#Четамухохлов повертається. 5 нових фейків від російської пропаганди

Дмитро Гомон
10 березня, 2017 п'ятниця
15:54

На тлі падіння інтересу до Сирії в інформаційний простір прокремлівських ЗМІ повертається українська тематика

Найсвіжішим поповненням російських фейків стали витоки радіації з українських АЕС та повії, які пройшлись маршем по Києву 8 березня. Не гребують росіяни і старими фальшивками - цілу підборку вони надали в якості "доказів" у Міжнародному суді ООН.

1. Порошенко привітав лише жінок-військових

Взагалі тема про те, як українці паплюжать радянські свята одна з улюблених в російських фейкоробів. Під Новий рік вони зазвичай дарують нам сюжети про заборону Діда Мороза. Цього року "доказом" слугував сюжет з містечка Санта Клауса в київському Маріїнському парку.

А днями телеканал "Россия-1" відзняв сюжет, з якого ми дізнаємось, що 8 березня Петро Порошенко привітав лише жінок-військових, а всіх інших проігнорував. Глядачам показують вирізаний епізод промови українського президента.

Повний запис відео поздоровлення Порошенка, який можна подивитися, наприклад, на його сторінці у Facebook, легко доводить брехню російського телеканалу.

"Вітаю жінок вчителів, вітаю жінок лікарів, вітаю жінок митців, вітаю жінок вчених. Вітаю всіх-всіх українських жінок і наголошую: ми дуже любимо вас", - говорив український президент.

Під кінець сюжету автор повідомляє нам, що професії, які "зберігали життя або виховували, - лікарі або вчителі - за три роки "громадянської війни" (прокремлівські ЗМІ війну на Донбасі називають саме так. - Авт.) знецінилися.

А герой нового українського часу - жінка-снайпер". Чергове голослівне бездоказове твердження, яке базується виключно на фантазії авторки.

2. Повії та лесбійки святкують 8 березня

У тому ж таки сюжеті розповідається про феміністичний марш, який відбувся 8 березня в Києві. Авторка повідомляє, що "українські феміністки об'єднались з повіями".

За її словами, учасниці маршу відстоюють права ЛГБТ-меншин на одностатеве кохання. Окрім того, за її словами, в марші взяли участь повії під червоними парасольками. Вони, мовляв, вимагали легалізації проституції.

Насправді, головним меседжем маршу була боротьба з насильством проти жінок. Були там і гасла, пов'язані з проституцією. Наприклад, на одному плакаті повідомлялося, що "проституція = зґвалтування". Але про це в сюжеті не було сказано ані слова.

3. Витоки радіації з українських АЕС

Наприкінці лютого низка російських ЗМІ повідомила про те, що Україна стала джерелом витоку радіаційних речовин в атмосферу. Цей фейк запустили ще наприкінці лютого, але спростували тільки зараз.

Про незначні концентрації радіоактивного йоду-131, зафіксовані в атмосфері по всій Європі, повідомила низка європейських медіа. Російське інформагентство "РИА Новости" (входить у кисельовський холдинг "МИА Россия сегодня". - Авт.) пославшись на норвезький сайт Barents Observer видало таке: "Відомо, що на українських атомних енергостанціях існують серйозні проблеми з централізованим управлінням і виконанням норм і стандартів роботи".

Цитата - фальшива, нічого подібного немає в статті Barents Observer'а про витік йоду-131, обурився процитований росіянами норвезький сайт.

У тексті не вказувалося пальцем ні на які об'єкти або країни, наводилося тільки думка глави секції аварійної готовності норвезького управління по захисту від радіаційної загрози Астрід Ліланд, що викид йоду-131 "мав місце в Східній Європі".

Так само жодної згадки про Україну, як можливе джерело витоку, немає жодного слова в інших європейських ЗМІ, які повідомляли про явище.

4. Хабарі європейським спостерігачам і Донбас у крові

В ефірі передачі "Время покажет", що виходить на "Первом канале", глядачам 20 лютого розповідали про ситуацію на Донбасі. В її ефірі пролунав висновок про те, що український уряд збирається потопити країну в крові. Це відпрацювання старого міфу про те, що Україна веде війну проти власного народу, а не захищається від російської агресії.

"Лічені дні лишаються до енергетичного колапсу на Україні. Два металургійні підприємства вже зупинили свою роботу, далі можуть початися віялові відключення по всій країні", - повідомляє глядачам ведучий Володимир Соловйов, відкриваючи свою передачу.

Вона вийшла в ефір 22 лютого. Минуло два тижні, та жодних відключень і колапсів, які пророкував Соловйов, не спостерігається.

Але в своїх апокаліптичних енергетичних прогнозах він не унікальний. Спеціалісти з моніторингу дезінформації відзначили цей ефір з іншої причини. Саме там пролунав фейк про те, що нібито з ЄС попросить Росію відновити порядок спочатку на Донбасі, а потім і в Києві.

Там же один із запрошених гостей стверджував, що європейські спостерігачі, які моніторили вибори після падіння втечі Януковича, отримали великі хабарі за визнання результатів виборів. Нагадаємо, що вибори в Україні моніторила також ОБСЄ - організація, членом якої є Росія.

5. Гаазька підборка

Цілу низку російських фейків побачив світ на слуханнях в Міжнародному суді ООН. У відповіді на українські звинувачення російська сторона вдалась до відвертої брехні та фальшивок. Ми дізналися, що зброю бойовики "ДНР" та "ЛНР" - сучасні танки, артилерійські системи, БТР - знайшли в шахтах.

Але це не все. Серед наданих РФ "доказів" своєї непричетності до розв'язування війни в Україні - змонтована промова Порошенка в Одесі в листопаді 2014 року, у якій він за версією прокремлівських ЗМІ погрожував потопити Донбас у крові: "У нас діти підуть до школи і дитячих садків, а в них вони будуть сидіти по підвалах. Ось так ми переможемо у війні".

Читайте також: Пробите дно цинізму. Як Росія відбріхується в суді ООН

Насправді це давно викритий фейк. У повній версії промови Порошенко говорив про те, що через проросійських бойовиків мешканці Донбасу змушені зустрічати перший день навчання в нелюдських умовах.

Велику частину російських матеріалів для суду складають докази "звірств хунти". Серед найбільш яскравих - використання українською армією фосфорних бомб (давно спростований фейк) і мінометний обстріл тролейбусної зупинки в центрі Донбасу, від якої до найближчих позицій ЗСУ було 20 км.

Російська пропаганда умовно ділиться на дві групи. Перша - то для внутрішнього споживання. Вона потрібна, зокрема, щоб відволікати увагу росіян від власного зубожілого життя.

Друга група орієнтована назовні. Як зазначають в аналітичній робочій групі зі стратегічних комунікацій "Схід" (East StratCom Task Force), дуже рідко кремлівська пропаганда має на меті переконати закордонну аудиторію в правдивості точки зору російської влади. Її мета - збити з пантелику, поставити під сумнів європейські інститути та підірвати демократію.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
02:58
Typhoon
Велика Британія відправить до Польщі винищувачі Typhoon
01:55
Оновлено
ЗРК С-300 РФ
Армія РФ вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові та області: щонайменше 2 поранених
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
Більше новин