Російська карма. Все про катастрофу Ту-154 під Сочі

Дмитро Гомон
26 грудня, 2016 понедiлок
10:22

Ансамбль Міноборони РФ імені Александрова, журналісти-пропагандисти та Доктор Ліза розбилися по дорозі в Сирію

Праві ті, хто вважає, що якою не була б справжня причина катастрофи російського літака під Сочі, мало хто сумніватиметься, що це теракт. У цьому переконана більшість українців. Про це ж говорять росіяни, хоча офіційна версія поки що схиляється до варіанту з технічною несправністю.

Як сталася катастрофа

Літак Ту-154, що належав Міноборони РФ, о 01:38 (00:38 за київським часом) вилетів з підмосковного військового аеродрому Чкаловський до сирійського міста Латакія. За планом він мав приземлитися на російській військовій базі Хмеймім.

Під ранок літак сів у Адлері (один з районів Сочі) для дозаправки й вилетів далі о 04:20 за київським часом. За дві хвилини, в процесі набору висоти, він зник з радарів.

Пізніше стало відомо, що літак зазнав катастрофи на сьомій хвилині польоту і впав у Чорне море. Сигналу тривоги від пілотів не надходило. Запис перемовин з жінкою-диспетчером, який опублікували російські ЗМІ, свідчить, що про жодні проблеми перед вильотом екіпаж не повідомляв. З розмови чути лише, що в якийсь момент літак просто припиняє відповідати.

Перші уламки літака знайшли в 1,5 км від берега на глибині 50-70 метрів. Одразу ж стало відомо про те, що рештки розлетілися на велику площу: маслянисту пляму знайшли на відстані 6-8 км від берега, а деякі особисті речі пасажирів - на відстані 14 км.

Зі списку на сайті Міноборони РФ випливає, що на борту було 92 людини і всі вони загинули.

Ансамбль пісні й танцю

Окрім восьми членів екіпажу (пілоти, звісно, були військовими) на борту летіли 64 учасники основного складу Академічного ансамблю пісні й танцю Міноборони РФ імені Александрова.

Це, зокрема, провідні співаки хору й солісти колективу, з яких живими залишились тільки троє, які не змогли летіти до Сирії через різні обставини. Хор збирався виступити на новорічному концерті для російських військових. Як розповів російському виданню Медуза співробітник колективу, Ансамбль Александрова збирався виступити в Алеппо.

Ансамбль відомий виконанням широко відомих військових маршів та пісень: "Священная война", "Смуглянка", "Катюша" і т.п. З 2014 року їхній репетуар поповнився піснею "Вежливые люди", яка присвячена анексії Криму.

"Загинув весь цвіт ансамблю. Усі кращі солісти, весь хор. Дід казав: "Немає хору - немає ансамблю". Стільки ж артистів залишилося в Москві, але загинули найкращі. Багато літали, по всьому світу, а розбилися в Росії", - розповів сайту Meduza онук засновника ансамблю Євген Александров.

Також загинули чотири танцівниці та кілька музикантів - баяністи та балалайочники. Також повідомляється, що на борту мав бути співак Йосип Кобзон. Але він передумав летіти на концерт в Сирію.

Загинув генерал-лейтенант Валерій Халілов, який лише в квітні 2016 був призначений худруком ансамблю. Також серед пасажирів був начальник департаменту культури Міноборони РФ Антон Губанков.

Сайт "Фонтанка" стверджував, що Міноборони РФ засекретило частину списку загиблих - спочатку було 93 прізвища, а потім раптом стало 92. Були чутки, що на борту опинився генерал Івановський - начальник військової поліції РФ, яку Росія днями перекинула в "звільнене" розбомблене Алеппо.

Загибель пропагандистів

Ще дев'ять пасажирів були співробітниками трьох відомих пропагандистських каналів: "Первого канала", НТВ та "Звезды". Останній, нагадаємо, належить Міноборони РФ. Усі три - автори безлічі фейків про Україну, війну на Донбасі, катастрофу малайзійського "Боїнга".

Члени знімальної групи НТВ - продюсер-кореспондент Михайло Лужецький та оператор Олег Пестов, як з'ясувалося, були представлені до нагороди орденом "За заслуги перед вітчизною" за висвітлення "повернення Криму". Про це свідчать повідомлення ЗМІ за 2014 рік. Офіційних підтверджень немає, бо перелік нагороджених не оприлюднювався Кремлем.

Кореспондент Першого каналу Дмитро Рунков, навпаки, не був досвідченим у військовій тематиці, працював на каналі лише рік і випускав репортажі на соціальну тематику. Його оператор Вадим Денисов, навпаки, вже бував у Сирії і одного разу, коли знімав сюжети про Алеппо, ледь не сів на російський вертоліт, який потім збили повстанці.

Найбільше емоцій викликала смерть Доктора Лізи - керівниці благодійного фонду "Справедлива допомога" Єлизавети Глинки. За офіційною російською версією вона супроводжувала гуманітарний вантаж (медикаменти) для університетського шпиталю в Латакії.

Версії катастрофи

Ту-154 авіакатастрофа Адлер Сочі

Найбільш вірогідною виглядає версія про теракт і на це є купа причин. Технічна несправність чи помилка пілотів завжди можливі, проте всі обставини ніби кричать саме про теракт.

Екіпаж, який пілотував літак, був досвідченим. Погода - сприятлива. Літак, що розбився, має солідний вік - він експлуатується з 1983 року. Та якщо за ним доглядали як слід, це мала бути все ще надійна машина, а не "старе корито".

Проте поки що російська влада наполягає, що версія теракту не пріоритетна. Головний аргумент проти версії теракту, який наводять російські ЗМІ - доступ на літак було обмежено. У Чкаловську всіх ретельно перевірили перед посадкою. В Адлері на борт піднімалися лише двоє прикордонників та один митник, а з нього сходив лише штурман для контролю дозаправки.

Та головне, що її взагалі планували робити у зовсім іншому аеропорту - Моздоку, але через погані погодні умови перенесли в Адлер. І наперед даних про це не було. Тобто росіянам зараз пропонують версію про те, що спецслужби насторожі й потенційні терористи не мали можливості дістатися на борт літака.

Отаке довге впирання рогом і невизнання авіакатастрофи терактом було й після того, як вибухнув у небі російський пасажирський літак А321, який летів з Шарм-ель-Шейха 31 жовтня 2015 року. Тоді російська сторона довго заперечувала версію теракту, незважаючи на наявні докази. Про те, що літак розсипався у повітрі через вибух у хвостовій частині визнали лише за два тижні після катастрофи.

Спільна риса двох катастроф - розкидані на великій площі уламки. У випадку з єгипетським рейсом їх знаходили в пустелі на ділянці в 13 км, у випадку з рейсом у Сирію - знаходять у морі на ділянці в 15 км (за тими даними, які є на момент написання тексту. - Ред.).

Нарешті, версія про теракт виглядає логічно, бо в обох випадках ясно проглядається мотив ймовірних терористів - помста за війну в Сирії (з точки зору російської пропаганди - помста терористів за розгром їхніх сил у Сирії). Тим більше, що тиждень тому за це вже убили російського посла Андрія Карлова в Туреччині.

Чому в Кремлі не поспішають озвучити офіційно версію про теракт, зрозуміло. У випадку з єгипетським рейсом то була чужа територія, але зараз мова про те, що терористи прийшли до них додому. Навряд чи таке усвідомлення сприятиме підтримці військової кампанії в Сирії.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 38.95
    Купівля 38.95
    Продаж 39.47
  • EUR
    Купівля 42.08
    Продаж 42.85
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
29 березня
14:00
OPINION
Євстратій Зоря
Навіть прихильники РПЦ в Україні визнають, що її документи — фашизм
13:59
фейк
"За терактом у Москві стоять ЦРУ та СБУ": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 29 березня
13:55
зерно, зернова угода
Україна за 7 місяців експортувала новим коридором більше вантажів, аніж за рік роботи зернової ініціативи за участі РФ
13:50
Чорне море, Крим
Окупанти перекидають танки в Крим для оборони півострова, - "Атеш"
13:42
Обстріл, Харків
Нові боєприпаси РФ можуть долітати до будь-якого району Харкова, - Синєгубов
13:39
електроенергія
Україна експортуватиме електроенергію попри атаки РФ: ситуація в енергосистемі станом на 29 березня
13:35
долари
Україна отримала $1,5 млрд позики від Японії та Великої Британії
13:20
Оновлено
"Моя страсна п’ятниця почалася в укритті": посол Британії про атаку РФ на Україну 29 березня
13:04
транспортна карта
У Києві з 1 квітня транспортна карта подорожчає на 25 грн
12:59
На фото: Софія Морозюк
Скандальна художниця Морозюк виставила на продаж свої картини по $5 тис.
12:59
У Києві до 15 червня обмежать рух транспорту Північним мостом. Причина
12:51
Бузок
Синоптикиня Наталка Діденко анонсувала на вихідних сонячну погоду
12:49
Ексклюзив
На фото: поранений в стабпункті
Студент КПІ розповів про гусеничні евакуаційні ноші, які допомагають рятувати бійців з поля бою
12:47
Зеленський РНБО
Зеленський провів засідання РНБО в оновленому складі: окреслив для органу 5 завдань
12:36
Загибель помічника Залужного Частякова: завершено розслідування щодо офіцера, який подарував гранати
12:12
Оновлено
Атака на Україну 29 березня 2024
РФ атакувала Україну "шахедами" та ракетами: поранено 6 людей, пошкоджено ТЕС і ГЕС
12:11
Постачали в РФ граніт для виготовлення пам’ятників загиблим окупантам: СБУ затримала підозрюваних
12:08
OPINION
Юрій Богданов
"Синіми светрами" у "Крокус-Сіті" закривають провал ФСБ
11:52
Україна повернула тіла 121 полеглого захисника
11:50
На фото: 50 Cent
Колишня дівчина репера 50 Cent звинуватила його в зґвалтуванні та фізичному насильстві
11:49
польща україна , біженці
Польща планує надати біженцям з України право змінити статус перебування: подробиці
11:37
ППО збила 3 російських безпілотники на Херсонщині
У Румунії біля українського кордону знайшли фрагменти безпілотника
11:24
На Дніпропетровщині РФ атакувала дроном автівку: загинув чоловік
11:20
На фото: Алессандро Мікеле
Колишній креативний директор Gucci Алессандро Мікеле очолив Valentino
11:20
діти, війна
З окупованих територій Херсонщини вдалося повернути родини з трьома дітьми
11:13
Зроблено в Україні
"Зроблено в Україні": у Сумах відкрили перший офіс підтримки мікро- та малого бізнесу
11:09
Бундестаг
У бундестазі вважають, що розгортання сухопутних військ країни НАТО в Україні не означає автоматичного вступу в конфлікт інших членів Альянсу, - ЗМІ
10:58
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Боєприпаси в Україну почнуть надходити з квітня, і це суттєво змінить динаміку на полі бою, - Згурець
10:57
годинник, зміна часу
Україна 31 березня переходить на літній час: у Мінекономіки нагадали причини
10:55
ракета Х-101
У Молдові не підтвердили інформацію про проліт російської ракети над своєю територією
10:54
На фото: пропалестинська акція у Cтокгольмі з вимогою виключити Ізраїль з Євробачення-2024
Ізраїль закликав своїх громадян не ходити з національною символікою під час Євробачення у Мальме
10:49
Володимир Соловйов
У Вірменії заблокували трансляцію програм російського пропагандиста Соловйова
10:27
Валерій Залужний та Олександр Сирський
Сирський прокоментував звільнення Залужного
10:25
Анонс
Фільм Одеса: змінюючи код
Віднайти код Одеси у її героях: в п'ятничному ефірі Еспресо новий документальний фільм
10:22
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 29 березня: скільки коштує долар, євро та злотий
10:20
Фортифікації, зуби дракона
Військові та цивільні інженери об’єдналися для зведення фортифікацій на Запорізькому напрямку
10:16
Авдіївка
Сирський розповів, скільки українських військових потрапили у полон до РФ під час виходу з Авдіївки
10:14
Наводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала пособницю окупантів
10:07
Олександр Сирський, Рустем Умєров
У ЗСУ переглянули потребу в мобілізації 500 тис. людей, - Сирський
10:00
OPINION
Сергій Фурса
Чому поляки не вважають себе "боягузами"?
Більше новин