Газово-медійний корупційний тандем "Фірташ-Льовочкін"

14 квітня, 2015 вiвторок
16:58

Газова монополія групи РосУкрЕнерго Фірташа-Льовочкіна, яка зміцніла під час володарювання Януковича, тільки тепер опинилася під загрозою

Вреховна Рада прийняла закон, яким зобов'язує олігархів власників облгазів платити за користування газовими розподільчими мережами. Ще один удар Львочкін і Фірташ отримали на інформаційному фронті: головний їхній актив - телегрупа Інтер, якою довгий час на третину володів російський "Первый канал", а по суті Кремль, став фігурантом кримінального розслідування. І не багато, не мало за фактом, увага, фінансування тероризму. Саме цим, як підозрюють народні депутати і прокурори, може виявитися той самий платіж у розмірі 100 мільйонів доларів США, яким Фірташ і Льовочкін нібито викупили у Кремля його долю в телеканалі Інтері. Детальніше про все це - Тетяна Шустрова. 

Із втечею Януковича мало би завершитися і солодке життя бізнес-стовпів його режиму: одіозних Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна з корупційної групи “РосУкрЕнерго”. Дивно, але цим залежним від Кремля фігурам до останнього часу вдавалося лобіювати в Україні свої інтереси. І так само отримувати мільярдні прибутки. Не просто так ці люди просували й “російські” ідеї на придбаному 2 роки тому телеканалі “Інтер”. Тоді, на початку 2013-го, у Льовочкіна, тоді ще глави Адміністрації Януковича та його давнього бізнес-партнера Фірташа  звідкись взялися 2,5 мільярди доларів на таку суттєву інвестицію. Канал купили у Валерія Хорошковського. Про що публічно й оголосили. Що це за гроші, і як вони пов'язані з прокремлівськими настроями в ефірі “Інтера”, - днями вирішили з'ясувати народні депутати.

АНТОН ГЕРАЩЕНКО, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ, ФРАКЦІЯ “НАРОДНИЙ ФРОНТ”:

Мы, группа депутатов от партии "Народный фронт", провели встречу с Генеральным прокурором Виктором Шокиным, передали ему наше заявление, в котором требуем разобраться в источниках происхождения средств на приобретение за 2,5 миллиарда долларов телевизионного канала у Валерия Хорошковского.

Парламентарії переконані: угоду було здійснено задля ще більшого контролю українського медіа-простору Кремлем.

АНТОН ГЕРАЩЕНКО, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ, ФРАКЦІЯ “НАРОДНИЙ ФРОНТ”:

Есть определенного рода информация, которая нуждается в проверке, что деньги выданы по указу Путина Владимира Владимировича для того, чтобы влиять на информационное пространство Украины изнутри, кроме того, что Украина была предоставлена на разрыв всем российским телеканалам до лета прошлого года.

Справді, прокремлівські цінності нав'язували глядачам “Інтера” систематично, інтенсивно і невипадково. Донедавна основним партнером Фірташа і Льовочкіна в “Інтері” був “Первий канал” Росії — головний рупор путінської пропаганди. Йому, згідно з даними держреєстру, належали 29 відсотків каналу. Однак, після Нового року  газові магнати вирішили показово спектися свого вже незручного російського партнера. Про це оголосили публічно: за 100 мільйонів доларів викупили російську частку. І тепер є 100-відсотковими акціонерами телеканалу.

 

ВІКТОРІЯ СЮМАР, ГОЛОВА КОМІТЕТУ ВР З ПИТАНЬ СВОБОДИ СЛОВА ТА ІНФОРМАЦІЇ:

Фактично телеканал "Інтер" має дуже складну структуру власності. І достатньо непрозору. Тому що нібито там 29 відсотків належало “ОРТ”.  За одну ніч їх купили. Виникає питання — у який спосіб їх купили. Яким чином продавалося, і яким чином там виник колишній глава Адміністрації Януковича Сергій Льовочкін — людина, яка все життя працювала державним службовцем.

Частку “Першого каналу” Росії Фірташ і Льовочкін викупили похапцем, справді за одну ніч. Адже звинувачення у сумнівному партнерстві загрожували втратою ліцензії. Та, як виявилось, сплативши 100 мільйонів доларів російському каналу, насправді фірма газових магнатів могла фінансувати тероризм! Принаймні, цей факт нині розслідує Генпрокуратура. Про це свідчить документ за підписом першого заступника Генпрокурора Гузира: "Генеральною прокуратурою України внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом фінансування тероризму шляхом перерахування ста мільйонів доларів США компанією "GDF Media Limited" на користь ВАТ “Перший канал” в рамках удаваного контракту за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.258-5 КК України (фінансування тероризму)".

 

Ефір каналу упродовж кількох останніх років був справжньою інформаційною зброєю проти України. Викривлення подій Революції гідності, засилля російських мілітаристських фільмів, серіалів та одіозних російських артистів. За все це “Інтер” неодноразово отримував попередження від Нацради з питань телебачення і радіомовлення. 

ЮРІЙ АРТЕМЕНКО, ГОЛОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ РАДИ З ПИТАНЬ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ (січень 2015-го):

Сьогодні телеканалу "Інтер" було винесено попередження. Транслювались виступи, особи, які підтримують анексію Криму, розпалюють ворожнечу і підтримують окупацію України.

Щоправда, згодом Нацрада та “Інтер” уклали мирову угоду. Крім того, взимку цього року Генеральна прокуратура за зверненням народного депутата Сергія Лещенка поновила слідство у справі первинного продажу “Інтеру” 10 років тому. Як відомо, у червні 2005-го помер тодішній співвласник телеканалу, парламентарій Ігор Плужніков. І уже після своєї смерті він начебто продав “Інтер” Валерію Хорошковському, ще одному партнеру групи“РосУкрЕнерго”. Експертизи, проведені після укладення угоди, довели — підпис Плужнікова на довіреності підробили.

СЕРГІЙ ЛЕЩЕНКО, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ, ФРАКЦІЯ “БПП”:

Він захворів навесні. В нього це була хвороба така, нешвидкоплинна, а тривалий час. І, власне, коли він втрачав можливість бути дієздатним, її встановити складно. Але те, що підпис був підроблений - є 2 експертизи. Потім він на якомусь етапі потрапляє в госпіталь СБУ, лежить там, виписується і прямо чартерним літаком летить в Ганновер в госпіталь і там помирає.

Щойно Хорошковський заволодів “Інтером”, як Кремль почав постачати на канал своїх управлінців. Один із них — Ігор Шувалов. Цей медіа-менеджер, громадянин Російської Федерації, відповідав за інформаційну політику за часів Януковича. Вже після Революції гідності СБУ вирішила видворити Ігоря Шувалова з території України – за діяльність, що суперечить інтересам національної безпеки. Ось це рішення, датоване 27-м березня 2014-го року і підписане начальником Департаменту захисту національної державності полковником Дубликом. Але Шувалов не просто залишився в Україні, але й продовжив працювати на "Інтері". А полковник Дублик на День СБУ отримав  генеральські погони від президента.

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО, ГОЛОВА СБУ:

Адвокати пана Шувалова надали всю інформацію, необхідну для того, щоб було призупинено рішення про його видворення. Саме така процедура стосовно нього тоді і була застосована.

Засилля російської пропаганди на “Інтері” дратує і звичайних глядачів. Вони приходять під головний офіс каналу на вулиці Дмитрівській із пікетами.

Як відомо, Фірташ нині у Відні за звинуваченням американського правосуддя у дачі хабарів, очікує на рішення щодо екстрадиції у США. Сергій Льовочкін торік від “Опозиційного блоку” пройшов до парламенту. Однак, пленарні засідання здебільшого прогулює. Чи може просто боїться ходити у Верховну Раду? Ми запитали про це у голови фракції, партнера Фірташа і Льовочкіна в енергетичному бізнесі Юрія Бойка. 

ЮРІЙ БОЙКО, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ, ГОЛОВА ФРАКЦІЇ “ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК”:

— Льовочкін чому не ходить на засідання парламентські? - Мой колега Сергій Льовочкін чому не ходе? А коли він не ходив? - Не ходить, щодня шукаємо його, виглядаємо. - Те, що ви його не можете знайти, це не означає, що він не ходе. - Так він не реєструється. - Його сьогодні немає? - Немає. - Я теж його ще не бачив, зараз розберусь. - Розберіться, будь ласка.

Натомість все частіше народного депутата Льовочкіна можна зустріти в телеефірі. Власного ж каналу “Інтер”, викуп кремлівської частки акцій якого може бути фінансуванням тероризму.

СЕРГІЙ ЛЬОВОЧКІН, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ, ФРАКЦІЯ  “ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК”, СПІВЛАСНИК ТЕЛЕКАНАЛУ “ІНТЕР”:

Я считаю, сегодняшние действия представителей "Народного фронта", ничем другим, как партия власти атакует "Оппозиционный блок". Это - очередной шаг в давлении на оппозицию. Кроме того, я в этом усматриваю и давление на СМИ, которые говорят правду о коррупции в правительстве.


Звісно, комфортні інтерв'ю значно зручніші і безпечніші на власному телеканалі, ніж, наприклад, на допиті у слідчого.

АНТОН ГЕРАЩЕНКО, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ, ФРАКЦІЯ “НАРОДНИЙ ФРОНТ”:

Мы поставили вполне конкретный вопрос. Мы просим, чтобы был допрошен Фирташ в Вене,  Левочкин в Киеве, и господин Валерий Хорошковский — его можно найти, он уже не скрывается — продавец канала. Кто, откуда взял эти деньги, их источники — мы хотим всего лишь понять.

У “страсний” тиждень пристрасті розгорілися і навколо газового бізнесу Фірташа й Льовочкіна. Верховна Рада ухвалила урядовий закон “Про ринок природного газу”, що змусить олігархічний клан нарешті розщедритися.

АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК, ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ:

У нас, виявляється, практично всі газові розподільчі мережі — це державна власність. І за дивним збігом обставин облгази, які належать групі Фірташа-Льовочкіна, безкоштовно користуються всіма газорозподільчими мережами, які знаходяться в державній власності. Уряд вимагає прийняття відповідного закону, який передбачає виключно право користування такими газорозподільчими мережами на платній основі. Гроші платіть державі!


І справді, у 2012-му році Фірташ і Льовочкін  через компанію “Газтек” викупили контрольні пакети і монополізували  майже 70 відсотків українських облгазів. Загалом — 24 підприємства по всій Україні. Розподільчі мережі при цьому залишались у власності держави. Експлуатуючи труби, олігархи не сплачували до бюджету жодної копійки. Це був своєрідний подарунок Фірташу й Льовочкіну від Януковича, чий прем'єр Азаров урядовою постановою безкоштовно передав мережі на баланс облгазам. 

СЕРГІЙ ПАШИНСЬКИЙ,  ГОЛОВА  КОМІТЕТУ ВР З ПИТАНЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ:

Що таке облгаз? Це контора, яка дає свої якісь витрати, підвищує тарифи і постачає газ такої якості, що щоб чайник закип'ятити — треба годину його кип'ятити. Саме тому ми приймаємо рішення, що експлуатувати державну газорозподільчу систему мають право тільки державні підприємства.
 

СЕРГІЙ СОБОЛЄВ, НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ:

В нас створюється повноцінний ринок газу, в нас буде відсутній монополіст на цьому ринку, в нас буде відсутня можливість обмеження доступу до цього ринку будь-яких компаній, які завозять газ в Україну — чи то реекспорт, чи то експорт — і це дає можливість нарешті конкурувати різним компаніям і знижувати ціни на газ.

“Антифірташівський” закон підтримали 277 народних депутатів. З-поміж них — жодного парламентарія від “Опозиційного блоку”. Це й не дивно. Адже більшість членів цієї фракції — це люди “газовиків” - Бойка, Фірташа та самого Льовочкіна. Допоки Генпрокуратура розслідує усі порушення, пов’язані з ”Інтером”, патріоти лише сподіваються на вилучення телеканалу з-під впливу Кремля. Однак, закон про “Ринок газу” уже найближчим часом може стати серйозним ударом по знахабнілому тандему олігархів, що наживалися за рахунок держави. 

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.4
    Купівля 39.4
    Продаж 39.85
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
25 квітня
04:12
Німеччина пропонує ввести ембарго на імпорт СПГ з РФ до Євросоюзу
03:44
Росія ветувала резолюцію Радбезу ООН про недопущення гонки озброєнь у космосі
03:16
Russia Today
У RT витратили рекордні 27,5 млрд рублів на пропаганду і суттєво збільшують штат
02:48
TikTok
 Байден підписав закон, який може змусити материнську компанію продати TikTok у США
02:20
КПП "Рафах"
Ізраїль готовий почати штурм Рафаха. США стурбовані гуманітарними наслідками, — Reuters
01:52
куріння
У Турині ввели обмеження на куріння у людних місцях на вулиці
01:24
Придністров'я
Молдова зупинила експорт у РФ товарів на ВПК із заводів Придністров'я, - ЗМІ
01:04
Оновлено
ID-картка, паспорт
У МЗС прокоментували постанову уряду про те, що чоловіки призовного віку зможуть отримати паспорти лише в межах України
00:56
Еммануель Макрон
 Макрон не підтримує переобрання фон дер Ляєн на посаду голови Єврокомісії, - Bloomberg
00:28
польща україна , біженці
Польща готова сприяти поверненню в Україну військовозобов’язаних, - міністр Косіняк-Камиш
00:26
криптовалюта
Засновника криптовалютної біржі Binance Чжао можуть ув'язнити на три роки
2024, середа
24 квітня
23:48
Олег Верняєв
Олег Верняєв здобув срібло в багатоборстві чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики
23:29
Оновлено
HIMARS з ATACMS
У Білому домі впевнені, що Україна виконуватиме зобов’язання щодо ATACMS
23:14
Євгенія Гуцул
У Молдові через російські гроші судитимуть очільницю Гагаузії
23:11
комендантська година, Великдень
Комендантську годину в Києві на Великдень не скасовуватимуть
22:44
Дмитро Пєсков
"У Херсоні ЗСУ поводяться, як загарбники, а не як захисники": російські фейки та маніпуляцій за 24 квітня
22:33
Ексклюзив
Паспортний сервіс
"Точно не змусить чоловіків повертатися": політолог Розумний про заборону видачі документів українцям за кордоном
22:28
зруйнована телевежа Харків
У Харкові відновили телемовлення після удару РФ по телевежі 22 квітня
22:26
Оновлено
Тимур Іванов, Володимир Путін та Сергій Шойгу (зліва - направо)
РосЗМІ повідомили, що Шойгу відсторонив з посади свого заступника, заарештованого начебто через хабарництво
21:57
У Миколаєві вибухнув невідомий пристрій: постраждали 5 рятувальників
21:40
книжка вогонь знищення
Окупанти почали нові зачистки бібліотек у Криму, - Спротив
21:33
Оновлено
США таємно передали Україні ракети ATACMS і ЗСУ застосували їх щонайменше двічі
21:24
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Хара пояснив, чому Китаю вигідна слабка Росія як партнерка
21:13
VivaTech 2024: 14 стартапів представлять Україну на технологічній конференції у Франції
20:22
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
США можуть відправляти допомогу Україні на $1 млрд щомісяця. Колонка Сергія Згурця
20:08
ЗСУ
Упродовж доби на фронті відбулось 84 боєзіткнення, Сили оборони відбили 65 атак і збили ракету Х-59
20:04
OPINION
Володимир Ар'єв
Консульства і ухилянти: чи має влада право на помилку?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 791-го дня війни: запасний Patriot для України від армії США, Сили ППО збили новітню російську ракету Х-69
19:48
Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс
Коаліція дронів для України зібрала майже €500 млн, - міноборони Латвії
19:45
світло
Міненерго пояснило українцям, як споживати електрику, щоб енергосистема залишалася стабільною
19:33
Ексклюзив
Микола Княжицький
Ми маємо бути демократичними не на словах, а на ділі, - нардеп Княжицький про "Єдині новини"
19:07
Ексклюзив
Львівські десантники під Бахмутом зупинили ворожий наступ і знищити бронетехніку РФ
ФАБи, FPV, нічні штурми: військовий ЗСУ Фірсов розповів про тактику ворога та особливості застосування ним дронів
19:04
Володимир Зеленський
Росія має план зі зриву Саміту миру, - Зеленський
19:04
Пентагон
США оголосили пакет військової допомоги Україні на $1 млрд: що в ньому
19:04
Катажина Котинська
Премія Drahomán Prize для перекладачів з української мови на мови світу: лауреатка переклала книгу Забужко
19:00
Огляд
крилата ракета Х-101
Подвійна загроза: що таке модернізовані ракети Х-101 і чим вони небезпечні
18:44
Верховна Рада
Заволодіння держземлею на 291 млн грн: до Ради внесли проєкт постанови про звільнення Сольського
18:38
Анонс
Виставка Ольги Погрібної-Кох
У Львові відкривається виставковий проєкт Ольги Погрібної-Кох “Пісня Пісень”
18:20
Євроcoюз ЄС
В ЄС відреагували на рішення України про припинення видачі документів українцям за кордоном
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
Більше новин