Рига: "балтійський Львів" зі слідами Штірліца й Шерлока

24 січня, 2016 неділя
20:44

Попри те що Рига – найбільше місто країн Балтії, з туристичної точки зору вона може здатися найменшою з трьох балтійських столиць. Старий центр тут досить компактний, але при цьому дуже колоритний, затишний і цікавий, тож гуляти цими вимощеними бруківкою вузькими вуличками – саме задоволення

За бажання оббігти головні пам’ятки столиці Латвії можна, мабуть, і за годину-дві. Це, до речі, відповідь на запитання багатьох мандрівників, які подорожують транзитом через Ригу до інших країн.

Ризький міжнародний аеропорт – базовий для авіакомпанії Air Baltic. Звідти латвійський національний (і при цьому майже лоукостовий) авіаперевізник літає і до Києва, й до Парижа, Амстердама, Берліна, Брюсселя, Стокгольма, багатьох інших провідних напрямків Європи й не тільки. І часто саме транзитний квиток на Air Baltic через Ригу – один із найдешевших способів добратися до цих міст із Києва.

Обираючи такий шлях, пасажири часто замислюються над тим, чи варто виїздити з аеропорту в місто, якщо час очікування між двома літаками становить 5-6 годин. Відповідаємо: варто (звісно, якщо маєте шенгенську візу, адже через Ригу можна летіти й, скажімо, в безвізові Стамбул чи Москву).

null

null

З аеропорту до центру міста ходять звичайні міські автобуси та маршрутки, а шлях займає всього лише близько півгодини.

Хоча, звісно, значно приємніше побродити Ригою без поспіху, приділивши увагу не лише старому центру, повністю занесеному до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а й іншим історичним районам.

null

Як колись слушно зауважила відома українська блогерка і мандрівниця Лана Світанкова, "Рига - це як Львів, але з морем за 20 хвилин електричкою і широкою річкою. Такі ж вузькі бруковані вулички, такі ж численні шпилі, церкви, старі гарні будинки з високими стелями, вуличні кав’ярні, широкі підвіконня і незвичайні вікна й двері, таке ж бажання загубитися і не знайти дороги додому".

Хіба що російська мова в Ризі лунає, мабуть, таки частіше, ніж у Львові… і частіше за латвійську. Зате туристів, особливо пізньої осені та ранньої весни, у столиці Латвії менше, ніж у центрі Галичини. Ну або, принаймні, таке складається враження.

null

Заснували Ригу німецькі воїни-хрестоносці, які 1201 року звели на річці Даугава фортецю й заснували Лівонський орден. Через 81 рік місто вступило в Ганзейську спілку, яка об’єднувала головні торговельні міста на Балтійському та Північному морях. Це неабияк посприяло економічному розвитку Риги.

null

null

Та попри таку давню історію, пам’яток із періоду до XVII сторіччя в столиці Латвії досить мало – кілька церков та будинків Старого міста й фрагменти міських стін із єдиною з більше двох десятків веж, яка достояла до наших днів – Пороховою.

null

Зате прекрасних будинків XVII сторіччя, навпаки, досить багато. Серед них і один із головних туристичних об’єктів Старої Риги – будинок Чорноголових із прекрасним фасадом. Щоправда, це вже фактично копія - під час Другої світової війни, 1941 року, дім був повністю зруйнований, і лише наприкінці 1990-х його повністю відбудували.

null

Це стосується майже всіх будівель Ратушної площі, яка є серцем Старого міста. Нині ратуша, будинок Швабе, статуя лицаря Роланда стоять тут, ніби й не було воєнних лихоліть. 

null

null

Тішать око також багатоповерхові купецькі будинки з гострими дахами й барокові будівлі, як дім Рейтерна.

Наприкінці ХІХ сторіччя Рига пережила будівельний бум, й донині - як в історичному центрі, так і поза ним - збереглося чимало споруд того часу. Серед них – зведені в неготичному стилі будинки Великої та Малої купецьких гільдій, Будинок із чорними котами, названий так завдяки відповідним скульптурам на даху, тощо.

До речі, гуляючи Старою Ригою, не забувайте задирати голову – на дахах часто можна побачити цікаві статуї та прикраси. Адже більшість будинків кінця ХІХ – початку ХХ сторіч збудовані в особливому стилі "ризький модерн", із вигадливою ліпниною й іншим оздобленням фасадів.

null

Між іншим, саме з вікна одного з тутешніх будинків викинувся професор Плейшнер, проваливши явку на Квітковій вулиці в "Сімнадцятьох миттєвостях весни". Насправді вікно у "швейцарському Берні" знімали на непарній стороні ризькій вулиці Яуніела. А на парній радянські кінематографісти оселили Шерлока Холмса й доктора Ватсона, "перейменувавши" її в лондонську Бейкер-стріт.

У Ризі є й інші локації з фільму про Штірліца: "церква пастора Шлага" зовні - це насправді лютеранська церква Хреста на вулиці Ропажу, 120. А інтер’єр храму з органом режисер Тетяна Ліознова знімала в Ризькій євангельсько-лютеранській церкві св. Павла, вул. А. Деглава, 1.

Символ Старого міста – Домський собор, закладений 1211 року, славиться одним із найбільших і найчистіших за звучанням у Європі органів. До речі, поруч на Домській площі розташовані найкращі ризькі кафе під відкритим небом.

null

Якщо матимете час, обов’язково підніміться на оглядовий майданчик на даху церкви святого Петра, звідки відкривається чудовий вид на Ригу. Шпиль цієї церкви – найвищий у місті – 123,5 метра заввишки. На ньому сидить іще один ризький символ: бляшаний півень.

Кафедральний собор святого Якова 1225 року досить простий і зовні, й усередині, але має свою легенду. Його дзвін нібито сам дзвонив щоразу, коли поряд проходила невірна чоловікові дружина. А оскільки Рига завжди була великим морським портом, то калатало  безперервно. Зрештою городянам це набридло, і дзвін зняли.

А православний кафедральний собор Різдва Христового, зведений у невізантійському стилі, на час свого відкриття 1884 року був найдорожчою будівлею Риги.

Не забудьте відвідати Ризький центральний ринок – один із найстаріших і найбільших у Європі. Тут не лише можна придбати все, що душі заманеться, від найрізноманітніших продуктів і квітів до сувенірів та одягу, а й помилуватися цікавою архітектурою. П’ять величезних павільйонів ринку розташовані в ангарах, які колись призначалися для зберігання дирижаблів.

null

null

І, звісно, не можна не відзначити (й тим більше не помітити) Ризький замок. Зведений 1330 року для керівництва Лівонського ордену, після відновлення Латвією незалежності 1991 року він став резиденцією президента. 

null

А в центрі Риги, на головній вулиці Брівібас (Свободи) стоїть головний монумент міста – пам’ятник Свободи, увінчаний фігурою дівчини з трьома зірками у піднятих угору руках. Збудований 1935 року на гроші городян за проектом визначного латвійського скульптора Карліса Зале, він дивом зберігся упродовж усього періоду радянської окупації Латвії. Хоча рижани й жартували, що це не Свобода, а "агент російської турфірми" – покладання квітів до пам’ятника гарантувало безплатну поїздку в Сибір.

Фото Liveriga.com, Wikimedia

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
07:49
Оновлено
втрати росіян
ЗСУ ліквідували 820 окупантів, 27 бронемашин та 56 БПЛА
07:45
Оновлено
шахед
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
07:24
санкції проти Росії
Японія продовжила торговельні санкції проти РФ ще на рік
07:22
Ємен, хусити
Сили США знищили 4 безпілотники хуситів, які намагалися атакувати судна у Червоному морі
07:15
Інфографіка
Регулювання Telegram та інших соцмереж: що пропонують народні депутати?
07:08
ООН
В ООН пояснили, хто стежитиме за санкціями проти КНДР після вето РФ на роботу спостерігачів
06:51
ЗАЕС Запорізька атомна електростанція
Експерти МАГАТЕ на ЗАЕС щодня чули вибухи впродовж тижня, а візит на сховище пального відклали через авіаналіт
06:49
На фото: військові
ISW розповів, на скільки просунулася РФ в Україні з початку 2024 року
06:48
олімпіада 2024
Польща відправить війська на Олімпійські ігри в Париж для допомоги в забезпеченні безпеки
06:29
Оновлено
Бєлгород
У РФ заявили про збиття 15 снарядів РСЗВ Vampire над Білгородом та областю: нібито є пошкодження
06:27
новини Львова
Окупанти планують "легалізувати" винищення української літератури на ТОТ, - Спротив
06:21
Окупанти, кримінал, росіяни
Запобігти потраплянню товарів до РФ: США просять американський бізнес вжити експортних обмежень
03:54
Макрон і Путін
Макрон назвав умови для запрошення Путіна на саміт G20
03:10
Ігор Потєря (праворуч)
UFC: українець Потєря проведе бій з непереможним росіянином
02:37
Прикордонники
Двоє чоловіків "замаскувались" під продавців подушок та ковдр, щоб незаконно потрапити у Молдову
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
Більше новин