Доктор Ліза. Ширма для режиму чи ангел, що служив злу

"Доктор Ліза" рятувала життя дітей на війні, яку розв'язав путінський режим. І не сказала проти нього жодного кривого слова, й брала з рук Путіна державні нагороди

Найбільше емоцій у росіян після катастрофи літака Міноборони РФ викликала смерть Доктора Лізи - керівниці благодійного фонду "Справедлива допомога" Єлизавети Глінки. За офіційною російською версією вона супроводжувала гуманітарний вантаж (медикаменти) для університетського шпиталю в Латакії.

Російські ЗМІ присвячують Глінці особливе місце на шпальтах, в сюжетах та на сайтах, про неї збирають спогади інших благодійників та відомих діячів різних сфер життя. З приводу її загибелі особливо багато скорботи - вона допомагала безпритульним, алкоголікам, інвалідам та іншим знедоленим.

Читайте також: Російська карма. Все про катастрофу Ту-154 під Сочі

В Україні, можливо, до її смерті поставились би так само, якби благодійниця обмежилася благодійністю. Але її робота в останні роки мала й пропагандистську мету.

Вона надавала путінському режиму людського виразу обличчя, за що й отримувала з рук російського президента нагороди. Фактично, Доктор Ліза виявилась одним з успішних проектів Кремля.

Київське та московське минуле "Доктора Лізи"

Якщо покопатися в архівах української преси, наприклад, за 2006 рік, ми дізнаємося, що перший хоспіс для онкохворих у Києві заснувала громадянка США Ліза Глінка. У ті часи благодійниця ще не використовувала псевдонім Доктор Ліза. Це ім'я для власного блогу вона обрала після переїзду до Москви у 2007 році.

Хоспіс представляв собою 10 палат на 7-му поверсі онкологічного диспансеру в Святошино. Сучасну будівлю цього хоспісу почали зводити завдяки її ж зусиллям, про що писали, наприклад, газети "Дзеркало тижня" та "Факти".

Проте, відкрили корпус лише в 2008 році, коли Глінка вже працювала у Росії, а всі заслуги взяла собі команда тодішнього мера Києва Леоніда Черновецького.

Глінку у 2007 році запросили до Москви очолити фонд "Справедлива допомога", спонсором якого була і донині є партія "Справедливая Россия". Власне, це прояснює, чому далі з "Доктором Лізою" сталося те, що сталося.

Доктор Ліза та лідер "Справедливой России" Сергій Миронов

"Справедливая Россия" - це політичне дітище Сергія Миронова, якого українські правоохоронні органи звинувачують у підтримці та фінансуванні терористів на Донбасі.

Його політичний проект свого часу розпочався як створення ручної опозиційної політичної сили. Партії давали кілька процентів на виборах у Держдуму, а Миронову навіть дозволили 10 років посидіти на високій, але абсолютно імпотентній посаді голови Ради Федерації. Миронов, як і Жириновський, мали створювати видимість, нібито в російському парламенті існує більше, ніж одна політична сила.

Доктор Ліза лишалась безпартійною та загравала з ліберальною опозицією. Наприклад, у 2012 році вона стала одним із співзасновників "Ліги виборців", яка виступала за чесні вибори.

Російських солдат на Донбасі не побачила

Проте вже з початком війни в Україні їй поставили інші задачі. Глінка не менше 20 разів їздила в так звані "ДНР" та "ЛНР" і вивозила звідти хворих українських дітей у Росію. Проте робила це незаконно, без погодження української влади. Сама вона стверджувала, що частину дітей забирали до Харкова, а ті, хто поїхав у Росію, самі хотіли цього.

Глінка у своїх інтерв'ю розповідала, що в Україні немає російських військ, а люди гинуть від обстрілів Нацгвардії. Про неї збирався зняти кіно Грем Філіппс - той самий, що знущався над скаліченим українським воїном Володимиром Жемчуговим перед обміном та запостив на Youtube відео з трупами українських військових, які загинули на Світлодарській дузі.

Одне з найбільш одіозних інтерв'ю з Глінкою вийшло на порталі pravmir ("Православие и мир"). Його критикували навіть у Росії, після чого в текст нібито вносили правки. 

Так це чи ні, можна сперечатись, але принаймні зараз горезвісний абзац про російські війська виглядає так: "Як людина, яка регулярно буває в Донецьку, я не бачила там російських військ, подобається це комусь чути чи не подобається. Є ополчення і є українські війська, які з'ясовують між собою стосунки. Йде громадянська війна, це визнав і Червоний хрест".

Історія життя доктора Лізи свідчить, що, як то не банально повторювати, життя складається не лише з чорного та білого. А ще воно доводить, що не можна лишатись ангелом, працюючи на зло.

Фактично, виходить так, що "доктор Ліза" рятувала життя дітей на війні, яку розв'язав путінський режим. І не сказала проти нього жодного кривого слова, й брала з рук Путіна державні нагороди. Останню таку вона отримала за 18 днів до своєї смерті.