“Коні змучились”. Як знімали недоторканність з Онищенка

5 липня, 2016 вiвторок
19:46

Як нардепи позбавляли недоторканності Олександра Онищенка, коли той встиг втікти з України

"Ніхто нікуди не збирається тікати", - декілька разів протягом трьох тижнів запевняв депутат від групи "Воля народу" в парламенті Олександр Онищенко. Таким чином нардеп відповідав на відкрите проти нього провадження НАБУ та Антикорупційною прокуратурою за підозрою в організації злочинного угрупування, діяльність якого нанесла державі збитків на 3 млрд. грн через газові оборудки.

Тим не менше, у день, коли депутати мали розглядати зняття депутатської недоторканості з Онищенка, сам фігурант гучного розслідування по черговій "газовій" справі так і не з’явився.

Зрештою, в Раді знайшлось понад 250 голосів народних обранців за притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності та за його затримання та арешт. Як саме проходило в парламенті позбавлення Онищенка недоторканості відстежувало Еспресо.TV.

Ранкові сумніви

Ще за декілька днів до вирішального голосування в Раді, головною інтригою залишалось, чи вдасться назбирати в парламенті голоси за необхідне рішення.

Представники фракцій хоч і заявляли, що нікого покривати не мають наміру, однак остаточне рішення відкладали на "після засідання фракцій", які були заявлені в декого на понеділок, а в декого на ранок перед самим голосуванням.

Співрозмовники у провладних фракціях натякали, що окрім самої фракції Онищенка “Воля народу”, за притягнення до відповідальності, або за арешт, можуть не проголосувати і представники групи “Відродження”, “радикали” і “Батьківщина”.

Найбільше розмов виникало щодо останньої, лідера якої Юлію Тимошенко вперто пов’язували з Онищенко ще з часів призначення на посаду міністра екології Ігоря Шевченка.

Тоді в ЗМІ циркулювала інформація, що Тимошенко "віддала" квоту на міністерську посаду Онищенку, людиною якого називали Шевченка. Сама Тимошенко неодноразово спростовувала зв’язок з Онищенко, тим більше спонсорування ним її політичної сили.


За словами одного з учасників засідання фракції, вранці у вівторок лідер “Батьківщини” сказала своїм однопартійцям, що втомилася від маніпуляцій навколо її зв’язків із Онищенко, тож голосуватиме “за” його арешт. Всім іншим запропонувала приймати рішення самостійно.


В результаті за притягнення Онищенка до кримінальної відповідальності та арешт проголосували 11 нардепів від “Батьківщини”. У тому числі й сама лідер фракції.

“Де-факто Юлія Тимошенко хотіла не голосувати, і взагалі, щоб парламент провалив навіть притягнення до кримінальної відповідальності, не говорячи про затримання чи арешт, але під тиском суспільства, під тиском політичних сил ми бачимо позитивне голосування”, - прокоментував Еспресо голосування Тимошенко представник фракції БПП Іван Винник.

У свою чергу, співрозмовник Еспресо у “Опозиційному блоці” вважає, що у Тимошенко не було вибору, як вчинити у цій ситуації.


“У Юлі була вилка: або втратити спонсора, або неголосуванням чітко показати, на чиєму вона боці, що призвело би до втрат у рейтингу”, - пояснив депутат, додавши, що самого Онищенка голосування очільниці “Батьківщини” навряд чи засмутило, адже йому вигідно, аби Тимошенко залишалася настільки ж впливовою.


У свою чергу, в Радикальній партії Ляшка не зовсім зрозуміли, звідки “ростуть ноги” у розмовах про те, що вони могли не голосувати за притягнення Онищенка. “У нас навіть так питання не стояло. Припиніть слухати маячню від провладних глашатаїв”, - обурився один з “радикалів” вранці.

Згодом лідер “радикалів” Олег Ляшко підтвердив, що фракція буде голосувати за зняття недоторканості з Онищенка. Разом з тим, за його словами, по цій справі має проходити не тільки Онищенко.

“Хіба для когось таємниця, що газовий бізнес - це спільний бізнес президента Порошенка, його бізнес-партнера Кононенка, Онищенка, тому що він всі ці роки заносив гроші туди, на Банкову”, - заявив Ляшко.

Група “Відродження” в повному складі не голосувала за жоден з трьох пунктів. За словами одного із співрозмовників у групі, рішення групи було голосувати “на власний розсуд”. Виявилось, що “на власний розсуд” для депутатів групи - це не голосувати взагалі. 

Без винуватця події

Ще одне питання, яке цікавило журналістів, - чи з’явиться сам Онищенко в залі. За декілька днів до розгляду у Верховній Раді питання про притягнення його до кримінальної відповідальності в соцмережах з’явилось фото, на якому він у компанії міс Росії Софії Никитчук та відомої російської шоуменки Вікторії Боні начебто переглядає у Москві футбол.

Ще до засідання у вівторок одразу декілька людей заявили, що Онищенко в залі не з’явиться. Власне, якщо інтрига й була, то її розвіяв сам Онищенко, який написав у своєму Facebook, що знаходиться у Відні поскаржившись на розправу над собою.

Тим не менше, в самій Раді у версію про Відень особливо не повірили. “За моєю інформацією Онищенко зараз у Москві”, - сказав Ляшко.

Згодом, такі ж сумніви висловив і антикорупційний прокурор Назар Холодницький. “За останньою інформацією Онищенко не в Україні, але і не у Відні. До Відня через Мінськ не літають”, - заявив голова САП.

Як відомо, після припинення авіасполучення між Україною та Росією, до Росії, в основному, добираються через Мінськ. 

Разом з тим, співрозмовник Еспресо в “Народному фронті”, який не вірить в слова Онищенка про Відень, вважає, що таким чином він просто дражнить Президента Петра Порошенка.

“Онищенко про Відень заявив, щоб позлити Порошенка. Пам’ятаєте, скільки проблем у Петра Олексійовича виникло з Дмитром Фірташем на суді у Відні? От Онищенко й, виражаючись на їхньому сленгу, понтується”, - зазначив співрозмовник.

Емоційний дебати

В залі питання про зняття недоторканості з Онищенка розглядалось першим. Спікер Верховної Ради Андрій Парубій досить ретельно намагався дотриматись процедури, розглянувши запитання по повній процедурі. “Щоб не було тих питань, які були з Мосійчуком”, - пояснили в оточенні спікера.

Представляв подання особисто генеральний прокурор Юрій Луценко. Після, так би мовити, бюрократичної частини, почалось емоційне обговорення, якому не завадила й відсутність самого фігуранта.

Посваритись встигли всі. Спочатку представник “Батьківщини” Сергій Соболєв дорікнув колегам, що ті намагаються “розігнати бруд”, і підкреслив, що фракція буде голосувати за процедурою, по трьом пунктам, щоб розвінчати всі міфи.

Окремо дісталось депутату від БПП Сергію Лещенко та регламентному комітетові. Лещенко чекати з відповіддю не став, нагадавши Тимошенко про давні справи екс-прем’єра Лазаренка.

“Починати треба не зараз, а з того, як починалась українська корупція і хто перший створював офшори з українських депутатів, і Лазаренко переховував 100 мільйонів доларів на офшорні рахунки”, - нагадав Лещенко.

На цьому він не зупинився і також “приклався” по регламентному комітету, який, на його думку, прийняв двозначне рішення по Онищенко, оскільки його голова відстоює інтереси “олігархів”.

Перший заступник і в.о.ю голови регламентного комітету Павло Пинзеник мовчати теж не став, заявивши, що просить НАБУ та САП порушити провадження по факту заяв Лещенка.

“І оперативно прийняти одне з двох можливих рішень: або відправити весь регламентний комітет на чолі зі мною в тюрму, або на всю країну повідомити, що пан Лещенко - балабол, що є загальновідомим фактом”, - огризнувся Пинзеник.

На цьому емоції не закінчились. Генпрокурор Луценко у своєму виступі різко відреагував на закиди депутатів, що ГПУ неправильно оформила подання по Онищенку.


“Не треба просто показувати, що ви, я був серед вас, які порушували регламент десятки разів в день, саме сьогодні згадали про цей стратегічний документ. Мені це нагадує монашку, яка пішла працювати у бордель, але хоче, щоб з нею поводилися як з Наташою Ростовою”, - заявив Луценко.


Тут не промовчав Ляшко, який вирішив пригадати Луценку “франкфуртську” історію, на що відреагував вже Парубій, який просто виключив “радикалу” мікрофон.

Зрештою, повправлявшись у словесних дуелях, депутати приступили до голосування. За всі три пункти проголосувало понад 260 депутатів.

Не голосували “Воля народу”, “Відродження” та “Опозиційний блок”, окрім Вадима Рабиновича, у якого складні стосунки як і з фракцією, так і з самим Онищенко, з яким в нього давній конфлікт довкола футбольного клубу “Арсенал”.

Що далі?

Після голосування генпрокурор вже був менш емоційним. “Я задоволений рішенням парламенту, який продемонстрував, що дух закону, справедливості і інтересів суспільства є вищим, ніж дух корпоративних інтересів”, - підсумував результати голосування Луценко і показав проект підозри Онищенку, яку збирається підписати вже найближчим часом.

Луценко стверджує, що за даними прикордонної служби нардеп Онищенко покинув Україну на борту літака з місцем призначення Мінськ ще 2 липня, проте до сьогодні правоохоронці не могли обмежити його пересування через недоторканість.

“В найближчий час після висунення підозри буде почата процедура державного і міждержавного розшуку нардепа Онищенка з тим, щоби притягувати його до досудового слідства, а потім і судового. У разі, якщо він буде ухилятися і не з’явиться в Україну, нове законодавство дозволить його притягнути заочно і конфіскувати все його майно”, - пояснив генпрокурор.

Луценко також впевнений, що будь-яка країна світу співпрацюватиме з українськими правоохоронцями в питанні видачі громадянина Онищенка, окрім Російської Федерації, “яка свідомо і відверто порушує всі міжнародні угоди і в питаннях окупації і міжнародного співробітництва”.

Очільник антикорупційної прокуратури Назар Холодницький додав, що наразі по цій справі триває більше 20 обшуків у інших структур, які проводили кошти, зароблені на газових махінаціях,  і переводили їх в готівку.

Сам Онищенко в інтерв’ю одному з видань вчергове назвав його справу “політичною розправою” та заявив, що має намір боротись із “злочинною владою”.

Разом з тим, давній фанат коней Онищенко, який планував виступити на Олімпіаді в Ріо в змаганнях з кінного спорту, вже невпевнений, що зможе це зробити. На минулій Олімпіаді в Лондоні Онищенко не зміг похвалитись хорошим результатом. Тоді він це аргументував лаконічно: “Коні змучились”.

Те, що мрії про хороший виступ на Олімпіаді не судилось збутись і цього разу, підтвердив і міністр молоді і спорту Ігор Жданов, який заявив, що не збирається включати Онищенка в список учасників збірної.  

Євген Будерацький, Лілія Макашова, Владислав Красінський

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
15:48
На фото: Стівен Спілберг
Стівен Спілберг назвав "Дюну 2" одним з найяскравіших науково-фантастичних фільмів, які він бачив
15:39
На фото: потяги
Україна та Словаччина цьогоріч запустять новий залізничний маршрут Київ - Кошице
15:04
Ілюстративне фото
Росіяни вдарили по селу на Харківщині: вбили жінку та поранили чоловіка
15:02
Авдіївка
Заступник комбрига 3-ї штурмової Жорін розповів про пріоритет росіян на Авдіївському напрямку
14:48
окупанти Мелітополь
У Мелітополі окупанти використовують авто з РЕБ "Пелена" для блокування мобільних і захисту від вибухових пристроїв, - Федоров
14:47
малюнок, діти
У Мінсоцполітики розповіли, скільки дітей в Україні потребують усиновлення
14:32
На фото: гурт "Бумбокс"
"Бумбокс" презентував пісню "Фіртка", записану в проміжках між бойовою роботою
14:02
OPINION
Ольга Лень
"СВО" проти України стала "священною війною" Росії
14:00
щеплення вакцинація
Захищає від штаму "Омікрон": в Україну доставили понад чверть мільйона доз вакцини проти COVID-19
13:55
Джонні Депп "Пірати Карибського моря"
Наступних "Піратів Карибського моря" знімуть без Джонні Деппа, - продюсер
13:48
Еспресо та “Голка”: “Бачимо прояви цензури і спробу зняти матеріал про Шуляк і Кубракова з сайту”
Більше новин