Як "правильно" вбивати та калічити гумовими кулями й облаштовувати концтабори. В ООН передали аудіо з інструкціями від командувача ВВ Білорусі Карпенкова

Білоруський Гельсінський Комітет та правозахисний центр "Весна" звернулися до спецдоповідачів ООН з повідомленням про те, що влада Білорусі готова перейти до значно жорсткіших та жорстокіших дій щодо протестувальників, зробивши реалізацію прав людини абсолютно неможливою

Приводом для цього звернення стала поява у вільному доступі аудіозапису, на якій людина, чий голос дуже подібен на голос нинішнього заступника міністра внутрішніх справ Республіки Білорусі, командувача Внутрішніми військами полковника міліції Миколи Карпенкова повідомляє підлеглим про плани, що обговорювалися на нараді у фактичного глави держави Олександра Лукашенка, передає Еспресо.TV з посиланням на БГК.

"Хоча на даний час неможливо стверджувати про автентичність запису, низка фактів вказує на те, що з високим ступенем ймовірності опублікований запис є справжнім. Зокрема, події, що мали місце в листопаді 2020 року (тобто безпосередньо після наради у Лукашенко), свідчать про ескалацію насильства з боку силових структур щодо учасників мирних акцій протесту", - вказують білоруські правозахисники.

На початку запису Карпенков розповідає підлеглим про отриману  з Російської Федерації нову зброю. Це "пістолет Яригіна". Заступник міністра повідомляє про проведене випробування цієї зброї, що показало його серйозну забійну силу і, відповідно, підвищену травмонебезпечність. Крім того, він повідомляє, що з подібної формально нелетальної зброї було вбито мирного протестувальника - Олександра Тарайковського (цитата: "Він [Тарайковскій] помер, звичайно, від гумової кулі, яка прилетіла йому в груди").

Далі Карпенков вказує на недостатність застосування гумових кийків, світлошумових гранат та інших засобів для придушення протестів, наголошуючи на необхідності подібної травматичної зброї.

Читайте такожЩо чекає Білорусь у 2021 році

Крім цього, на аудіозаписи йдеться про те, яким чином і в яких випадках силовикам слід застосовувати зброю.

Карпенков, посилаючись на Лукашенка, вказує на необхідність "або покалічити, або понівечити, або вбити", а також рекомендує стріляти безпосередньо в лоб, щоб людина після отриманих травм ніколи не змогла повернутися до попереднього стану.

Кажучи про застосування спецзасобів, Карпенков звертає увагу на необхідність використання найбільш радикальних способів їх застосування. Зокрема, Карпенков описує механізм роботи водомета:

"Ця машина за своїми технічними характеристиками в одну секунду перекидає 200 літрів води ... в потрібну точку. Удар такої сили, що якщо людина знаходиться неподалік або ... в натовпі, то її може прямо розмазати".

Потім заступник міністра підкреслює, що використовувати водомет важливо обов'язково з газом.

В аудіозаписі також йдеться про створення спеціальних таборів для безстрокового утримання осіб, які повторно узяли участь в антипрезидентських акціях протесту. Описуючи облаштування табору, Карпенков наголошує на необхідності колючого дроту по периметру та кількох приміщень всередині. Поміщені до табору, за його словами, повинні залучатися до примусової праці.

За словами Карпенкова, на нараді у Лукашенка обговорювалося, що утримувати протестувальників в даних таборах необхідно до того моменту, допоки протестний рух в країні не зупиниться.

Наводяться англомовні титри

Довідка

Ще задовго до початку нинішньої білоруської революції Микола Карпенков, як один з найбільш наближених до Лукашенка силовиків, тоді ще у званні відповідального за боротьбу з розповсюдженням наркотиків і торгівлю людьми полковника прикривав VIP-педофіла з Адміністрації президента В'ячеслава Давидовича.

Тоді Давидович отримав лише 2 роки в'язниці.

На думку відомої білоруської опозиціонерки Ольги Кароч, Давидович фактично став "стрілочником" у справі про цілу групу сексуальних злочинців - чиновників.

Нині Карпенков є головним із розгону масових протестних акцій, тоді як окремими опозиціонерами та їхніми лідерами займається шеф КДБ Білорусі Іван Тертель.

Як вважає білоруський політик - націонал-демократ, засновник спільноти "Білий легіон" Сергій Бульба, Карпенков силами та засобами відданих президенту силовиків навесні 2021 року проведе в країні низку терористичних актів. У їх підготовці та здійсненні пропаганда звинуватить опозицію, після чого почнеться чергова, як розраховує режим Лукашенко, вже остаточна на шляху до "стабілізації" хвиля репресій.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb