кравчука до РФ офіційно представити в ТКГ план дій від російської делегації або подати план ОРДЛО від імені російської делегації Гризлов заявив, що якби такий план і з'явився, то це було б втручанням Росії у внутрішні справи України, на що Росія, звичайно ж, піти не може", - розповів Гармаш.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb