Без 9 травня. Чому День Перемоги стає чужим в Україні

Юрій Корогодський
8 травня, 2017 понедiлок
18:00

Як російська пропаганда давно вже перетворила 9 травня на українофобське свято

Український інститут національної пам’яті (УІНП) пропонує скасувати вихідний день 9 травня, натомість передбачивши у календарі святковий день 8 травня (День пам’яті та примирення). Запропоновані фахівцями УІНП зміни повинна затвердити Верховна Рада. Можливо, що у цьому році українці останній раз святкують 9 травня як День перемоги.

Як пояснює глава інституту Володимир В’ятрович, пропозиція полягає в тому, щоб вихідний день перенести з 9 на 8 травня і таким чином більше підкреслити якраз європейську традицію завершення Другої світової війни у Європі. Це стане кроком до відмови від радянських святкувань, пов'язаних з Другою світовою війною.

Еспресо.TV пропонує згадати як вийшло, що зараз Росія перетворила 9 травня на свято з антиукраїнським, шовіністичним присмаком.

«Росія перемогла б без України!»

16 грудня 2010 року Володимир Путін в ході спілкування з росіянами в прямому ефірі російського телебачення заявив, що … Росія перемогла б у Другій світовій війні, навіть якщо б Україна не входила до складу СРСР.

"З приводу наших стосунків з Україною. Я дозволю з вами не погодитися, коли ви зараз сказали, що якби ми були розділені, ми не перемогли б у війні (Другій світовій – ред.). Ми все одно б перемогли, тому що ми країна переможців", - сказав Путін, відповідаючи на питання одного з телеглядачів.

За його словами, статистика часів Другої світової нібито показує, що найбільших втрат зазнала саме РРФСР - більше 70%. Також Путін вважає, що перемога була досягнута за рахунок «індустріальних ресурсів РФ».

Абсурдність цієї заяви можна спростовувати різними шляхами. Достатньо хоча б згадати, що саме оборона Києва влітку 1941 року призвела до затримки німецького наступу. Вермахт підійшов до Москви в жовтні, коли погодні умови швидко змінювалися на користь СРСР і на фронті командував так званий генерал Зима.

Гітлер, зустрівши влітку набагато більший, ніж передбачав, супротив на шляху до Києва, наказав зняти з московського напрямку і направити на київський танкову групу генерала Гудеріана і частину піхотних військ.

Наказ Гітлера про зміну напрямку руху танкової групи Гудеріана не викликав захоплення у генералів. Вони вважали фатальним це рішення фюрера, що зривало реалізацію бліцкригу на Москву. Потім німецькі генерали оцінювали взяття Києва як тактичну перемогу, залишаючись водночас при думці, що це була велика стратегічна помилка Гітлера.

Героїчна оборона Києва  продовжувалась майже 3 місяці - з 11 липня 1941 року, коли танки ворога вийшли на рубіж ріки Ірпінь, до 18 вересня 1941 року.

«СРСР переміг би без західних союзників!»

Якщо росіяни впевнені, що могли б перемогти Гітлера без України, то тим паче вони вважають, що виграли б війну без допомоги західних союзників.

Ще у 2009 році, за даними опитування "Левада-центру", 63 відсотки росіян позитивно відповіли  на питання щодо того чи переміг би СРСР Німеччину без допомоги Заходу. Причому серед людей з вищою освітою ця доля була ще вищою. Слід зауважити, що навіть деякі російські військові аналітики скептично ставляться до таких «історичних відкриттів».  

Зокрема, експерт Олександр Гольц нагадує, що до 15 відсотків техніки Червоної Армії складали постачання за програмою ленд-лізу (допомога від США). Американці практично повністю забезпечили радянську армію автомобільним транспортом,  не кажучи вже про деякі літаки.

Як відомо, найкращі радянські льотчики літали на американських літаках, що й дозволило їм вижити, бо на вітчизняних машинах це було значно складніше зробити. В літаках американського виробництва пілот був краще захищений і міг залишитися живим навіть при ураженні літака.

Також зауважимо, що хоча другий фронт у Франції був відкритий тільки в 1944 році, ще до цього йшли бої з вермахтом в Африці і в Італії, які відтягували певну частину німецьких військ від східного напрямку.

«Воювали росіяни, а усі інші народи були зрадниками!»

За різними підрахунками, в рядах Червоної Армії воювало близько 7 млн мешканців України, тобто приблизно 23% від загальної чисельності збройних сил СРСР.

У перший період війни (до окупації території України німцями) з УРСР до Червоної Армії було призвано 3,5 млн чоловіків, а після звільнення України ще 3,6 млн.

У 1941 році українці складали 15-20% від кількості червоноармійців (другі після росіян). У 1942 році через те що багато хто потрапив в полон, а територія України була окупована, сталося зменшення кількості українців-червоноармійців. Однак вже на початку 1944 року під час звільнення української території кількість українців у Червоній армії суттєво зросла.

За участь у Другій світовій війні близько 2,5 млн українців нагороджені орденами і медалями. За виняткову мужність 2 тисячі удостоєні звання Героя Радянського Союзу. Тричі героєм СРСР став льотчик Іван Кожедуб, двічі героями - 32 українця.

В 1941 році населення України складало 41 млн 657 тис., тоді як в 1945-му - 27-28 млн людей. Таким чином, незворотні демографічні втрати населення склали 13-14 млн, з них 3,5-4 млн - солдати Червоної Армії.

В ході військових дій на українській території було знищено 714 міст, 28 тисяч сіл, 419 тисяч виробничих об'єктів. Окупанти вивезли 330 тисяч одиниць витворів мистецтва, історичних реліквій, колекцій.

З України у глибокий тил СРСР було переміщено близько 550 промислових підприємств, 70 вишів, 40 театрів, десятки музеїв. Не всі з цих об’єктів було повернуто на українську територію після 1945 року.

Дружба з Німеччиною до 1941 року

Також російська пропаганда старанно уникає згадок про те, хто саме розв’язав Другу світову війну. Відповідь на це питання трохи змінює уявлення про «радянського народа-переможця».

Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 року нападом німецької армії на Польщу. А 17 вересня на Польщу напав Радянський Союз. Так, у результаті цього нападу сталося суперечливе приєднання до СРСР Західної України, одна факт залишається фактом - Радянський Союз спочатку брав участь у Другій світовій війні на стороні Німеччини.

Саме тому для України є помилковим вважати, що велика війна почалася 22 червня 1941 року, коли Радянський Союз став жертвою гітлерівського нападу. Для українських земель війна почалася майже на два роки раніше і супроводжувалася репресіями проти цивільного населення.

Насправді у світі була одна держава, яка з початку і до кінця брала участь у Другій світовій війні без тимчасових союзів з Німеччиною. Однак це був зовсім на Радянський Союз, а Британська імперія.

Британія воювала проти Німеччини з 1939 року і у певних планах вермахту саме вона мала стати жертвою вирішального нападу з моря, який мав зламати хребет антигітлерівській коаліції. Втім, про це не згадують зараз на державних каналах російського телебачення.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.45
    Купівля 39.45
    Продаж 39.9
  • EUR
    Купівля 42.11
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
01:55
Оновлено
ЗРК С-300 РФ
Армія РФ вдарила ракетами по житловому комплексу в Харкові та області: щонайменше 2 поранених
01:52
Міноборони створює єдину систему надання медичної допомоги пораненим за стандартами НАТО
00:58
Сергій Кислиця
ООН має докази систематичного використання сексуального насильства Росією як знаряддя війни і тортур
00:54
Айтана Бонматі
Оголошено імена володарів спортивного "Оскара"
00:40
Валерій Залужний
В ОП повідомили, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії
00:28
Білий дім
У Білому домі розповіли, як розподілятиметься допомога Україні після надання $61 млрд
2024, вiвторок
23 квітня
23:54
Михайло Мудрик (у синій формі) та Бен Вайт, Арсенал - Челсі
"Арсенал" принизив "Челсі" в "українському дербі" та став одноосібним лідером АПЛ
23:26
Оновлено
Україна США
Україна у новому пакеті допомоги від США на $1 млрд може отримати далекобійні ракети ATACMS, - CNN
22:50
навчання ЗСУ
Для активних дій цього недостатньо, - політолог Магда про допомогу Україні від партнерів
22:47
Оновлено
Сенат США
Сенат США схвалив розгляд законопроєкту про допомогу Україні за скороченою процедурою
22:44
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
У Росії за підозрою у хабарництві затримали заступника міністра оборони, який курував "відновлення" Маріуполя
22:20
Володимир Зеленський
Зеленський обговорив із Сирським посилення ЗСУ на ключових ділянках фронту
22:00
Ексклюзив
Глава Офісу президента України Андрій Єрмак
Поки міністри виконують вказівки Єрмака, їхні перестановки не будуть ефективними: Луценко про підозру Сольському
21:43
Микола Княжицький
Припинення вчинення консульських дій щодо українських чоловіків, які перебувають за кордоном - пряме порушення Конституції, - Княжицький
21:28
Ексклюзив
злочини росії
"Щоб жінки й в Європі, і в Балтійських країнах усвідомили, що з ними також може статися": у Польщі опублікували звіт про звірства росіян проти українок
21:13
Оновлено
Військовий квиток
Крім дітей до 12 років: українцям за кордоном припинили видачу документів. У МЗС дали роз'яснення
20:34
Київські митники вилучили з посилки три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е.
Артефакти з 6 тисячоліття до н.е.: київські митники вилучили цінну знахідку
20:06
OPINION
Ігор Гулик
Андрій Єрмак. З топу Time – у прем’єри?
20:02
ЗСУ. кулемет
Сили оборони відбили 59 ворожих атак за добу: найактивніше росіяни наступали на Новопавлівському, Бахмутському й Авдіївському напрямках
20:00
Єнс Столтенберг
"Створюємо довгострокові плани фінансових зобов'язань": Столтенберг про допомогу НАТО Україні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 790-го дня війни: три "урали" мертвих окупантів у Маріуполі і найбільший пакет військової допомоги від Британії
19:34
Ексклюзив
Карта бойових дій Бахмут 23.04.24
Противник стягнув до Часового Яру велику кількість техніки й особового складу, - майор НГУ Кожубенко
19:24
Митрополит Епіфаній і Гундяєв
У ВСУ прокоментували перше в Україні рішення про законність переходу громади з УПЦ МП до ПЦУ
19:14
Україна_Словаччина
Українці подякували словацькому народу за підтримку збору на боєприпаси після відмови уряду долучитися до чеської ініціативи
19:02
На фото: "Дедпул і Росомаха"
Вийшов новий трейлер фільму "Дедпул і Росомаха", який побив рекорд всесвіту Marvel
19:01
Ріші Сунак
Британія переведе оборонну промисловість на військову основу
18:23
Данія
Данія надасть Україні €380 млн для критичної інфраструктури, яка використовує відновлювальну енергетику
18:21
На фото: Том Йорк з Radiohead
Фронтмен Radiohead Том Йорк випустив дві пісні, які стали саундтреками до фільму Confidenza
18:18
фортифікація, обладнання рубежів оборони, ЗСУ
Кабмін виділив ще 8 млрд грн на будівництво фортифікацій
18:18
Ексклюзив
Джо Байден
У Defense Express пояснили, що таке президентське вилучення, яке має пройти законопроєкт про допомогу від США
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
Більше новин