Що ми знаємо про теракти в Брюсселі. Версії та факти

Дмитро Гомон
22 березня, 2016 вiвторок
17:16

Вибухи в брюссельскому аерпорту та метро засвідчили, що війна з терором між "старою" Європою та ісламськими радикалами підібралася впритул до штаб-квартири Євросоюзу

Перший теракт стався в аеропорту Завентем. Два вибухи пролунали в залі для відльотів. Приблизно за годину ще один вибух стався на станції метро "Мальбек".

За даними міністерства охорони здоров'я Бельгії, в аеропорту загинуло 11 людей, а в метро – 15. Кількість поранених в обох терактах – не менше 130 людей. Наразі невідомо, чи є серед цих загиблих терористи.

Відповідальність за теракти вже взяла на себе "Ісламська держава". Представники влади Бельгії, звісно, ніяких версій ще не озвучували. Але вже є кілька версій щодо організаторів та причин теракту, головна з яких пов'язана з арештом чотири дні тому одного з організаторів терактів у Парижі Салаха Абдеслама.

Що знаємо про теракт

Відомо, що обидва вибухи сталися в залі для відльотів. Спочатку повідомляли, нібито один з вибухів стався поблизу зі зльотною смугою, але ця інформація не підтвердилась.

Попередньо відомо, що один вибух влаштував терорист-смертник. Другий вибух стався після спрацювання пристрою, який залишили в сумці. Була й третя бомба, яку знайшли непідірваною.

Перший вибух стався біля стійки компанії Swissport, де пасажири сплачують за перебір у вазі свого багажу. За словами співробітника компанії Ентоні Делюса та його колег, другий вибух стався біля кав'ярні Starbucks, пише Associated Press.

Читайте також: Теракти у Брюсселі. Хроніка

Також очевидці говорять, що перед вибухами чули вигуки арабською та стрілянину.

Свідками теракту стали українські народні депутати Олена Сотник та Альона Шкрум.

"Дуже страшно, що це відбувається у столиці Європи та центрі європейської інституції і свободи. Світ глобальний. Тільки вчора важко переконували євродепутатів, що РФ підтримує терористів, і чули у відповідь, як важко зберігати санкції, коли німецькі фермери хочуть торгувати з РФ і втрачають багато грошей", - написала у себе в Facebook Шкрум.

Друзі, з нами все в порядку. Не переживайте, будь ласка. Нас евакуювали через вибух з поїзду по дорозі до Гааги на ст...

Posted by Альона Шкрум on Tuesday, March 22, 2016

Іншу народну обраницю Вікторію Войціцьку теракти заскочили в будівлі Європарламенту.

"Сталося два вибухи в, як ми кажемо, урядовому кварталі. Третій вдалось попередити... Всі локації в 5 хвилинах від Європарламенту та Єврокомісії... Жах!" – написала вона в одному зі своїх постів у "Фейсбук".

Сьогодні зранку виходила зі свого готелю Thon - на фото праворуч.... Через 3 хвилини саме там де я проходила стався вибух... No comments.

Posted by Victoria Voytsitska on Tuesday, March 22, 2016

До речі, цікавий момент щодо соцмереж. Через те, що мобільний зв'язок був відключений або перевантажений після терактів, Кризовий центр порадив людям користуватися соціальними мережами.

Фоторепортаж: Теракти в Брюсселі: фоторепортаж з охопленої страхом столиці

Вибух у метро стався прямо в вагоні потяга. Станція метро "Мальбек" знаходиться поблизу від штаб-квартир Єврокомісії, Європарламенту та інших інституцій Євросоюзу.

Одразу після вибуху було зупинено роботу всього громадського транспорту в Брюсселі, не лише метро. "Залишайтесь там, де ви є", - таку рекомендацію дав громадянам Кризовий центр. В місто додатково вислали 225 військових.

Мешканці Брюсселю через соцмережі пропонують допомогу всім, хто постраждав. Вони використовують хештеги #OpenHouse чи #PorteOuverte, що означає "вільне помешкання", де пропонують нічліг. Також вони використовують хештег #IkWilHelpen ("Я хочу допомогти"), пропонуючи послуги з транспортом та інше.

Російський слід?

Версію про наявність у терактах в Брюсселі "російського сліду" всерйоз озвучив голова СБУ Василь Грицак.

Він зробив це не на офіційному брифінгу, а на лекції для студентів Києво-Могилянської Академії. Але це не міняє того факту, що він залишався офіційною особою.

"Ви, напевно, вже знаєте, що сьогодні в Брюсселі були два вибухи, за попередніми даними, є 12 жертв. Я не здивуюся, якщо це є елементом тієї гібридної війни Росії. Зараз будуть кивати на ІДІЛ, я не беруся стверджувати, але я роблю припущення", – сказав Грицак.

Безумовно, Росії за нинішніх обставин теракт у Брюсселі вигідний як черговий інформаційний привід облити брудом Європу за її толерантність та мультикультуралізм. І, принагідно, нагадати про готовність надати свої послуги у вирішенні проблем з Сирією та як наслідок навалою біженців.

На цю заяву гнівно відреагував український дипломат Василь Філіпчук.

"Ці слова, очевидно, базуються на якомусь фактажі, а отже, якщо звинувачення публічне, то і фактаж має бути оприлюднений. Чи принаймні СБУ має повідомити про передачу цього фактажу бельгійським спецслужбам. Якщо ж цього не буде зроблено, то вже не просто якийсь співробітник спецслужби буде виглядати клоуном – цирком виглядатиме вся наша держава", - обурюється він.

Не секрет, що в СБУ залишилось дуже мало професійних людей. Ростуть не кращі, а найвідданіші. З тих трьох клоунів, які д...

Posted by Василь Філіпчук on Tuesday, March 22, 2016
Білоруський слід

Версія щодо причетності до теракту громадян Білорусі з'явилась з подачі прокремлівського телеканалу LifeNews. Він стверджував, що російська сторона, мовляв, передавала європейській владі інформацію про можливу підготовку теракту в ЄС. У переданих списках фігурували громадяни Білорусі брати Олексій та Іван Довбаші. Обидва нібито прийняли іслам та почали спілкування з радикалами.

"Ці особи КДБ відомі, зараз проводиться перевірка інформації про їхню можливу причетність до скоєння терористичних дій", - повідомив ВВС прес-секретар білоруського КДБ Дмитро Побяржін. Версію про те, що Довбаші були радикальними ісламістами він не підтвердив.

Дипломат Василь Філіпчук назвав теракт помстою ісламських фундаменталістів за арештованого раніше бельгійськими спецслужбами Салаха Абдеслама. Саме ця версія виглядає найбільш ймовірною на даний момент.

Версія номер один

Головна версія щодо організаторів та причин теракту лежить на поверхні. Скоріш за все, теракти в бельгійській столиці планувались, але більш масштабніші.

Інформація про те, що бойовики "ІД" готують низку вибухів у західноєвропейських столицях, з'являлася вже неодноразово. Та після того, як був заарештований ключовий фігурант мережі, цілком можливо, що терористи перейшли до реалізації плану за прискореним сценарієм.

Громадянина Франції Салаха Абдеслама бельгійська поліція ловила більше чотирьох місяців. Він брав участь в паризьких терактах. Саме Абдеслам, який народився та виріс у Брюсселі, орендував два автомобілі з бельгійською реєстрацією для терористів, знімав їм номери в готелях та привіз смертників до "Стад-де-Франс" у передмісті Парижу Сен-Дені.

Пізніше поліція знайшла пояс шахіда, який Салах так і не використав. Замість підривати себе, терорист вирушив до Бельгії зі ще одним спільником. На кордоні їхню машину зупинили, але після невеликої перевірки відпустили – на той момент Салах ще не потрапив у міжнародний розшук.

З того часу в Бельгії пройшла величезна кількість рейдів та перевірок, під час яких намагались відшукати сліди Абдеслама та його спільників. Врешті-решт, слідчим це вдалось і, що головне, Салаха затримали живим.

Паризька поліція такий шанс не отримала. Під час рейду в Сен-Дені був застрелений Абдельхамід Аббауд – чоловік, якого вважали головним організатором серії терактів у Парижі.

Бельгійська поліція повідомляла, що Абдеслам заговорив. Зокрема, він повідомив, що готував низку терактів у Європі, зокрема, й Брюсселі.

Після затримання Абдеслама міністр внутрішніх справ Бельгії Ян Ямбон сказав, що "усвідомлює, що можлива помста за Абдельсауда".

"Ми знаємо, що зупиняючи один осередок… підштовхуємо інші до дії. У цьому випадку, ми це усвідомлюємо", - сказав він.

На жаль, незважаючи на потужний контроль, велику кількість поліції та військових на вулицях та в публічних місцях, запобігти теракту не вдалося…

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.92
    Купівля 38.92
    Продаж 39.45
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.84
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
17:46
військовий квиток, мобілізація
Оборонний комітет ВР завершив розгляд усіх поправок до законопроєкту про мобілізацію: що далі
17:39
Міністерство фінансів України
Україна в березні отримала $9 млрд пільгового фінансування від партнерів, - Мінфін
17:35
польща україна , біженці
Допомога Україні: у міноборони Польщі розповіли, скільки країн увійшли до бронетанкової коаліції
17:32
Дональд Туск
"Можливий будь-який сценарій": Туск попередив, що війна може поширитись на Європу
17:20
Радослав Сікорський
Чеська ініціатива: у Польщі заявили, що транспортування снарядів для України вже організовують
17:04
ЗСУ, мобілізація
Комітет ВР пропонує, аби українці за кордоном не могли оформити закордонний паспорт без військового обліку
17:03
Луїс Ґоссетт-молодший
У віці 87 років помер перший темношкірий володар премії "Оскар" Луїс Ґоссетт-молодший
16:58
Крістіан Шевченко
"Було архіскладно": тренер розповів про адаптацію сина Шевченка в юнацькій збірній України
16:57
Зеленський з Гостомеля звернувся до українців
Путін віддасть всі території, якщо Україна вийде на лінію 2022 року, - Зеленський
16:55
На фото: Eurovision Village у Folkets Park
Євробачення-2024: Швеція посилить заходи безпеки через війну Ізраїлю з ХАМАС
16:52
закордонний паспорт
З 1 квітня в Україні зросте вартість оформлення закордонного паспорта
16:44
міни, замінований пляж
Україна працює над розробкою системи розмінування з використанням ШІ: що відомо
16:42
"Розплата невідворотна": росіяни поширюють фото нібито марок Укрпошти з зображенням палаючого "Крокус Сіті Холу"
16:29
відключення електроенергії
Масовані атаки РФ на енергосистему: українцям радять згадати, де їхні павербанки
16:27
Віталій Ігнатьєв
Україна оголосила в розшук так званого очільника МЗС Придністров'я Віталія Ігнатьєва за підозрою у зраді
16:24
Оновлено
Одеса обстріл
Росіяни атакували Одесу ракетами: серед трьох постраждалих - двоє дітей
16:18
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку
"Почекаємо розслідування": прем'єр Румунії не може підтвердити, що БПЛА, який впав у країні, є російського виробництва
16:18
відтворення розп’яття Ісуса Христа
У Філіппінах католики поприбивали себе цвяхами до хрестів, щоб відтворити розп'яття
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Кошмаринг Харкова. Як Росія напомповує українців і Захід ІПСО про окупацію міста-мільйонника?
15:59
Європарламент
У ЄС ширяться чутки, що Кремль платить членам Європарламенту за втручання у майбутні вибори, - Politico
15:56
паспорт РФ
Росія прагне паспортизувати населення ТОТ до 2026 року, - Спротив
15:54
Ексклюзив
Кучеренко
Ексміністр ЖКГ Кучеренко пояснив, чим небезпечні атаки РФ по газопостачальній системі
15:43
На фото: Крістофер Нолан з дружиною Еммою Томас
За Оскар для "Оппенгеймера" Крістофер Нолан і його дружина Емма Томас отримають лицарські ордени
15:40
Володимир Зеленський
"Цілями атак РФ були дві ГЕС": Зеленський після першої Ставки, за яку відповідав новий секретар РНБО
15:40
Інтерв’ю
Лаурі Хуссар
Спікер парламенту Естонії Лаурі Хуссар: про підтримку України, колективну безпеку та чому Захід у більшості не відчуває небезпеку з боку Росії
15:39
Україна та Індія домовилися про відновлення торгівлі до довоєнного рівня
15:16
ВАКС
Ексзаступнику мера Одеси Орловському винесли вирок у справі про заволодіння майном аеропорту
14:59
Руслан Стефанчук
Законопроєкт про мобілізацію: Стефанчук сказав, коли документ можуть винести на розгляд Ради
14:57
Ґітанас Науседа
Нашою метою має бути допомогти Україні перемогти, - президент Литви у річницю вступу країни до НАТО
14:56
музика
За останні 40 років тексти пісень стали примітивнішими та злішими, - дослідження
14:47
Казино
Петиція про обмеження роботи онлайн-казино за пів дня зібрала необхідну для розгляду кількість підписів
14:47
суд, суддя
На Чернігівщині до суду скерували справу депутата міськради, який ухилився від мобілізації
14:38
Служба безпеки України
Намагалися прорвати оборону ЗСУ в районі Роботиного: чотирьох колаборантів засуджено на 15 років
14:22
Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини
"Канцлер не боїться Путіна": голова МЗС Німеччини Бербок прокоментувала ненадання Україні ракет Taurus
14:21
арка Дружби народів
Колишню Арку Дружби народів у Києві потрібно демонтувати, перейменування недостатньо, - комісія УІНП
14:03
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
Більше новин