Японська економіка вже 20 років стабільна, і це погано. Чому

Японія - третя за величиною економіка світу, але країна має найбільший державний борг в світі. Вже 20 років економіка Японії ледь зростає, а попит стагнує. До чого це призводить

Ми звикли уявляти собі Японію як країну сакури, передових технологій та шаленого зростання економіки. Однак економіка Японії вже давно спить. 

Держборг

Державний борг - це загальна сума боргів держави з повернення отриманих та непогашених кредитів, що виникають внаслідок державного запозичення.

Якщо визначати державний борг Японії в структурі світового - то це 20%. В США за цим показником більша частка - 29%.

Та вирішальне значення має інший показник - співвідношення державного боргу та ВВП. І саме тут Японія є абсолютним лідером.

Згідно з рейтингом Trading Economics, Японія заборгувала 250% свого ВВП.

Тобто, країні потрібно працювати 2,5 року, абсолютно нічого не витрачаючи, лише задля того, щоб віддати позичене.

Державний борг в країнах "Великої двадцятки"

Читайте також: США найбільший боржник у світі, і при цьому в них найбільша економіка. Як маніпулюють показником держборгу

Природно, щоб віддати заборговані гроші, уряд повинен підвищити податки та домогтися економічного зростання. Однак ні те, ні інше зараз неможливе - фактично країна опинилася в пастці.

Японці незадоволені

Певною перевагою є те, що більша частина державного боргу - це запозичення на внутрішньому ринку. Зовнішнім кредиторам Японія винна значно менше.

На це країна пішла в 90-ті, коли темпи зростання ВВП Японії впали до 1,1%. Тож протягом 25 років країна закривала дефіцитну дірку в бюджеті позиченими грошима.

Та це має свої недоліки - адже щоб віддати гроші, уряд повинен зібрати їх у вигляді вищих податків зі своїх же громадян.

Так Японія й намагалася зробити в 2014 році, збільшивши податок на споживання з 5% до 8%. Та вийшло на гірше.

Збільшення податку призвело до того, що великі компанії заробили, а от прості японці втратили.

Зараз в Японії низький рівень безробіття - 2,8% станом на серпень 2017 року. Та не варто думати, що це чудово. Майже 38% громадян отримуюють мінімальну заробітню плату, яка до того ж фактично не зростає.

Через це громадяни віддають перевагу відкладати гроші, а не витрачати їх, що сприяло б таким чином зростанню економіки. Рівень залученості депозитних вкладень в японську економіку - 220%. Та заробити на відкладених сумах не вдається - уряд запровадив від’ємну депозитну ставку -0,1%. Тобто, щоб покласти гроші до банку японці змушені платити ще й частину від суми вкладу.

Читайте також: Чому зараз найвигідніший час, щоб покласти гроші на депозит

Через це втрачають й компанії. Адже через те, що японці не купують товари та послуги, скорочуються їх прибутки, вони менше грошей вкладають в розвиток та інновації. Економіка країни стагнує. За минулий рік вона виросла лише на 1,4%.

“Згорів на роботі”

Мрія про довге життя в Японії здійснилася - саме тут живуть найдовше в світі (середній вік - 84 роки). Та для економіки це не найкраща ситуація.

Адже уряд повинен виплачувати соціальну допомогу - й це не сприяє розвитку економіки та погашенню державного боргу. З 78 млн японців майже 31 млн жителів - люди похилого віку. Не дивно, що трудолюбиві японські працівники протестують проти податкового тиску.

Щоб заробити більше грошей молоді японці працюють понаднормово. Працівники 25% японських компаній перепрацьовують по 80 годин на місяць, ігнорують відпустки.  

Від перевтоми вони навіть помирають - в японській мові це називають “кароші” (буквально, смерть від перевтоми на роботі).

Нещодавно в ЗМІ з’явилася інформація про смерть японської журналістки, яка понаднормово пропрацювала 159 годин.

22 жовтня в Японії відбудуться вибори й, якщо вірити соціологічним опитуванням, японці збираються знову проголосувати за Сіндзо Абе, прем’єр-міністра, що запровадив так звану “абеноміку”. Він вже 10 років намагається перемогти стагнацію цін та розігнати економіку. Та експерти прогнозують зростання ВВП на 2018 рік від 0,1% до 1% за рік.

Допомогти розігнати економіку можуть японські жінки та працівники з інших країн. Від мігрантів Японія вирішила відмовитися через політичні причини, тож вся надія на жінок. Уряд всіляко сприяє залученню жінок до роботи, спростивши догляд за дітьми. Зараз працює 65% японок.

Читайте також: Жінки заробляють менше чоловіків, хоча працюють більше. Скільки втрачає економіка України через сексизм