Ігор Завадський як дзеркало української судової системи

12 червня, 2016 неділя
13:05

13 червня виповнюється 4 роки, 2 місяці і 21 день, як Ігор Завадський, чудовий музикант, віртуоз-акордеоніст, заслужений артист України, позбавлений волі у зв'язку із звинуваченням в розбещенні неповнолітніх

10 липня 2014 року Подільський районний суд засудив його до 13 років позбавлення волі.

Оскільки в процесі бере участь адвокат Ганна Литвин, що працює в організації, якою я керую, Харківській правозахисній групі, я з усією відповідальністю можу стверджувати, що кримінальна справа повністю сфальсифікована. Не було не тільки складу, але навіть і події злочину.

Завадський був затриманий 23 березня 2012 року на підставі заяви про злочин, підпис на якому, як з'ясувалося пізніше, був підроблений. В цей же день міліціонери пограбували його квартиру під час обшуку, а його самого жорстоко катували в Шевченківському райвідділі міліції, домагаючись зізнань, але він не обмовив себе. Наслідки тортур - поступова втрата зору.

Незаконне затримання та застосування тортур стало предметом заяви до Європейського суду з прав людини. Таємна відеозйомка в квартирі Завадського проводилася без санкції апеляційного суду і узгодження з прокурором, що само по собі є злочином. Її результат - нібито оперативне відео, показане на всю країну, порушуючи закон, винятково з метою облити брудом музиканта. Її навіть не включили в матеріали кримінальної справи з огляду на повну безперспективність використання як доказу.

Адже на відео - не Завадський! На ньому оголений чоловік, набагато повніший, з абсолютно рівною спиною, тоді як у Ігоря сильно випирає лопатка на спині. А як доказ використовується інше відео, абсолютно чорне, без голосу, на якому взагалі нічого не видно.

В експертизі цього відео і слідство, і суд першої інстанції відмовили. Судово-медична експертиза показала, що Завадський не скоював злочинів, які йому інкримінувалися, і слідство незаконно призначило повторну експертизу, яка була проведена зі значними порушеннями закону і дала потрібні слідству дані, які були незаконно використані для вироку.

Суд взагалі не досліджував допустимість доказів, однак, навіть коли визнавав, що докази отримані незаконним шляхом, використовував їх у вироку як належні. Були й інші грубі порушення кримінально-процесуального закону - незаконна зміна підслідності без узгодження з прокурором, залучення в якості понятих співробітників міліції і багато інших.

Жоден т.зв. потерпілий, призначений міліцією бути потерпілим, за весь час знайомства з Ігорем Завадським нічого не говорив старшим про його дивну поведінку. В матеріалах справи є докази, що потерпілих без повідомлення та згоди їх батьків доставляли до Шевченківського райвідділу міліції. На тих «постраждалих», які перебували в Києві, міліція тиснула набагато більше.

Механізмом впливу на дітей і їх батьків були загрози розголошення шокуючої інформації, яка була вигадана окремими працівниками міліції, і залучення батьків постраждалих до кримінальної відповідальності. Постанову про відмову в порушенні кримінальної справи стосовно батьків було винесено вже перед направленням справи до суду.

Батіг поєднували з пряником - обіцянкою дітям подарувати ноутбук. І тим не менше двоє дітей категорично відмовилися оговорити Завадського, ще один після допиту в день затримання більше жодного разу не брав участі ні в слідчих діях, ні в судових засіданнях, а показання інших трьох потерпілих, по-перше, суперечили один одному, а по- друге, на слідстві і в суді вони описували «злочини» зовсім по-різному. Їхні свідчення ніяк не можна вважати доказами провини. В результаті висновки суду суттєво суперечили матеріалам кримінальної справи.

З аудіозапису процесу в першій інстанції таємничим чином зникли всі свідчення, які свідчать про невинність Завадського. Було подано 266 зауважень про невідповідність протоколу судового засідання і аудіозаписи, і той же суддя Василь Бородій, який виносив вирок, задовольнив 232 з них, побічно підтверджуючи тим самим фабрикацію справи. Фальсифікації можна описувати ще довго.

Справа Завадського нагадує мені політичні процеси проти правозахисників в 60-80-ті роки минулого століття: таке ж повне ігнорування фактів і закону, такі ж фальсифікації, більш того, тоді проти дисидентів фабрикували такі ж кримінальні злочини сексуального характеру. І тому ця справа є тестом, лакмусовим папірцем для українського правосуддя - залишилося воно цілком радянським або ж змінилося і здатне бути справедливим.

Апеляційний суд почав розгляд 19 серпня 2015 року, а виніс рішення тільки 20 квітня 2016 року. Я сподівався, що, в гіршому випадку, апеляційний суд скасує вирок через грубі процесуальні порушення і відправить справу на новий розгляд, а Завадського звільнить з-під варти, а в кращому випадку прокуратура припинить підтримувати обвинувачення з огляду на його неспроможність.

Але, на жаль, прокуратура, бажаючи усунути недоліки процесу в суді першої інстанції і залишити вирок в силі, клопотала про часткове судове слідство. Нічого з цього не вийшло: більшість свідків, викликаних до суду, навіть не забирали на пошті неодноразово надіслані листи з повістками. В результаті апеляційний суд таки скасував вирок, але залишив Завадського під вартою, відмовивши в передачі його на поруки народній актрисі України Раїсі Недашківській, народному депутату України Миколі Княжицькому і мені.

Завтра починається новий розгляд справи Подільським районним судом. В цей же день буде вирішуватися питання про запобіжний захід: чи залишиться Ігор Завадський під вартою в СІЗО, чи ж буде застосовано поручительство. Поручителі ті ж. 30 травня генеральний прокурор Юрій Луценко сказав, що «не уявляє собі, щоб Завадський досі у такій справі знаходився в СІЗО».

Подальше утримання Завадського під вартою буде означати все більше порушення статті 5 Європейської конвенції прав людини. Будемо ж сподіватися, що прокурори, що підтримують звинувачення, прислухаються до думки генерального прокурора, і Ігор Завадський завтра нарешті вийде на свободу.

Взагалі кажучи, важко зрозуміти, як буде підтримуватися звинувачення. Справу повністю розвалено, проводити судове слідство не бачиться можливим: за чотири роки картина сильно змінилася. Ті, хто фальсифікував справу, вже не працюють, головний фальсифікатор, слідчий Морозов, отримав російське громадянство, прокурор узятий на місці злочину при отриманні хабара ...

Свідки і потерпілі виросли і роз'їхалися. Навряд чи вони з'являться в Подільському суді, якщо їх не знайшов апеляційний суд.

Я абсолютно переконаний, що, якщо Подільський суд винесе обвинувальний вирок, і він буде підтверджений в інших інстанціях, то в майбутньому його все одно доведеться скасувати, оскільки Європейський суд визнає порушення права на справедливий суд через фальсифікації доказів провини, і це буде ще один ляпас українському правосуддю. То чи не краще припинити цю ганебну для нашої держави справу?

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.93
  • EUR
    Купівля 42.26
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
16:39
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію терміново евакуйовують дві лікарні
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
15:34
Польща
Польща готується до офіційного визнання ще однієї регіональної мови
15:28
Дмитро Кулеба
Кулеба про зупинку видачі паспортів чоловікам за кордоном: "Ідеться про справедливість"
15:05
будівництво метро
Замість будівництва метро поклали гроші на депозит: підрядник повернув у бюджет Києва 139 млн грн
15:03
У Британії п'ятьох чоловіків звинуватили в діяльності на користь Росії
14:49
Еспресо логотип
Еспресо - у "Білому списку" найякісніших українських онлайн-ресурсів
14:40
знищили російський гелікоптер Ка-32
ГУР на аеродромі в Москві знищило російський гелікоптер Ка-32
14:29
військові навчання Arrow 24
У Фінляндії розпочалися військові навчання Arrow 24 за участі країн НАТО
14:09
Новини компаній
"Моя безбар'єрність": у Києві презентували програми підтримки інклюзії
14:08
OPINION
Юрій Гудименко
"Держава не дала" – це не про позицію і не про аргумент, це про відмазку
14:01
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:58
Оновлено
Микола Сольский
За міністра агрополітики Сольського внесли заставу
13:50
Крісто Енн Вага
Естонський депутат їде до Києва велосипедом
13:48
Київтеплоенерго
У Київтеплоенерго проводять обшуки. Компанія заявила, що роботу об’єкта заблоковано
13:40
у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
Хотіли продати криміналітету гранатомети та вибухівку: у трьох областях викрили торговців трофейним озброєнням
13:20
Паспортний сервіс пояснив, хто може отримати документи за кордоном
13:17
Співачка померла під час концерту, спіткнувшись об сукню
У Китаї під час виступу померла співачка, перечепившися через сукню та вдарившись головою
12:53
Наталка Діденко спрогнозувала теплу та сонячну погоду найближчими вихідними
12:51
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
У Німеччині заявили, що збірну України посилено охоронятимуть на Євро-2024
12:49
Ексклюзив
Володимир Івасюк
Автора "Червоної рути" Івасюка знищив КДБ, його повісили вже мертвого, - ексзаступник генпрокурора України Голомша
12:38
Микола Мулюкін
Під час окупації керував пограбуванням Чорнобильської АЕС: слідчі оголосили підозру заступнику гендиректора Росатому Мулюкіну
12:36
"США антагонізують Путіна, щоб змусити його поширити війну на інші регіони": добірка фейків у світі за 26 квітня
12:35
на фото наслідки обстрілу Нікополя
Окупанти обстріляли Нікополь: серед поранених – дитина
12:31
Україна повернула тіла 140 полеглих оборонців
12:30
На фото: Михайло Резнікович
Театр Лесі Українки прибрав з репертуару вистави режисера Резніковича, який виїхав до Росії
12:23
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 26 квітня: скільки просять за долар та євро в обмінниках
12:22
Михайло Подоляк
"Дистанційних документів не буде": в ОП заявили, що чоловіки 18-60 років зможуть оформити папери лише в Україні
12:12
Розстріл поліцейських на Вінниччині: ДБР викрило двох військових, які переховували підозрюваних
12:02
OPINION
Сергій Фурса
Чи може держава мститися своїм громадянам? Виявляється, може
Більше новин