Знищити до останнього. Як Кадиров оголосив полювання на геїв в Чечні

Юрій Корогодський
29 травня, 2017 понедiлок
11:03
Зміст

Репресивна кампанія чеченського керівництва знову поставила питання, чи контролює Володимир Путін Рамзана Кадирова

За даними ЗМІ, у лютому 2017 року у Чеченській республіці почалася хвиля масових затримань геїв. Силові акції почалися після того, як у спійманого з наркотиками чоловіка в телефоні знайшли гомосексуальну порногалерею і листування з іншими геями. Друга хвиля припала на кінець березня і була пов'язана з намірами ЛГБТ-активістів провести акції в містах Північного Кавказу.

Переслідування почалися після того, як нібито про наявність десятків геїв у Чечні дізнався спікер чеченського парламенту Магомед Даудов.

Затримання, вбивства, таємні в’язниці

На початку квітня про переслідування геїв в Чечні повідомила московська "Новая газета". Це видання відоме своїми розслідуваннями, частина з яких вже давно стосувалися чеченського керівництва.

В даному разі йшлося про те, що російські силовики у Чечні полюють на геїв і бісексуалів, щоб викреслити їх з чеченського суспільства.

Спочатку стало відомо, що затриманих у Чечні геїв масово відправляли у таємні в'язниці. Інформація про одну з них фігурувала в оповідях різних співрозмовників видання. Йдеться про  в'язницю в місті Аргуні. У 2000-і роки там розташовувалася військова комендатура, а потім був райвідділ внутрішніх справ.

За даними джерел, затриманих геїв били, катували струмом і в кращому випадку випускали за величезний викуп.

Керівником репресивної кампанії у Аргуні нібито був начальник поліції міста Аюб Катаєв. Також постраждалі чоловіки зізналися, що чули, як саме спікер Даудов віддавав накази розправлятися з гомосексуалістами. Троє з опитуваних зазначили, що бачили спікера в неофіційних місцях утримання у Грозному та Аргуні.

Потім стало відомо, що щонайменше трьох людей, серед яких представник Росгвардії, було вбито у Чечні через підозру у гомосексуальній орієнтації.


За даними директора програми з прав ЛГБТ-спільноти Human Rights Watch Грема Ріда, затриманих били трубами та палицями. Ті, хто зумів втекти до інших регіонів Росії, все одно перебувають у небезпеці. Правозахисники стверджують, що їм продовжують надходити погрози.


Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала російську владу негайно розслідувати повідомлення про викрадення, тортури та вбивства геїв у Чечні. На думку правозахисників, США та Європейський Союз повинні надати притулок постраждалим геям.

18 травня російська "ЛГБТ-мережа" повідомила, що її працівникам вдалося вивезти 43 геїв з Чечні у різні регіони Росії. В інтересах безпеки вивезених людей у організації не назвали ці регіони.

"ЛГБТ-мережа" у зв’язку з цим очікувала на візову допомогу від європейських держав, щоб вивезти всіх евакуйованих за кордон. Стало відомо, що дев'ять із 43 евакуйованих геїв вже знаходяться за межами Росії.

Як і слід було очікувати, Кремль спочатку заперечував зловживання з боку поліції у Чечні та факти знущання над геями. Однак потім російський президент Володимир Путін пообіцяв переговорити з силовиками через інформацію про переслідування геїв у Чечні.

"Геїв у Чечні немає!"

У свою чергу, керівництво Чечні заявило, що готове співпрацювати з федеральними відомствами у цьому питанні. Проте в оточенні чеченського лідера Рамзана Кадирова відмовилися визнавати факт існування геїв у регіоні.

Зокрема, прес-секретар глави Чечні Альва Карімов, коментуючи інформацію про затримання геїв, назвав її "абсолютною брехнею". Він наголосив, що "не можна затримувати і гнобити того, кого просто немає в республіці".

Така заява демонструє різницю у ставленні до ЛГБТ-руху російського та чеченського керівництва. У Росії визнають існування геїв та лесбіянок, однак заперечують порушення їхніх прав. Відомо, що ЛГБТ-активістів переслідують,однак це не виходить за межі звичайної для Росії практики поліцейського тиску на представників різних течій опозиції.

У Чечні, за даними ЗМІ, вирішили піти далі і почали не просто переслідувати геїв, а знищувати їх, щоб таким чином вирішити це питання. За уявленнями чеченського керівництва, серед представників їхнього народу не повинно бути представників нетрадиційної сексуальної орієнтації.

Можливо, що свою роль у таких радикальних поглядах зіграли своєрідні традиції цього регіону, які стали поєднанням архаїчного родового права та норм ісламу. 

Значна частина норм чеченського звичаєвого права продовжує діяти сьогодні, незважаючи на те, що формально у республіці присутні закони РФ. Ця система називається адат і є доповненням до норм шаріату.

Щоб зрозуміти, як відрізняються від європейських певні традиції чеченського суспільства, достатньо згадати про наявність такого явища як кровна помста.

Чеченці, як і більшість народів світу, від найдавніших часів практикували звичай кровної помсти, який полягав у тому, що родичі вбитої людини позбавляли життя її вбивцю.

Однак у той час, коли в Європі замість кровної помсти компенсацією родичам вбитого поступово ставали фінансова винагорода та інші заходи законного кримінального покарання, ця тенденція не отримала розвитку у суспільній практиці чеченців. Чеченці ставилися до виплати грошей за вбивство як до безчестя.

Звичаєве право чеченців передбачає можливість кровної помсти не тільки у випадку вбивства, але й також за публічне приниження, посягання на честь.

Доволі часто звичай кровної помсти не припинявся одним убивством, адже рід злочинця мстив у відповідь. Багаторічна ворожнеча різних кланів і племен часто призводила до взаємного знищення всіх чоловіків роду.

Кадиров як альтернатива Путіну

Зазначимо, що масові переслідування геїв у Чечні стали можливими завдяки загальній атмосфері нетерпимості, яка присутня зараз у російському суспільстві. У Москві силовики кожного року розганяють гей-паради, а представники влади запевняють, що проведення таких заходів суперечить російським традиціям.

Кремль розглядає представників ЛГБТ-руху як одну з опозиційних течій, яка користується підтримкою західної суспільної думки. Таким чином боротьба ЛГБТ-активістів за свої права автоматично перетворюється на антипутінський рух.

А у Чечні місцеві силовики просто вирішили "бути святіше Папи римського" і взятися за питання з геями більш радикальним способом.

Також репресивна кампанія чеченського керівництва знову зробила актуальним питання про те, чи контролює Володимир Путін свого васала Рамзана Кадирова.

Адже вбивства геїв виходять за межі російських репресій проти опозиційних представників. І не факт, що такий розголос у світових ЗМІ зараз потрібен російському керівництву.

Російські ліберальні ЗМІ давно пишуть про боротьбу за вплив у оточенні Володимира Путіна між силовиками і кланом Кадирова. Як прояв цієї боротьби деякі автори розглядають навіть вбивство російського опозиціонера Бориса Нємцова, яке сталося 27 лютого 2015 року.

Розпочавши боротьбу проти геїв, чеченське керівництво не думає про наслідки, бо впевнено у своїй безкарності. Можливо, що причини такої безкарності ховаються у таємних домовленостях між Путіним та Кадировим щодо майбутнього управління Росією у кризових ситуаціях.

Якщо у Росії почнеться масштабна хвиля масових протестів, їх доведеться комусь придушувати. Не факт, що достатньо буде російської поліції та армії, особливо якщо виступи вийдуть на масовий рівень. От тоді російській владі може знадобитися чеченський спецназ, який виконає наказ Путіна і Кадирова.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.48
    Купівля 39.48
    Продаж 39.98
  • EUR
    Купівля 42.37
    Продаж 43.09
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
11 травня
02:59
Джон Кірбі
США оцінили імовірність серйозного прориву росіян під час нового наступу
02:31
Олександр Усик і Тайсон Ф'юрі
Усик прибув на бій з Ф'юрі у Саудівську Аравію
01:53
Херсон
"ЗСУ обстрілюють цивільних, які намагаються покинути Херсон": російські фейки за 10 травня
00:55
Нафтобаза. Ілюстрація
"Нова ціль для удару": партизани "Атеш" розвідали велику нафтобазу окупантів неподалік Сімферополя
00:02
Артем Довбик (ліворуч)
Довбик та Циганков віддали асисти у матчі "Жирони" у Ла Лізі
2024, п'ятниця
10 травня
23:32
Ірина Геращенко, стрибки у висоту, легка атлетика
Геращенко принесла Україні першу в сезоні медаль "Діамантової ліги"
23:15
Ексклюзив
Андрій Яніцький
За часів Зеленського уряд перетворився на "декорацію", - Яніцький про звільнення Кубракова
23:11
Оновлено
знищена ворожа техніка
"Наші воїни, артилерія та дрони дають відповідь окупанту": Зеленський про спробу росіян прорвати українську оборону на Харківщині
23:05
терористи ХАМАС
ХАМАС заявив, що прагне укласти угоду про перемир'я, але "Ізраїль хоче війни"
22:43
Вселенський Патріарх Варфоломій
Вселенський Патріарх Варфоломій підтвердив участь у Саміт миру
21:34
Ексклюзив
путін
Це сором для Путіна: дипломат Чалий про лідерів інших країн, які були присутніми на параді 9 травня
21:30
Володимир Зеленський
"По всій лінії фронту – важкі бої": Зеленський заслухав доповідь Сирського
21:29
Кіліан Мбаппе, ПСЖ, Ліга чемпіонів
Мбаппе оголосив, що залишає ПСЖ
21:22
Укрпошта
Укрпошта виставлятиме на аукціонах незатребувані посилки
21:09
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Концентрація військ РФ, загроза рейдових дій у напрямку Харкова та ситуація біля Авдіївки. Воєнні підсумки тижня
20:56
Огляд
Сила "Королівства планети мавп": що подивитися на вихідних
20:52
Оновлено
США Україна
БМП Bradley, ракети для Patriot та NASAMS: Байден підписав указ про передачу Україні військової допомоги на $400 млн
20:51
Канада
Канада виділить $55 млн на закупівлю систем ППО для України
20:51
Інгулець
У Першій лізі визначився другий володар путівки до УПЛ
20:26
У Білорусі будують об'єкт поблизу міста Осиповичі, де можуть зберігати ядерну зброю, - NYT
20:08
Оновлено
Унаслідок російських обстрілів Харківщини загинули троє цивільних, є поранені
20:04
OPINION
Ігор Гулик
Для кого Єрмак концентрує владу?
20:01
Мая Санду
У МЗС РФ назвали політику Санду геноцидом. Молдова відповіла
20:00
Огляд
перемога переможні новини
Переможні новини 807-го дня війни: Повітряні Сили отримали перший тренажер F-16, дрони влаштували пожежу на НПЗ у Калузькій області РФ
19:39
За добу Сили оборони відбили 22 ворожі атаки на Авдіївському напрямку
19:33
на фото наслідки обстрілу Харкова 8 травня 2024 року
В Україні у квітні через обстріли РФ загинули щонайменше 129 цивільних, – ООН
19:26
штучний інтелект
Обманюють, блефують та прикидаються людьми: дослідники попередили про нові здібності ШІ
19:13
Румунія, прапор Румунії
У Румунії заявили, що з початку великої війни до них утекли 11 тис. українських чоловіків
19:01
Американські вчені попередили про найсильнішу за 20 років геомагнітну бурю: як це вплине на Землю
18:53
Андрій Дончик
Держкіно призначило нового директора кіностудії імені Довженка
18:47
Ексклюзив
Керченський міст
Окупанти продовжують переміщувати Керченським мостом важку броньовану техніку, - "Інформаційний спротив"
18:43
окупаційна символіка
Литовські прикордонники не пропустили з Білорусі вагон з намальованим знаком "Z"
18:38
Бельгія
Бельгія виділить Україні €9 млн для відновлення енергетичної інфраструктури
18:31
Дмитро Медведєв
"Полетить не лише до Києва": Медведєв знову погрожує атакувати Велику Британію за допомогу Україні
18:16
Президент України Володимир Зеленський
Снаряди для України: Зеленський відповів Фіцо, який образив словаків за збір коштів
18:12
Віктор Гулевич
Лукашенко звільнив з посади начальника генштабу Білорусі
18:08
Василь Байдак
Комік Василь Байдак буде одним із коментаторів фіналу Євробачення-2024
18:07
OPINION
Валерій Пекар
На захист дисидентів: вони — візіонери майбутнього
18:05
ізраїльські солдати
Ізраїль схвалив розширення військової операції у Рафаху
18:00
Служба безпеки України
Штурмували позиції ЗСУ на Донеччині: серед трьох підозрюваних бойовик, який воював проти сил АТО
Більше новин