Мінекономіки очікує зростання українського ВВП з квітня 2021 року

За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, позитивна динаміка зростання ВВП України очікується з квітня 2021 року

Про це повідомила пресслужба Мінекономіки.

"З квітня 2021 року ми очікуємо активне пожвавлення та вихід на позитивну динаміку зростання. Це можливо завдяки збільшенню внутрішнього попиту, у тому числі за рахунок реалізації заходів уряду та НБУ, а також завдяки покращенню зовнішньоекономічної кон'юнктури та ситуації у світі", - цитує пресслужба слова Петрашка.

У відомстві прогнозують, що цьогорічне падіння ВВП на рівні 4,8-5% буде поступово зменшуватись і за підсумком січня-березня 2021 року може досягти 3%.

Крім того, за інформацією пресслужби, Мінекономіки залишає прогноз у 4,6% зростання ВВП на 2021 рік, який було схвалено у липні. Зазначається, що хоча після схвалення цього прогнозу відбулася певна зміна умов функціонування економіки, зокрема, через другу хвилю пандемії COVID-19 в Україні та світі, позитивна динаміка ВВП є цілком вірогідною. Цьому сприятиме початок запуску вакцинації у світі, а також продовження реалізації стимулюючих заходів уряду на Національного банку України (НБУ).

Петрашко також зауважив, що уряд продовжує вдосконалювати й реалізовувати конкретні програми, які позитивно вплинуть на ВВП та економіку країни в цілому.

"Зокрема, йдеться про розширення фінансових інструментів для бізнесу, підтримку національного виробника, реформування залізничної галузі, посилення експортних можливостей, старт великої приватизації, розширення підтримки АПК через агрострахування та зрошення, старт земельної реформи", - зазначив Петрашко.

Також, за його словами, важливим чинником для відновлення економіки залишаються розроблені урядові ініціативи щодо збільшення обсягів прямих іноземних інвестицій. Так, серед перспективних інструментів залучення інвестицій міністр назвав державно-приватне партнерство, індустріальні парки, пільги і переваги для нових інвесторів в рамках законопроєкту "Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb