Що чекає Білорусь у 2021 році

Дмитро Добрий
10 січня, 2021 неділя
11:23

Ситуація у наших північних сусідів (не плутати з північно-східними) наразі розвивається подібно до подій у комуністичний Польщі взимку 1981-1982 років. Велелюдні акції та страйки профспілки "Солідарність", яка змогла вивести людей на вулиці, але тоді ще не готова була брати владу, 13 грудня закінчилися впровадженням воєнного стану й зодягнутими у мундири телевізійними дикторами

Лідерів опозиції ізолювали, посилилася цензура і репресії. Аж до 89-го, коли в обмін на гарантії особистої безпеки та під ударом економічного цунамі влада вперше погодилася на чесний "круглий стіл" та вільні вибори. Польща стала Польщею.

Але спокійним цей період не був. Починаючи з 1982 року, таємна поліція викрала й закатрупила близько 100 дисидентів, а спроби збиратися на недозволені мітинги жорстоко зупиняли людолови з міліцейського спецпідрозділу "ЗОМО" (аналог Лукашенкового "ОМОНу").

Причина - обрана "Солідарністю" тактика ненасильницького і переважно законослухняного тиску на режим. Вона завжди довготривала і ґрунтується на принципі "малої крові". Наголос робиться на просвітницьку роботу й вичікування сприятливого моменту як всередині країни, так і ззовні.

Щоправда, момент цей може ніколи і не настати. Або ж опозиційні вожді його не помітять і не використають.

Проте "великої крові" ніби як не буде. Ніби як… Такої як під час розстрілів, побиття і арештів польських робітників, шахтарів і студентів у 1956, 1968, 1970, 1976 роках.

"Нормандський формат" по-білоруськи

Приблизно так, схоже, мислять і ті кілька горизонтальних структур, які займаються нинішньою білоруською революцією. Вони нікуди не поспішають і вважають, що диктатура Лукашенка посипиться сама, варто лишень особисто об’їхати провідні країни світу з проханням запровадити санкції й перекрити офіційному Мінську надання позик, експорт добрив і нафтопродуктів.

Саме тому народна президентка Білорусі, перекладачка з англійської й німецької за фахом Світлана Тихановська за 5 місяців перебування у цьому статусі відвідала більше столиць, ніж Олександр Лукашенко за останні 26 років свого безперервного правління.

При цьому її розміщений у Вільнюсі штаб не надто засмучується через відчутне скорочення кількості учасників щотижневих протестів й вимушене перенесення їх проведення з проспектів і площ на подвір’я спальних масивів. Основну ставку вони продовжують робити на міжнародне визнання нової, поки що віртуальної демократичної влади й заохочення іноземних партнерів держави Білорусь до того, аби в той чи інший спосіб змусити де-юре нелегітимного главу держави піти з посади. Зокрема називається Росія, називається Путін.

"Починаючи з вересня, з першої зустрічі (Тихановської - Авт.) з Емманюелем Макроном, йшлося про те щоб створити переговорну групу по Білорусі. Або переговорну площадку. Називалося кілька форматів й усі ці формати передбачають участь як західних держав, так і Росії. Макрон телефонував Путіну. Тоді вони не домовилися. Потім у справі Білорусі з Путіним розмовляла і Меркель. Відразу після зустрічі зі Світланою Курц (федеральний канцлер Австрії Себастьян Курц - Авт.) телефонував Путіну. Вони обмірковували різні комбінації. Це може бути Нормандський формат, це може бути Будапештський формат. Тут залежить від того, які групи країн приймають участь у вирішенні кризи", - каже радник Тихановської Франак Вячорка.

Чим потім дякувати демократично Заходу, зрозуміло. Згодою на багатомільярдні інвестиції, на приватизацію, на відмову від тотального розподілу й командно-адміністративної економічної системи, згодою на присутність західного капіталу, на реформи, на врахування думок Брюсселю, Берліну та Парижу. Але чого вимагатиме Кремль і на що з його своєрідного геополітичного меню готові погодитися противники Лукашенка? На програму "мінімум" у вигляді фінського варіанту - членство у ЄС без членства у НАТО? Чи на програму "максимум" з креатурами ФСБ-ГРУ-"Газпрому"-ВТБ-РПЦ та вищих щаблях? Й чому, власне, опозиція так старанно уникає питання про те, а що такого вони не проти запропонувати Москві, розраховуючи на її сприяння і допомогу?

"Ми готуємося до весни"

Силові органи теж не сидять склавши руки. Вони бажають остаточно зачистити протестне поле за рахунок одного дуже небезпечного для суспільства законодавчого нововведення - кримінальної відповідальності за національний біло-червоно-білий прапор або ж прикрас відповідної кольорової гами. Зараз за БЧБ дають адміністративний арешт чи штраф. Людей це жодним чином не зупиняє.

Тому в пропрезидентських медіа розгорнуто кампанію з підготовки громадської думки до прийняття присвяченого «нацистській символіці» закону. Депутати кишенькового парламенту, дозволена наука, Адміністрація президента і залежні від неї політологи повторюють одні і ті ж слова стосовно "неприпустимості героїзації" колаборантів часів Другої світової війни, забуваючи водночас, що видатний білоруський громадський і політичний діяч Клавдій Дуж-Душевський створив БЧБ-прапор задовго до війни Гітлера зі Сталіним, та й його самого однаково ув’язнювали що нацисти, що комуністи. Не розповсюджуватиметься, певна річ, дія нового закону і на російські дипломатичні представництва і місії. Дарма що вивішений на них триколор використовувався "Російською визвольною армією" генерала Власова.

Історична правда режим Лукашенка не обходить. Там займаються підміною понять і посилаються на передовий досвід ФРН, де за свастику та нацистську атрибутику, справді, серйозно карають.

"Як у Німеччині, з'явився ти з цим прапором - все, 5-10 років", - заявляє на телеканалі "Білорусь-1" провідний політтехнолог самопроголошеного президента Олексій Дзермант. Той самий Дзермант, котрий, окрім того, відповідає на ТБ за поширення антиукраїнської пропаганди.

Повна заборона усього біло-червоно-білого, безумовно, вимагатиме чогось схожого на воєнний стан де-факто. Може, і не з танками на вулицях, як 38 років тому в Польщі, але із новим широкомасштабним конвеєром політично вмотивованих розправ. Значно ширшим, ніж дотепер.

"Ми готуємося до весни. Знаємо, як буде розвиватися ситуація. Діяти будемо жорстко. Справедливо. Але жорстко. Будемо готуватися до гарячої війни, не виключаємо і такого варіанту подій під виглядом гуманітарної місії. Цей непростий період буде 1,5-2 роки", - не приховано залякує населення голова КДБ Республіки Білорусь, генерал-лейтенант Іван Тертель.

"Найпокірніше населення у світі", - каже своєю чергою про білорусів ексміністр внутрішніх справ Юрій Караєв, на чиєму сумлінні життя перших жертв революції.

Чи буде воно і далі "найпокірнішим"? Чи натомість перейде до рішучіших форм і методів боротьби?

Багато що залежить від того, наскільки глибоко кілька опозиційно-еміграційних центрів переосмислять досвід останніх місяців. Адже головні тактичні прорахунки і недоліки підготовчого етапу лежать на поверхні:

- Духівництво чомусь перебуває осторонь вуличного життя. Є звернення, благословення і напоумлення до обох сторін протистояння, є, навіть, анафема Лукашенка від Білоруської автокефальної православної церкви, одначе ми не бачимо священиків і ченців попереду протестувальників, а храми досі не використовуються для захисту й притулку демонстрантів, особливо постраждалих.

- Опозиція як слід не працює з держслужбовцями. З них один тільки посол у Словаччині Ігор Лещеня перейшов на сторону народу. Їхні резиденції не пікетують, їм не пишуть SMS і відкритих листів, їм не задають незручних питань, до не приходять на прийом з прямою трансляцією на Facebook чи YouTube.

- План загальнонаціонального страйку провалився, оскільки немає фонду виплати компенсацій страйкарям. На всіх, хто потребуватиме підтримки, звісно ж, коштів не вистачить. Однак, варто передусім подбати про співробітників найкритичніших в плані валютних надходжень підприємства і подбати про них. Решта ж за день-другий приєднається.

- Чудова ідея з "народними посольствами" як альтернативними осердями білоруського життя за кордоном так і лишилася ідеєю.

- Керівництво протестами представлено різнорідними, конкуруючими групами, тоді як питання створення єдиного опозиційного уряду і парламенту просто перезріло. Даний крок є насамперед символічним, але він би пришвидшив процеси, підвищив би їхню ефективність й посилив би довіру з боку народу.

Якщо такі уроки й надалі лишатимуться  не засвоєними, постане запит на принципово інших опозиціонерів. Вони не виходитимуть з прапорцями і кульками, а заходитимуть у приміщення органів державної влади, телецентри і на склади зі зброєю і боєприпасами. Тим більше, що визначальним рушієм протестів у Білорусі є непередбачувана поведінка Лукашенко, чиї вчинки стають чимраз небезпечнішими.  

Віддані присязі білоруси з погонами, як відомо, об’єдналися в ініціативу BY-POL, зосереджену поки що на поширенні в мережі компромату на найбільш одіозних карателів. Ними ж почато формування "основи майбутніх правоохоронних органів".

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:29
Україна США
США готують для України пакет допомоги на $1 млрд, - Reuters
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
15:28
Аналітика
кіно, кінотеатр
Культура на часі: що з доходами українських театрів на другий рік війни. Дослідження YouControl
Більше новин