МВФ, тарифи і офшори. Чому депутати загнали Раду в парламентський клінч

Євген Будерацький
8 липня, 2016 п'ятниця
13:22

Як депутати закони для МВФ приймали і “в літо” ходили

Те, що цей пленарний тиждень буде вирішальним щодо багатьох питань, казали давно. Серед переліку найважливіших першим стояло зняття недоторканості з Олександра Онищенка, якого близько трьох тижнів вимагали Національне антикорупційне бюро, Антикорупційна прокуратура та Генпрокуратура.

У свою чергу уряд на чолі з прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом очікував від парламенту одразу декількох рішень: прийняття пакету законопроектів, необхідних для отримання чергового траншу Міжнародного валютного фонду та зміни складу Ради Національного банку.

Не проти був нарешті вирішити проблему з прийняттям закону про спецконфіскацію і «Народний фронт». У вівторок «фронтовики» взагалі заявили, що не будуть голосувати за будь-яке рішення доти, доки не приймуть цей документ.

Свої плани на тиждень мали і опозиційні фракції, що додавало завершальної родзинки на весь цей парламентський торт. Хто зміг добитись свого та якими методами, спостерігало і розбиралось Еспресо.TV.

Блокування на двох

Блокування трибуни "Батьківщиною"

З першим питанням щодо зняття депутатської недоторканості та згоди на арешт Олександра Онищенка депутати не без проблем, але впорались у вівторок вранці, про що докладно вже розповідало Еспресо. 

Читайте також: “Коні змучились”. Як знімали недоторканність з Онищенка

Після цього парламентарі ще встигли звільнити ряд суддів, однак більшого у вівторок зробити не судилось. Одразу після обідньої перерви до блокуючи вже не перший тиждень трибуну «радикалів» приєдналась «Батьківщина».

І якщо «ляшківці» своїм блокуванням особливо роботі парламентарів не заважали, на пару з фракцією Юлії Тимошенко їм вдалось досягти локальної перемоги, якщо такою можна назвати гальмування роботи Ради.


Вимоги «радикалів» відомі давно – створення тимчасової слідчої комісії по розслідуванню офшорів високопосадовців, перш за все президента Петра Порошенка. 

«Батьківщина» ж приєдналась до «ляшківців» через іншу актуальну тему – підвищення тарифів на газ для населення.


Тимошенко також вимагає від Ради створення ТСК. Тільки вже по тарифовій тематиці, яку вона з новою силою почала використовувати приблизно з початку червня.

Читайте також: "Тарифний фронт" Тимошенко. Через тернії до дострокових виборів 

Власне, через дії РПЛ та «Батьківщини» спікер Верховної Ради Андрій Парубій був змушений закрити вечірнє засідання парламенту задля проведення політичних консультацій. "Вимагаємо чітких, ясних дій щодо зниження ціни на газ для людей та тарифів", - безапеляційно заявляла у кулуарах Ради Тимошенко, обіцяючи тривале блокування.

Сидячий страйк "Радикальної партії"

Серйозність ситуації для уряду полягала в загрозі провалення «МВФівських» законів, тому в хід пішла «важка артилерія» у вигляді прем’єра Гройсмана.

Того ж вечора він разом з Парубієм запросили на зустріч невдоволених опозиціонерів, а зі свого боку підтягнув представників «Нафтогазу» та НКРЕ та двох профільних віце-прем’єрів.

Тим не менше, зустріч завершилась нічим. За словами джерел Еспресо, що були присутні на зустрічі, Гройсман з Тимошенко вступили в словесний клінч, який закінчився тим, що опозиціонери покинули зустріч.

«Нічого нового. Ще коли Гройсман був спікером інколи вони «зарубались» як кицька з собакою. Цього разу було наче дежавю», - ділився враженнями учасник зустрічі.

Безрезультатність розмови констатував і Ляшко. «Це розмова глухого з німим», - як на диво лаконічно охарактеризував лідер «радикалів».

У свою чергу лідер фракції БПП Ігор Гринів, який був на засіданні, запідозрив, що таким чином просто відволікають інформаційну увагу від справи Онищенка.

«Тарифний» марш профспілок та пошуки розблокування



Разом з тим, співрозмовники Еспресо в уряді мали й іншу версію. «Юля просто знає, що завтра в центрі Києва будуть тисячі представників профспілок. От і йшла буром», - розповідав Еспресо на умовах анонімності один з членів уряду.

Власне, в середу вранці близько 7-8 тисяч представників профспілок з різних областей України й справді пройшли маршем по центру міста, розташувавшись зрештою під Кабміном та Верховною Радою.

Вимоги профспілкових лідерів на диво співпадали з риторикою Тимошенко: підвищення соціальних стандартів та зниження тарифів.

Представників профспілок зрештою запросили в Кабмін до Гройсмана. Від уряду віддуватись випало міністру соціальної політики Андрію Реві.

І хоча він після зустрічі з профспілками при підході до преси висловлював впевненість знаходження порозуміння, однак сам факт того, що вийшов до журналістів саме він, а не прем’єр, брифінг якого анонсувався, свідчить, що про компроміс годі поки що говорити.

З Радою у профспілок особливо теж не склалось. Зате їхній прихід, здалось, напружив парламентарів. Такої кількості людей депутати на акціях під парламентом не бачили давненько.

Працювати в таких умовах було напевно складно, та й середа не той день, коли депутати особливо викладаються, тож Парубій довго не думаючи відкрив і через хвилину одразу закрив засідання, пославшись на продовження перемовин щодо розблокування трибуни Ради.

Наступний раунд консультацій планувався вдень середи в Адміністрації президента. Принаймні його анонсував Олег Ляшко, який оприлюднив інформацію про зустріч, однак згодом повідомив, що Порошенко буде зустрічатись не з лідерами усіх фракцій, а лише з лідерами коаліційних фракцій.

Примітно, що згодом ні в АП, ні лідер фракції БПП Ігор Гринів, ні лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак не підтвердили факт такої зустрічі, а журналісти, що по наводці Ляшка чергували біля входу так і не дочекались нікого. Окрім норвезької делегації, яка схоже трохи знітилась від такої уваги українських ЗМІ.

Ввечері середи Парубій здійснив ще одну спробу домовитись з опозиціонерами про розблокування, але знову невдало. «Я покинув зустріч. Вони нам кажуть припинити говорити про офшори та тарифи. Кажуть, що ми піаримось! От я й пішов. Мені нема чого там робить», - заявив Ляшко.

У свою чергу Гринів переконував, що Ляшко навіть сісти за стіл не встиг, бо одразу влаштував скандал і пішов. “Ми й слова не встигли сказати”, - запевняв Гринів.

Разом з тим, він відзначив, що вдалось досягти невеликого компромісу з “Батьківщиною”, яка начебто погодилась на створення робочої групи з питань тарифоутворення, а не ТСК. З приводу розблокування представники коаліції багатозначно відмовчувались. “Побачите, все завтра буде нормально”, - інтригував Гринів.

По версії Ляшка розблоковувати мали силою. “Думаю, що вони вже готують силовий варіант. У “кращих” традиціях Януковича”, - лякав чи то журналістів, чи то сам себе Ляшко.

“Силовий варіант? Фу. Яка маячня. Ви ж знаєте, у нашій фракції є ресурси для будь-яких силових дій, але навіщо руки морати?”, - переконував один з представників “Народного фронту”.

Робота є. З голосами складніше

Якби зранку четверга до Ради потрапила людина, яка не розбирається у тонкощах парламентських стосунків, то подумала б, що в Україні стався військовий переворот. У президіумі знаходилось одразу восьмеро міцних людей у військовій формі. Ну чисто, оспівувана в міфах російських прагандистів хунта.

Направду виявилось, що таким чином “Народний фронт” просто намагався не дати заблокувати трибуну. Розрахунок виявився правильним. До комбатів, які пройшли АТО підступитись особливо бажаючих не знайшлось.

Опозиціонери взяли перерву, однак нічого більш розумного, аніж сидяча забастовка від Радикальної партії Ляшка так і не вигадали.

Одну проблему коаліціанти вирішили. Тепер потрібно було зрозуміти, чи були в залі голоси для необхідних рішень.

Прийнявши без особливих суперечок закони для атошників (працевлаштування і амністію), спершу взялись за зміну наглядової Ради НБУ. Звільнення старого складу пройшло без особливих проблем, а от при обговоренні призначення нового стався перший збій.

Після оголошення 4 кандидатур на посади в Раді НБУ виявилось, що 2 з них взагалі не обговорювались на засіданні профільного комітету, як про це заявив член комітету від БПП Павло Різаненко.

Голова комітету “радикал” Сергій Рибалка заявив, що як мінімум два прізвища зайві. Мова йшла про Олександра Пасховера та Наталі Гребеник.

За словами джерел в комітеті кандидатуру Пасховера лобіював голова АП Борис Ложкін, а Гребеник йшла по квоті НФ.

Незважаючи на протести, голосували кандидатури двічі. Обидва рази безрезультатно. Примітно, що обидва рази синхронно з коаліціантами голосував “Опозиційний блок”.

Не щастило і з законом про спецконфіскацію. Його теж ставили двічі. Той самий результат. За словами співрозмовників в уряді, на зустрічі з фракцією НФ Гройсман пообіцяв підтримку закону з боку БПП в обмін на підтримку мвфівського закону та зміни Ради НБУ.

Гройсману в умовах бюджетних дір, ці закони потрібні як повітря. МВФ без законів грошей не дає, а без нового складу Ради НБУ не можна затвердити звіт НБУ, при якому уряд автоматично міг отримати від регулятора, за словами прем’єра, близько 38 млрд гривень.

На фоні проблем законопроектів необхідних уряду, Рада доволі легко “проскочила” в першому читанні зміни в закон про держслужбу, який збільшує вплив президента на призначення голів  місцевих адміністрацій.

Враховуючи, що цей закон активно лобіював заступник голови АП Віталій Ковальчук, в якого напружені стосунки з Гройсманом, проблеми прем’єра з законами виглядали як знущання.

Мажорна прем’єрська нота

Вечірнє засідання було більш приємним для очільника уряду. Разом з тим, для того, аби переконати депутатів йому довелось знову згадувати свої спікерські навички.


Гройсман особисто з’явився в залі після того, як разом з Парубієм зустрівся з Державним секретарем США Джоном Керрі і став схиляти депутатів до конструктиву. Він знову закликав голосувати за членів Ради НБУ та пакет законів для МВФ.


Цікаво, що згаданий пакет законів спочатку голосувався на одному диханні, наче за помахом палички. “На зустрічі з американцями Керрі поцікавився про МВФ, от вони швидко й порішали. Не відходячи від каси, так би мовити”, - язвив один з озиційних депутатів щодо цих голосувань.

З наглядовою Радою НБУ теж особливих проблем не виникло. Тільки от згаданих кандидатур, які так несподівано з’явились вранці, в списку вже не було.

В певний момент “Народний фронт” вирішив нагадати прем'єру про закон про спецконфіскацію. Голова уряду відреагував і закликав залу голосувати, але окрім БПП і власне “Народного фронту” голоси так ніхто й не дав.

Лідер фракції НФ Максим Бурбак не став пропускати чергового провалу законопроекту і заявив, що фракція голосувати далі не буде. На той момент з пакету МВФ було проголосовано 5 законів.

Поміж цими всіма рухами Парубій декілька разів намагався поставити на голосування постанову про незакриття сесії до 6 вересня, однак депутати її не підтримали. Примітно, що поки йшло голосування один з депутатів дуже голосно уточнював у колег, коли ж вони “підуть в літо”.

Опозиціонери заявили, що цією постановою насправді наступний тиждень робився непленарним. “Та вони у відпустку хочуть. От і намагались протягнути собі солодку цукерочку в серйозній обгортці”, - обурювався один з опозиціонерів після голосування.

Щоправда опозиціонери й далі продовжують наполягати виключно на своїх ТСК, а у провладних фракціях не бачать серйозних законопроектів для розгляду наступного тижня, то ж спрогнозувати, яку кількість народних обранців можна буде побачити в залі, нескладно. Навряд чи їх буде багато.

Відпустка постукала депутатам у вікно, але й міжнародні партнери зі своїми черговими вимогами теж нікуди не ділись.

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
01:09
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" в ніч на 29 березня: на Дніпропетровщині поранено людину, на Київщині працює ППО
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
Більше новин