Забути "совок". Чи зможе покоління 80-х змінити Україну

Богдан Буткевич
25 квітня, 2017 вiвторок
11:16

Люди з попереднього покоління, виховані в СРСР, мали небагато шансів щось реально змінити в країні

Є один чіткий соціальний закон: суспільну думку та всі процеси в соціумі визначають люди у віці 35-55 років. Чому? Відповідь очевидна. Бо це — найбільш продуктивний вік людини. Вік, коли якнайбільш співпадають розумові здібності, здоров’я та — і це найголовніше — кількість зв’язків, грошей та можливостей.

Грубо кажучи, саме в ці 20 років людина вже набралася досвіду та має відповідний статус, бажання та можливості для того, щоб визначати все навколо. Останні кілька років Україна якраз вступила в процес зміни цієї визначальної групи. Замість покоління 1970-х років народження йде покоління 80-х. Чи зможе воно все змінити?

Будь-які розмови про те, що, мовляв, лише молодь може все змінити вже настільки набридли, що нагадують зубний біль. З 1991 року всі пройдисвіти всіх мастей використовували саме цю мантру у намаганні прикрити своє крадійство. Молодь сама по собі й не здатна нічого докорінно змінити — це очевидно, адже просто не має для цього засобів та можливостей. От стати рушієм революційних подій — тут без питань. Але не великих, справді всеохопних змін.

Бо вона просто не має важелів для їх впровадження в життя. Бо всі керівні посади займають ті, хто старший їх на 20-30 років. У яких своє ставлення до життя, свої стереотипи, свій культурний код. Якщо до цього додати ще й геронто-спрямованість української соціально-політичної ситуації, то ясно, що, за великим рахунком, люди з попереднього покоління мали досить мало шансів щось реально змінити в країні.

Що мається на увазі? Ну, щонайменше, в українському суспільстві й досі дуже сильні уявлення в стилі - “молодой еще”. Мовляв, куди ти лізеш, хай старші розберуться. Саме тому в нас й досі досить мало молоді на керівних посадах у всіх секторах — і державному, і приватному. Хоча за останні 3 роки ситуація трохи покращилася, але це аж ніяк не стосується суспільних стереотипів.


Ну, й найвагоміше. Молодість людей 1970-х років народження прийшлася на момент, коли стосунки в суспільстві визначало покоління “справжніх радянських людей” - тих, які в свою чергу народилися в 1950-1960 році . Тобто це покоління виховували люди, які все життя жили в СРСР.


Не дивно, що саме це покоління породило нинішню правлячу українську еліту — так званих “комсмольців 80-х”. Тобто, людей, які вже не вірили у жодні ідеали й мали лише одну жагу — жагу до безконтрольного збагачення.

Їх символом є крутий палац, крута тачка, золотий батон тощо. Вони нічим не відрізняються одне від одного. Хіба обраним в суто піарних цілях вектором роботи з електоратом. Деякі 20 років паразитують на проросійській тематиці, інші — на українсько-патріотичній. Символом одних і досі є Помаранчева революція, інших — 2010-й рік, коли переміг їх лідер Янукович. Патологічна нездатність цих людей реально змінити життя країни вже не викликає сумнівів. Другий прихід до влади умовних “помаранчевих” в останні 3 роки, здається, переконали в цьому останніх скептиків. 

Безплідність останніх 25 років багато в чому визначається суто соціологічними причинами. Ну не могли ні “справжні радянські люди”, ні їх діти, чия юність прийшлася на буремні 1990-ті, стати чимось більшим, ніж вони стали. Ні, покоління 70-х теж мало свій протест та реперну точку — Помаранчеву революцію. Але її оперетковість та повна поразка свідчить сама за себе.

І от тепер наступає момент, коли поступово замість комсомольців та бізнесменів з 90-х у визначальний в соціальному плані вік входить покоління тих, хто СРСР зачепив побіжно тільки в школі. А чимало, особливо народжені у другій половині 80-х — навіть взагалі не зачепили у притомному віці. Це ті, для кого 90-ті були не часом суворого виживання, як для тих, кому зараз за 50. І не часом, коли якось треба було вишукувувати своє місце в житті, як тим, кому за 50.

1990-ті для нас — а це і моє покоління — було часом дитинства. Веселого, часом моторошного, але цікавого. Найстарші з нас встигли побути ще піонерами, наймолодші — взагалі не ходили до радянської школи.


Ми зростали і закінчували ВИШі у ситі 2000-ні. Саме ми ставали першопрохідцями соціальних мереж та е-світу. Це з нашого покоління походять майже всі ті, хто став першовідкривачами IT-бізнесу в країні. Це саме наше покоління породило чи не найкращих в світі українських хакерів. Це саме ми зробили свідомий вибір на користь українського.


Саме покоління 80-х стало бойовим загоном Революції Гідності. Забезпечивши основну інтелектуальну, людську та ідеологічну підтримку ти подіям. Зрештою, саме покоління 80-х склало основу волонтерського та добровольчого руху.

Однак саме з нашого покоління походять персонажі типу Олеся Довгого чи Романа Насірова. Тобто, людей, які ментально взагалі не мають вже ніяких гальм в плані вміння дерибану, виховані на безконтрольно-рейдерській реальності війни олігархів другої половини 2000-них на фоні імпотентного Віктора Ющенка. Саме наше покоління увібрало в себе всю нехіть до закону, яку виховали 2000-ні та безконтрольне збагачення “регіоналів” при Януковичу.

Тож, чи здатне наше покоління все змінити? Вибачте за маніпуляцію в заголовку, але автор цих рядків не має чіткої відповіді. Як, мабуть, і будь-хто. Але мій прогноз — так, зможемо. І ось чому. З кожним поколінням, навіть не дивлячись на механізми ретрансляції стереотипів та суспільних установок, кількість “совку” в мозку буде невпинно зменшуватися.

Так, може, чимало з нас набагато більш цинічні навіть за “комсомольців 80-х”, що нині при владі. Зате в нас немає оцього патерналізму в голові в стилі “цар хороший, а бояри — погані”. Ми не звикли очікувати від держави нічого, окрім проблем. Ми звикли покладатися тільки на себе у всіх справах — й добрих, й поганих.

Ми не любимо, коли за нас та без нас щось вирішують. Серед нас достатньо й негідників, й злодіїв — як і у всіх поколіннях, зрештою. Однак в нас набагато менше оцього генетичного рабства та покірності перед системою. Хай навіть інтелектуально ми багато в чому поступаємося попереднім поколінням, але їх ерудиції ми можемо протиставити швидкість мислення та рішучість у прийнятті рішень.

Чи достатньо цього для змін? Ні. Однак це цілком плідний грунт для того, щоб нарешті влада в країні справді почала належати громадянам. В усякому разі, тим, хто хоче ними бути. А не купці спритних олігархів, що вже 20 років вміло маніпулюють плебейською масою. Й зараз кажуть — так, ми погані й наша система погана, але ж іншої нема, тому ми — єдина запорука виживання.

Така держава приречена, скільки б вони не брали один одного на поруки й прикривали одне одному хвости. І саме моєму поколінню до снаги все змінити. А шанс наступає прямо зараз.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.42
    Купівля 39.42
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.17
    Продаж 42.93
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
08:34
Ексклюзив
прикордонники
На Сумщині прикордонники відбили атаку російської ДРГ, - речник ДПСУ Демченко
08:33
Шахтарі
Росіяни мобілізували на сході України майже 60% гірників і визнали близько 100 шахт зі 114 нерентабельними, - Луганська ОВА
08:26
Пентагон
США вже почали відправляти в Україну артилерійські снаряди, деякі види зброї та техніки, - Пентагон
08:20
Микола Сольский
Суд арештував міністра аграрної політики Миколу Сольського
08:14
ДБР
Вимагав $100 000 за закриття провадження про колабораціонізм: на Харківщині викрили поліцейського
08:09
Україна може вдарити ракетами ATACMS по Криму, - NYT
08:00
OPINION
Віктор Шлінчак
Про вибори в Україні можна буде думати після виборів у США
07:51
Швеція Готланд солдат
Швеція відправить бронетехніку та танки Leopard у Латвію для посилення кордону з РФ
07:44
Оновлено
знищений російський танк Т-72
Російська армія за добу війни в Україні втратила 950 військових, 7 танків та 31 артсистему
07:37
Ізраїль, ЦАХАЛ
ЦАХАЛ завершив підготовку до наземної операції у Рафаху й чекає команди уряду
07:32
обстріл, ППО
Росія заявила про нібито знищення двох українських реактивних снарядів "Вільха" над Білгородщиною
07:09
долари
Радники Трампа шукають способи запобігти відмові країн від використання долара, - Bloomberg
06:49
Ракета
Британський есмінець уперше з 1991 року збив ракету хуситів
06:45
Куба
Санкції США: компанії Аргентині відмовилися заправляти літаки Куби, скасовано численні рейси
06:25
Сухопутні війська ЗСУ
Захоплення Часового Яру відкриє для РФ перспективи для значного оперативного прогресу, - ISW
06:22
танк Abrams M-1
Associated Press: Україна тимчасово не використовуватиме танки Abrams на фронті. Причина
05:58
російська армія, мобілізація
"Ветерани СВО" за час від початку великої війни в Україні вбили і покалічили понад 200 росіян, - ЗМІ
05:36
Окупанти на ЗАЕС
Атаки на ЗАЕС припинились, але ситуація непередбачувана, -  МАГАТЕ
05:08
Італія
Журналісти державного телеканалу Італії RAI анонсували страйк
04:40
Старт китайського космічного корабля "Шеньчжоу-16", Shenzhou-16
Китай відправив на свою орбітальну станцію трьох астронавтів
04:12
Кім Чен Ин КНДР Північна Корея
Атака хакерів з КНДР на Південну Корею: постраждали 10 оборонних підприємств
03:44
сектор Газа
Від початку війни з Ізраїлем з Гази до Єгипту втекли близько 100 тисяч палестинців
03:16
Ллойд Остін
Очільник Пентагону обговорив з міністром оборони Румунії допомогу Україні
02:48
війна з росією журналіст
Воювала з 2014 року: у боях з РФ загинула журналістка Алла Пушкарчук
02:20
Сирія
Росія все частіше завдає повторних ударів в Україні, наслідуючи свою тактику в Сирії, - США в ОБСЄ
01:52
Снаряди 155 мм калібру
Politico: США готують контракти на озброєння для України на $6 млрд. Що вони включатимуть
01:24
блокування кордону, Польща
Уряд Польщі погодив план допомоги фермерам, які протестували на кордоні з Україною
00:56
Радослав Сікорський
Очільник МЗС Польщі озвучив найшвидший сценарій завершення війни в Україні
00:28
У США переконані, що передача ATACMS Україні пришвидшить рішення Німеччину щодо Taurus
00:04
ЗРК Crotale
Франція просить Грецію допомогти з ППО на час Олімпіади, - ЗМІ
2024, четвер
25 квітня
23:38
Держдеп США
"Немає рішення чи позиції": Держдеп США про допомогу щодо повернення чоловіків в Україну
23:02
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс
Греція не має наміру відправляти Україні системи ППО, - прем'єр Міцотакіс
22:47
Україна - США, конгрес
США відправлять новий пакет допомоги Україні "якомога швидше", - генерал Браун
22:21
загранпаспорт рф
ЗМІ: У Росії розглядають заборону на видачу паспортів за кордоном. МЗС заперечує
22:00
Оновлено
Ілюстративне фото
РФ атакувала залізничний вокзал Балаклії ракетою: постраждали 11 людей, які були в електричці
21:57
Ексклюзив
український паспорт
"Незаконне доручення": дипломат Чалий про зупинку видачі документів закордоном військовозобов’язаним
21:41
Володимир Зеленський
Потрібно наповнити пакети допомоги потрібною зброєю: Зеленський про підготовку до "Рамштайну"
21:24
Аналітика
Сергій Згурець
Як за рік змінилися підходи до розвитку систем радіоелектронної боротьби. Колонка Сергія Згурця
21:12
Ексклюзив
Путін і Сі Цзіньпін
"Васал їде до сюзерена": дипломат Чалий про візит Путіна до Китаю
21:09
Данія
Данія вирішила збільшити військову допомогу для України на €590 млн
Більше новин