Сирійський аналітик: Асад і Путін гірші за звірів, - звірі не вбивають заради спорту

Антін Борковський
21 грудня, 2016 середа
10:52

Сирійський аналітик Абу Ібрагім розповів Еспресо про те, навіщо Путін воює в Сирії і про використання "ДНР"рівських найманців

З Сирії доходять все більш тривожні новини. Ми розуміємо, що Башар Асад, незважаючи на те що він хоч і диктатор, але все ж не звір, однак ми бачимо, що кожен день вбивають мирних жителів Алеппо.

Башар - не звір, звір не вбиває заради спорту, - Башар гірше, ніж звір, і Путін в цьому сенсі теж такий. Я не вважаю, що правильно називати цих людей звірами, бо звичайні звірі в природі не роблять подібного. Для них проект Алеппо - це другий проект Грозний.

Мета - поставити людей на коліна, щоб вони ніколи більше не піднімалися проти своїх правителів. Це єдиний світогляд, який розуміє Путін, який розуміє його команда. Це та схема, яка працювала в Росії в 1993-му, коли вони поставили танки проти самих росіян в Москві.

І розстріляли з танків Парламент.

Якщо їм своїх людей було не шкода, то чому вони будуть шкодувати сирійський народ?! І українських людей їм теж було не шкода! Не знаю, чи пам'ятаєте ви слова Медведєва, коли він назвав Януковича «ганчіркою», через те що той не виставив армію, або, коректніше сказати, не міг поставити армію проти українських людей, коли вони вийшли на Майдан.

Тоді Янукович не підписав указ про використання збройних сил проти українського народу. Але Башар Асад пішов на подібне.

Він пішов на це з першого дня. І не тільки на це. Спочатку за допомогою іранців. Більш помітні іранці з'явилися потім, але вони з першого дня були присутні як консультанти, були іранські снайпери, які начебто лякали армію, щоб вона стріляла в людей. Тому чого очікувати від таких людей? Мене шокує той факт, що всі люди знають про те, що люди, які воюють на боці Асада, терористи за всіма параметрами. Хезболла офіційно була в дуже багатьох країнах, вона є терористичною організацією.

Але не в Російській Федерації.

Зараз точно немає. І Хезболла, і Абу аль-Фадль аль-Аббас, і Фатемійюн - йдуть з кривавими гаслами і відверто вбивають сунітів, знімають про це ролики і, не соромлячись, публікують. При цьому Чуркін з нахабством розровідає про тероризм, але як можна говорити про тероризм, коли ваша армія (мова йде про війська союзного Кремлю режима диктатора Башара Асада. - Ред.) Складається з 80 000 терористів - фанатів, які вбивають людей і намагаються вигнати місцеве сунітське населення з їхніх міст. Це жахливо.

Чому просто не випустити жителів Алеппо по-мирному, щоб їх не вбивали, щоб вони забрали дітей та речі і спокійно вийшли? Чому такий садистський підхід?

Дивлячись з якої точки зору це питання розглядати, тому що у Ірану і Росії трохи різні точки зору. Для Ірану це помста, залякування всіх інших сунітських міст: дивіться, що ми будемо робити з вами, один за другим. Вони подібне робили в Іраку, потім в Лівані, тепер в Сирії, також в Ємені це робили. Тобто посил такий: подивіться, почекайте, ми і до вас дійдемо. Це лист, який вони посилають для всіх нас!

Для Росії - це трохи по-іншому. Вони теж хочуть посилати такі повідомлення, мовляв, якщо ви не будете слухатися свого диктатора, вам буде погано. Угода (між Росією і Іраном. - Ред.) грає на руку Росії, але Росія не може контролювати іранців - у них немає сил, щоб умовити іранців перестати вбивати людей.

Тобто Іран сильніший, ніж Росія, в цьому питанні?

Вони працюють один з одним. Без російських літаків Іран не здатний нічого зробити в Сирії. З іншого боку - у Росії немає військ на землі, і вони занадто боягузливі, щоб пускати солдатів, які будуть воювати проти місцевого населення в Алеппо.

Єдиний для них варіант - домовитися з іранцями про те, що в наземних операціях беруть участь самі іранці. Для того щоб контролювати землі і залишити їх під своїм контролем, потрібно отримати підтримку місцевого населення. Її у Росії немає. Тому вони програли в Пальмірі.

У Росії люблять говорити про те, що вони миротворці, що вони допомагають відновленню «конституційного порядку в Сирії». Ми знаємо, як Росія допомагала Януковичу встановлювати «конституційний порядок».

Парадокс в тому, що Росія каже, що нібито прийшла воювати проти "ІД". Але вона не тільки 80% своїх атак робить, по суті, на їхньому боці, вона ще й вбиває ворогів "ІД", які проти нього ефективно воюють. Ми всі спостерігали за ситуацією на півночі Сирії, де "Вільна армія" (опозиційні до Асаду сирійські сили. - Ред.) за допомогою турецької армії вигнала "ІД", звільнивши значні території. Вони показали, як можна вирішувати цю проблему. Вони відкрили дуже великі зони для біженців, повертали їх назад. Ідеальне рішення, здавалося б.

У той же самий час Росія починає ламати цю ситуацію, воювати проти найсильнішого ворога "ІД". Саме так, як вони зробили в минулий раз, вбили на півдні Захрана Аллуша, який був найсильнішим ворогом "ІД". У Росії схема очевидна - вони, можливо, і будуть коли-небудь воювати проти "ІД", але для них "Ісламська держава" має залишатися, мовляв, щоб в світі сказали, що є лише два варіанти: або Башар, або "ІД".

Тому їх війна проти "Ісламської держави" - це війна за якісь позиції, а не за повне знищення "ІД". Для них "ІД" потрібна, щоб показувати світові, що потрібно підтримувати Башара Асада.

Наскільки я розумію, проблема з "ІГІЛ" не буде вирішена. Тобто Росія разом з Асадом будуть знищувати демократичну опозицію в Сирії, але в той же час терористичні осередки "ІД" будуть розвиватися не тільки в Західній Європі, але й у Східній. Як ви думаєте, наскільки загрозлива ситуація для України?

Ситуація, в принципі, непередбачувана. Ніхто не очікував, що "ІД" отримає стільки контролю в Сирії. Будь-яка людина, яка знає сирійську психологію, сирійських людей, іслам, розуміє, що сирійці - люди відкриті для всіх.

Навіть коли у нас все почалося, і навіть коли Аль-Каїда розпочала свою активність, використовуючи хаос у Сирії через рік після того, як почалася сирійська революція, сирійці сміялися - вони думали, що у цього проекту немає ніякого майбутнього. Світогляд сирійців не приймає таких ідей. Наскільки це буде небезпечно для Східної Європи і для всього світу, якщо чесно, я не знаю.

Перемога Трампа дає дуже погані симптоми. Зараз Трамп вибирає в свою команду таких людей, у яких погляди подібні російським. Замість того щоб починати реально працювати над проблемою, Трамп буде розвивати її все більше і більше - він буде все більше допомагати диктатору. Адже з його точки зору, якщо є якась країна і всередині неї є проблема, то краще, щоб люди здохли в своїй країні, ніж вони будуть йти за кордон країни зі своїми проблемами.

Цей погляд піднімає рівень радикалізму. Кого ми бачимо на стороні Трампа?! Наприклад, Ку-клукс-клан, відкритим текстом. Ми бачимо радикалів, всі ці групи white supremacy («перевага білих». - Ред.), які підтримують Трампа. Хто підтримує Трампа в Європі? Націоналісти. І з точки зору цих людей, немає нічого поганого в тому, що Росія робить в Сирії.

Чи перекинеться сирійська війна на сусідню Туреччину? Відбувається безліч терористичних актів, за якими стоїть невідомо хто. Ми розуміємо, що якщо поруч війна, вона обов'язково перекинеться на сусідню країну.

Вона вже йде в Туреччині. Йдеться про PKK (Робоча партія Курдистану, Partiya Karkerên Kurdistan. - Ред.).

Ці курдські організації були пов'язані з Кремлем?

Так, вони отримували допомогу з Росії. Так виглядає, що там їх прикрили, бо дуже сильно тиснув Ердоган. А так їм Росія дуже сильно допомогла, можливо, навіть надсилала до них військових з Луганська. У Луганську були оголошення, про те, що якщо хто хоче, пропонується співпрацювати з курдами Сирії ...

Наскільки я розумію, луганські і донецькі сепаратистські організації, пов'язані з Кремлем і, відповідно з ФСБ, могли вербувати людей для війни в Сирії або терористичних актів в Туреччині на базі курдських організацій.

Зараз у Сирію може зайти хто завгодно і робити все, що завгодно - межа відкрита для всіх. Люди в Донецьку і Луганську досить голодують, тому можуть піти і воювати. З моєї точки зору, Путін використовує цей голод, щоб набирати з цієї зони найманців для своїх інших воєн. Так як він робив у Чечні з кадировцями, - їх він кидає туди, де він не хоче, щоб воювали росіяни, і щоб через це піднімався великий шум в Росії.

Наскільки я розумію, для цього використовуються так звані приватні військові організації, які набирають людей для участі в гарячих точках. Це не робиться офіційно, але це робиться напівофіційно, під прикриттям російських силових відомств.

Подібним і Стрєлков займався в Сирії в 2013 році. Він сам не ліз, але він організував «Слов'янський батальйон» - по-моєму, він так називався - це була перша спроба російських влізти в сирійську війну. І це був великий і абсолютний провал в 2013. Це було до того, як він потім вліз в Україну. Виходячи зі слів Стрєлкова, ці терористи беруть участь всюди. Банду, яка закінчує одну війну, потім відправляють в іншу гарячу точку і т.д. Коли вмирає російський солдат, піднімається багато шуму, а якщо помре найманець, то по ньому ніхто не буде плакати.

Чи буде використовуватися відправка курдів чи інших ветеранів війни в Сирії в Україну на стороні сепаратистських утворень?

Навряд, тому що у курдів свій менталітет, вони не будуть воювати ні за кого, крім самих себе. У курдів свої погляди, і вони занадто націоналістична структура. Вони не найманці, не воюють заради грошей. Вони воюють заради своєї мрії, за свою курдську державу, яка була б на територіях Сирії, Туреччини, Іраку та Ірану. У них свій окремий проект. Вони заради цього готові робити все, що завгодно.

Зараз триває війна в Алеппо. І сьогодні Туреччина заявляє, що очікує на нові тисячі біженців. Зупинити цю ситуацію можна лише в тому випадку, якщо міжнародні співтовариства візьмуться за розум і зрозуміють, що це безумство потрібно зупинити. Думати, що нехай Росія в Сирії робить все, що хоче, бо Сирія дуже далеко від нас, неправильно. Якщо опозиція в Сирії буде слабшати, то у Росії з'явиться більше бажання і апетиту в інших місцях. Може бути, це буде Україна, може бути, Прибалтика. Реально ніхто не знає фантазій цієї людини. Ніхто не може зробити прогноз, особливо після перемоги Трампа на виборах в США. Зараз у Путіна реально розв'язані руки, а тому він може робити абсолютно все, що хоче.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+9°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.22
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
02:17
Оновлено
шахед
Росія атакує "шахедами" в ніч на 29 березня: на Дніпропетровщині поранено людину, на Київщині працює ППО
01:59
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Євро-2024: скарги тренерів змусили УЄФА змінити правила турніру
01:39
Олександр Сирський
Обговорили захист від російських ракет: Сирський поспілкувався з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США
00:56
Марта Костюк
"Ледь не загинула на Мальдівах": тенісистка Костюк розповіла шалену історію з медового місяця
00:32
Жерсон Динамо
Футболіста "Динамо" засудили на 18 місяців умовного ув'язнення
00:17
Якщо Росія вторгнеться в Естонію, вирішальна перемога має бути дуже швидкою, – командувач сил оборони Мартін Герем
00:06
Російський літак "загубив" чергову авіабомбу над Білгородщиною, 9-ту за тиждень, – росЗМІ
2024, четвер
28 березня
23:03
Уражені "Росатомом"
У РФ заарештували топменеджера Росатому Сахарова
22:53
Оновлено
Росіяни вивели в Чорне море підводний ракетоносій після тижневої паузи
22:48
ДТП
У ПАР упав з мосту й загорівся автобус, загинули щонайменше 45 людей
22:30
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
22:21
Окупанти, кримінал, росіяни
На ТОТ Запорізької області росіяни повноцінно розпочали мобілізаційний облік, - Федоров
22:19
"Новий український правопис мають використовувати всі держструктури": нардеп нагадав про закінчення перехідного періоду
21:58
Telegram логотип
Дуров анонсував нову функцію для користувачів Telegram з України, Білорусі й Росії
21:44
Ексклюзив
Мусієнко
Росія намагається створити пастку, розігруючи карту виборів в Україні та легітимності Зеленського, - політолог Мусієнко
21:44
Снаряди 155-мм
Учасники чеської ініціативи уклали угоду, за якою Україна отримає 1 млн снарядів, - ЗМІ
21:38
G7
У G7 закликали Київ до прозорого відбору нового керівництва ВККС
21:28
ЄС
Деякі євродепутати отримували гроші за поширення російської пропаганди, - прем'єр Бельгії Де Кроо
21:26
Ексклюзив
Ігор Лапін
В Україні за свободою слова заховалася свобода пропаганди та брехні, - офіцер ЗСУ Лапін
20:57
Путін та Кім Чен Ин
Підривають критично важливі санкції: США засудили вето РФ в ООН щодо КНДР
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
Більше новин