Bellingcat знімає документальний фільм про "злив" спецоперації з затримання "вагнерівців"

Розслідувальна спільнота Bellingcat знімає документальний фільм про спецоперацію українських спецслужб із затримання російських найманців, які брали участь у війні на Донбасі, та провалення цієї спецоперації

Про це заявив головний розслідувач Bellingcat Христо Грозєв у інтерв'ю журналістці видання "Гордон" Олесі Бацман.

"Зараз працюємо над документальним фільмом по цій дуже цікавій історії, яку українська розвідка зробила", - сказав Грозєв.

Читайте також: Ар'єв оприлюднив докази проведення спецоперації СБУ щодо вагнерівців, яких затримали в Білорусі

Розслідувач зазначив, що російський опозиціонер Олексій Навальний у розслідуванні його отруєння скористався ідеєю українських спецслужб.

"Практично те, що сьогодні ми почули від Навального, як він розіграв ФСБ (зателефонувати учаснику замаху з отруєнням і витягнути з нього зізнання - ред.), частково ідея була взята, народилася взагалі в Україні, тому що ми побачили, як українська військова розвідка за допомогою СБУ придумали план обманути, розіграти ГРУ і ФСБ і "вагнерівців". І вони створили взагалі такий великий пранк, під який змогли переконати ФСБ і ГРУ, що йдеться про приватну військову компанію, яка наймає людей і що вони відправлятимуться у Венесуелу через Стамбул, Мінськ тощо. Все це було зроблене українською розвідкою", - сказав Грозєв.

Дослідник також зазначив, що, за його даними, операція дійсно мала місце і була зірвана на останній фазі через рішення в оточенні президента України.

"Вони довели цих 44 людини до Мінська і були готові продовжити до Стамбула, а реально літак сів би у Києві. Це все було продумано геніально. І раптом ваш уряд каже, що такого ніколи не було і що все це видумка російських спецслужб. Для мене це прецедент. Я ніколи не бачив ситуацію, в якій такий гарний проєкт, який зробив із російських спецслужб посміховисько, клоунів, і потім держава відмовляється від цього виграшу і каже: "Ми цього не робили". Ось це для мене дуже дивно. Тому коли ми взагалі зайшли у цій трек, ми хотіли зрозуміти, чи було таке, чи це дійсно видумка російської розвідки чи ні. Виявилося, що не тільки було, але ще й що воно провалилося. Воно провалилося на кінцевій фазі, але всеж не до кінця провалилося - накопичилася дуже велика база даних, самі зізнання цих ідіотів таким самим чином, як Кудрявцев зізнався Навальному, вони зізналися вашим спецслужбам, які зіграли роль рекрутера. І потім остання фаза, яка мала закінчитися тим, що літак би вилетів, вона не здійснилася. Тому що було політичне рішення на рівні президентської інституції, що треба відкладати це на кілька днів", - сказав Грозєв.

Читайте також: Майже всі задіяні в операції з вагнерівцями офіцери погодилися свідчити, - Луценко

Розслідувач наголосив, що саме рішення про відкладення останньої фази провалило спецоперацію.

"Це рішення - відкласти - виявилося, за нашим аналізом, ключевим для провалення останньої фази. А останньою фазою був реальний арешт цих людей, із яких 8 чи 10 одразу стали би дуже важливими свідками по Боїнгу (МН17 - ред.) в Гаазі, а решта реально були люди, які здійснювали звірства, вбивства, воєнні злочини в 2014 році і вони були б дуже важливими обвинуваченими, яких можна показати в Гаазі по іншій справі, а саме - Україна проти Росії щодо фінансування тероризму і агресії. Вона не сталася через те, що була ця затримка", - сказав Грозєв.

Дослідник додав, що розслідування Bellingcat і документальний фільм будуть оприлюднені до кінця 2021 року.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb