7 книжкових новинок українською, які варто почитати

11 серпня, 2016 четвер
16:57

Еспресо продовжує серію публікацій книжкових новинок, що вийдуть до Форуму видавців у Львові. І цього разу пропонує топ-7 від "Видавництва Старого Лева"

Одне з найактивніших видавництв в українському медіапросторі представить свої книжки на Форумі видавців у Львові, який відбудеться у вересні. Серед новинок, які готує цього року "Видавництво Старого Лева", буде українська художня література, перекладна, non-fiction та дитяча.

"Не відпускай мене". Кадзуо Ішіґуро

Це пронизлива книга, яка по праву входить у список "100 кращих англійських романів усіх часів" за версією журналу "Time". Її автор – британський письменник японського походження, лауреат Букерівської премії. Кадзуо Ішіґуро також автор таких книг, як "Залишок дня", "Коли ми були сиротами" тощо.

"Не відпускай мене" у перекладі Софії Андрухович – перша книжка Кадзуо Ішіґуро, яка видана українською мовою. 

У романі "Не відпускай мене" (Never Let Me Go) тридцятирічна Кеті згадує своє дитинство в привілейованій школі Хейлшем, сповнене недомовками, половинчастими одкровеннями і прихованою загрозою. Це роман-притча, історія кохання, дружби і пам'яті.

Роман "Не відпускай мене" був екранізований у 2010 році режисером Марком Романеком з Кері Малліган, Ендрю Гарфілдом та Кірою Найтлі в головних ролях. 

Оформленням українського видання займались Назар Гайдучик та Оксана Йориш. 

"Іван Франко від А до Я". Богдан та Наталя Тихолоз

Цікаві новинки підготувало "ВСЛ" і для дітей. Богдан та Наталя створили абетку-енциклопедію про Івана Франка. Ми звикли називати його українським Каменярем, Вічним революціонером, енциклопедистом та генієм через неймовірну жагу до знань і працелюбство. Але чи знаємо ми насправді, яким був Франко: що любив, які мав хобі, куди подорожував?

"Франко від А до Я" - винятковий артбук, книжка для дітей (і не лише для них), завдяки якій знайомство з Франком стане початком дружби на роки. У цій книзі багато фактів, гумору, вміння дивитися на себе та інших без зайвого пафосу, а ще стільки цікавого і раніше незнаного. Візуальна складова книжки - заслуга творчої майстерні "Аґрафка" (Романа Романишин, Андрій Лесів). 

Ця книжка - про Франка: стильного, молодіжного, близького. Ця книжка – чудовий приклад того, як варто знайомити читачів із класиками, щоб вони полюбили один одного.

У кожній букві цієї родинної абетки заховано епізод із життя Івана Франка, який по-новому заговорить до українського читача, насамперед, дитини. Ця книга – це також відгук на 160-літній ювілей Франка, пролог, який зацікавить пізнати непересічну особистість, заглиблюючись в інші джерела: спогади, листування та рідкісні архівні знахідки.

"Під землею. Під водою". Олександра та Даніель Мізелінські

 

"ВСЛ" представляє ще одну книгу для дітей, тепер вже від польських авторів, які одночасно виступили й художниками.

У колекції видавництва це вже друга книжка польських художників Мізелінських, яка має хитромудре означення "алігат", тобто поєднує у собі одразу два твори.

З одного боку, вона відкриє таємниці підземного світу, а з іншого - підводного. Найперше читач порине у незвичайну подорож углиб Землі, де зустріне спелеологів, шахтарів і пасажирів метро, знайде скам’янілі кістки динозаврів, стародавні предмети, яким сотні років, а також їстівні корені. А ще мандруватиме лабіринтами печер, спуститься на дно найглибших у світі шахт, щораз глибше і глибше – аж до розжареного ядра Землі.

А тоді вирушить у незвичайну подорож глибинами морів і океанів, де зустріне рекордсменів-водолазів і науковців на дослідницьких кораблях, натрапить на казково кольорових риб, морських велетнів і дивних створінь, що живуть у воді. Випробує стародавні підводні човни, зануриться у глибоководні колодязі і відкриє рештки затонулого "Титаніка". Великі й детальні ілюстрації поведуть щораз глибше і глибше – від скупаних сонцем коралових рифів аж до зануреного у пітьму й холод найглибшого місця океанів.

"Скриня. Речі Сили". Ярина Винницька

Артбук "Скриня. Речі Сили" - це книга must‐have для кожного українця. Артефакт, який закохає українців у самих себе. Це спроба систематизувати те, з чого колись складався світ наших бабусь і що невблаганно зникає з нашого життя, наче міфічна Атлантида. Речі ужиткові, але настільки прекрасні, що мимоволі погоджуєшся із визначенням "неземна краса". Вони, справді, родом з "кращого світу". 

Автори книги об’їхали цілу країну у пошуках народних скарбів та уклали список того, що повинно бути у серці і в хаті кожного українця. Зібрали і акуратно поскладали у скриню-ковчег, аби врятувати від глобалізаційного "потопу" і повернути у наші домівки. Це речі не прості, а чарівні. Речі Сили. З ними у домі стає добре, затишно, бо ви опиняєтеся "за тишею".

Це - книга скарбів зі спецефектами, ексклюзивне подарункове видання, у якому є і висічка, і друк на плівці, калька, тиснення золотом. Її оформленням займалася художниця Юлія Табенська.

"Чорне і сріблясте". Паоло Джордано

Перший же роман Паоло Джордано вразив читачів розкриттям важливих екзистенційних проблем нашого суспільства. "Самотність простих чисел" стала світовим бестселером і принесла 26-річному фізику-теоретику літературну славу. Його новий роман "Чорне і сріблясте" продовжує тему складнощів людських стосунків й викликів, що ставить перед нами життя та смерть.

Це історія молодої закоханої пари – Нори та її чоловіка – такої вразливої та недосвідченої перед небезпечним зовнішнім світом. Їхня маленька сім’я будувалася під непохитним поглядом домогосподині пані А, яка стала оберегом дому Нори.

Що робитимуть закохані, коли їхній "життєвий компас" зникне? Можливо, піклування пані А – єдине, що тримало їхню сім’ю в час шторму?

"Як і в романі "Самотність простих чисел", автор піднімає складні теми, і тих тем тут, попри невеликий обсяг, чимало: життя і смерть, хвороба, вплив на сім’ю з боку начебто сторонніх, але насправді дуже важливих осіб, нерозуміння, життєвий вибір, страх, - каже перекладач Адрій Маслюх. - І все це переплетено й пов’язано між собою так майстерно, що читається на одному подиху. Взагалі Паоло Джордано належить до тих авторів, які добре вміють підмічати те, на що наче й дивишся, але не бачиш. А ще він спонукає думати – не найгірша риса для письменника, як на мене, – причому робить це якось природно, в абсолютно ненав’язливий і небанальний спосіб. Ну, і традиційні вже аналогії зі світом математики-фізики-хімії – іноді настільки несподівані і точні, що просто перехоплює подих".

На запрошення "Видавництва Старого Лева" Паоло Джордано на початку вересня відвідає Україну – Київ та Львів, де стане спеціальним гостем Форуму Видавців.

"Забуття". Таня Малярчук

Що таке час, як не кит, який поглинає все, зрівнюючи у бездонному череві геніїв і невдах, шляхетних добродіїв і політичних злочинців. Скільки людських життів непересічних українців стали тим заковтнутим планктоном. Їх неможливо дістати із забуття, хіба що хтось із живих відчує нагальну потребу згадувати.

У новому романі Тані Малярчук тим славетним забутим є В’ячеслав Липинський, український історик польського походження, філософ і невдалий політик, засновник українського монархізму. Його життя було суцільним рухом проти вітру, пожертвою заради ідеї. Але й ним поживився синій кит української пам’яті.

Авторка вкладає розповідь про цього чоловіка в уста молодої жінки, героїні роману, нашої сучасниці, котра досліджує старі газети, щоб віднайти власну ідентичність і доторкнутися до минулого, яке вирізали з її історії, як з кіноплівки.

Оформленням книги займалися Назар Гайдучик та Оксана Йориш.

"Перехожі. Південно-Східна Азія". Богдан Логвиненко 

Ці короткі історії наче портрети тих, кого автор зустрічає під час своєї подорожі Таїландом, Лаосом, В’єтнамом, Малайзією та Сінгапуром.

Портрети людей живих і справжніх - без прикрас, без вигадок і художніх метафор. Портрети прості і спонтанні. Тут корінні мешканці і туристи, індійські студенти і в’єтнамські мільйонери, типові таксисти і нетипові власники кафе.

Усі, чиїми очима дивиться мандрівник, усі, чиїми вухами він слухає. Ті, ким захоплюється, ті, кому дивується, ті, яких не розуміє.

Ті, які його обдаровують, і, може, він сам не знає, хто більше: старий дисидент, який дає цінні поради про життя, чи десятирічний хлопчик, що не боїться розповідати про свої мрії.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
01:09
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" в ніч на 29 березня: на Дніпропетровщині поранено людину, на Київщині працює ППО
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
Більше новин