Карл Волох: В Україні після Майдану корупція зменшилась в 10 разів

19 листопада, 2017 неділя
11:15

Політолог Карл Волох про боротьбу з корупцією в Україні, її джерела та про те, як побороти дрібну корупцію на місцях

Ідея боротьби з корупцією в Україні була однією з головних, так би мовити трендових, популярних ідей, як в суспільстві, як в системі нашого державного управління, так і в спробі підтримки чи навіть тиску на Україну зі сторони наших західних партнерів. Бо вважалося, що це головна проблема нашого суспільства.

Єдиним способом вирішення, який нам було запропоновано і який ми самі вибрали, це створити цілу низку антикорупційних органів.  І от нібито реформа завершилася. Вона справді завершилася?

Відверто кажучи, не знаю навіть що відповісти, оскільки і проблема не там, і вирішується вона не так. І все взагалі не так.

Що не так?

Тобто не так усе. Суспільство взагалі не розуміє, що насправді в цій царині відбувається. От скажіть, якщо би я вам зараз сказав, що корупція, принаймні високопосадова корупція, за часи постмайданні зменшилася, наприклад, в 10 разів? Це успішна робота чи неуспішна?

Я думаю, що успішна.

Я думаю, що нічого успішніше ми навіть не можемо собі уявити. 

А що значить, зменшилася в 10 разів? Це в сумі, в кількості людей?

Ні, скажу вам відверто: я не можу порівняти в разах. Я можу порівняти в грошах. Хочете знати, яку суму я можу сьогодні, не сходячи з цього місця, довести, на яку суму у нас менше стала високопосадова чи вертикально інтегрована корупція?

На яку?

Я можу довести 8 мільярдів доларів, не гривень. Я абсолютно впевнений.

За який період?

На рік. Порівняйте: це 20% нашого державного бюджету. Значить, я, не сходячи з місця, можу довести, що в рік крадуть на 8 мільярдів доларів менше.

Значить, це успіх антикорупційний?

Це фантастичний результат, якого немає ніхто в світі за ці роки. Абсолютно ніхто. Беремо іншу царину, скажімо, боротьбу з корупцію суто. До речі, результату тут досягнули інституціональними змінами. Я потім поясню, про що я говорю. Тобто приймалися такі закони або підзаконні акти, плюс люди, які були поставлені правильно за цим слідкувати, що ситуація змінилася докорінно.

Друге, це робота правоохоронних органів. На жаль, тільки традиційних. Оці нові, які створили, поки що не дали жодного результату. Ну, тобто жодного взагалі. 42 справи за 2016 рік, які передали в суди НАБУ, це сміх і гріх.

Ну може, вони дали превентивний результат?

Та ніякого там превентивного. А 2,5 млн гривень, які вони конфіскували,  поруч із 40 млрд, які конфіскувала Генеральна прокуратура, це сміх. При тому якщо ви подивитеся будь-які відгуки наших міжнародних партнерів – МВФ або приїздить заступник Держсекретаря Сполучених Штатів і т.д. – в Україні досягнуто певних успіхів в боротьбі з корупцією.

Це НАБУ – САП, НАБУ – САП, останнім часом ще говорять, правда, про Національну поліцію, патрульну поліцію, хоча це не є такий.

Ну, поліцію показують зараз як такий приклад реформ, а не як приклад боротьби з корупцією.

Ні, вони це перераховують в успіхах боротьби з корупцією.

А чому вони так роблять? Вони не розуміють, що відбувається?

Я би сам хотів це знати. Відверто кажучи, я завжди це пояснював тим, що вони не розуміють, що відбувається. Останнім часом я починаю при всьому моєму несприйнятті будь-яких конспіративних теорій і т.д. - терпіти не можу конспіративні теорії, але враження таке, що насправді штовхають до повного зовнішнього управління – якщо зараз воно часткове, то штовхають до повного на зразок Румунії. Щоб повністю взяти ситуацію під контроль і т.д.

А в Румунії є повністю зовнішнє управління?

Ну, дуже сильне, набагато сильніше, ніж в нас. І створюється враження, що саме туди штовхають, не розуміючи всіх складностей насправді.

А зовнішнє управління навіщо потрібне?

О, це цікаве питання. Ось тут, очевидно, підводить їх нерозуміння ситуації. Тобто, не маючи реальної картини, вони вважають, що тільки взяттям ситуації під контроль вони доб’ються результату. Бо поки що з їхньої точки зору результату не досягнуто.

Ну, може, вони мають право так вважати, якщо вони кажуть, що українці протягом 25 років не змогли налагодити ситуацію, побороти корупцію, продовжується весь час одне й те саме?

Для того щоб це сказати, треба це розуміти. Тобто треба мати якусь довершену картину того, що насправді відбувається. Відкрию вам дуже цікавий секрет, не секрет – просто новину. У вересні дикими зусиллями вдалося, так би мовити, переконати президента у відомому посланні парламенту.

Він сказав, що уряд має запросити міжнародних аудиторів, які перевірять нашу боротьбу з корупцією. Після того урядовці – Аваков, Петренко, генеральний прокурор, а потім підключився і прем’єр – зуміли його переконати. Звернулися з листами до МВФ, Світового банку, ЄБРР про проведення такого аудиту.

Мало того, показали навіть речі, які готові повністю відкрити. На зустрічі з представниками деяких цих організацій Гройсман гарантував особисто невтручання в роботу, відкриття будь-яких джерел, нередагування висновку – от який буде, такий уряд приймає, і суспільство буде знати, про що мова і т.д.

Дві інституції вже відмовилися, ЄБРР ми ще чекаємо, але схоже на те, що документ, який ми їм передали, про який я кажу, ми зробили це. Чому я кажу про 8 млрд і т.д.? Ми зробили таке дослідження: я особисто і група людей, я мобілізував і ми дослідження зробили. Коли ми його передали, то стало зрозуміло, що комусь доведеться відповідати за хронічне введення в оману керівництво, умовно кажучи, керівництво Державного департаменту і т.д., і т п.

Але ж ви не можете сказати, що ми корупцію перемогли?

Абсолютно не намагаюся. Дивіться, мені не треба доводити, що ми перемогли корупцію. Я хочу реальної картини. Ситуація при якій основні, я ще раз підкреслюю, всі основні джерела корупції, які сформувалися в Україні за останні, скажімо, 15 років перекриті.

Ну, добре, найбільшим джерелом корупції були, як правило, газові оборудки.

На першому місці завжди стояв «Нафтогаз».

Бо це була така президентська корупція – всі президенти на цьому заробляли.

Стовідсотково. Значить, основні схеми, які існували на той момент в «Нафтогазі», це прокладка – типу «РосУкрЕнерго» або після 2009 року «РосУкрЕнерго» не було, але там швидше за все – є дуже багато свідчень того, що там був відкат в цій історії. Він не доведений, але страшенно на це схоже. Тут складно доводити.

Є дві речі які доводяться дуже просто – це видобуток українського газу. Тобто свердловини разом із обладнанням і т.д. - безкоштовно, без акцизів, без ліцензій і т.д. – без нічого були передано в приватні руки, і там зловживання були фантастичного розміру.

Друга історія – це гра, по цьому є кримінальні справи, тут дуже легко судити, гра із двома цінами на газ. Тобто ці три схеми давали щонайменше, навіть якщо ми першу прибираємо, там оцінка від 1,5 млрд на рік зловживання по схемі №1, тобто на прокладці, до, можливо, 6 млрд.

Ну, дивіться, ми зрозуміли, що з 8 млрд завдяки певним інституційним змінам, як ви кажете, надто призначенням правильних людей інституційним змінам, от вдалося прибрати корупцію з нафтогазової сфери принаймні в більшості.

Наведу вам ще пару таких, найгрубіших, найсерйозніших. Значить, те, що сьогодні розслідується. Фантастично відома держобналпрограма імені Клименка.

Тобто це створення паралельної державній системи збирання податків – тільки не в державну скарбницю, а в приватні кишені. Слідчі сьогодні доводять – там є дві цифри: збиток державі від цієї схеми складав за три роки 96 млрд грн, за тим курсом це було 12 млрд доларів за три роки.

Так це, по суті, паралельна банківській система, яку створив Клименко. Зрозуміло.

Корупційна складова там набагато менша – від 1,2 млн до 1,5 млн доларів на рік.

Можна сказати знову ж таки, що те, що робив Клименко, зовсім подолано в Україні загалом?

До речі, на сьогодні повністю, тобто по цій схемі я зараз скажу. Схема з держобналпрограми, тобто якщо є програми, якщо і були донедавна обнали, то вже немає взагалі. Вони були в 10 разів менші за обсягом – десь 100 млн доларів на рік, зараз немає взагалі. Тобто запровадили оце блокування податкових накладних, воно вмерло разом з проблемами бізнесу, які воно створило. Але обналу сьогодні в Україні не існує.

Це ж не значить, що в нас немає грошей в готівці, які роздають людям на тих чи інших підприємствах?

Це не значить, тому що можна працювати, не видавати чеки і т.д. Це створює держобналпрограми, немає і обналу як такого. Є залишки старих НДСів, які деякі підприємці, деякі бізнесмени продають, умовно кажучи, і за рахунок цього ще можна обналити якусь суму. Але в принципі все вже вмерло. Тобто нічого немає.

Тут є велика паралельна державній система з відсотком, який іде замість Державного бюджету  в приватні кишені – це припинилось. Добре. Далі.

Візьмемо просту річ. Всі знали, що рефінанс банків – це 10% відкат, це будь-який банкір вам скаже.

У нас банкінг найбільший був вже після революції.

Був, намагалися якимось чином рятувати банки. Але справа не в тому. Припинили. Ну, рік рефінансували. перед тим рефінансували. На даний момент не рефінансують. Тобто немає від чого брати відкат. Ще одна схема. Суто інституціональні зміни. Реєстраційна система Мінюсту. Ну, здавалося б, Мінюст – маленьке міністерство, нічого видатного і т.д.

\Реєстрацію 5 доларів за квадратний метр будь-якої нової нерухомості бралося, ми з Петренком підрахували. Що сьогодні сталося? Сьогодні роздали це приватним нотаріусам. Неможливо, взагалі немає державної реєстраційної служби, неможливо жодної вертикалі там вибудувати. І, по-друге, нотаріус зайшов, заплатив 1200 гривень, все зареєстрував – які хабарі, про що тут мова?

Ми взяли три схеми основні, які були в Міністерстві юстиції. Оце роялті, за яким вони там сплачували абсолютно дурні гроші, і якісь там бланки по 1 гривні з голограмою. І це, й друге, й третє припинили. Обсяг зловживань на цих трьох схемах в маленькому і скромному Міністерстві юстиції півмільярда доларів на рік. МВС – можемо показати, там, де воно працює, всі знають.

ДАІшна система – ми всі знали, що інспектор ДАІ бере гроші і потім вони піднімаються, і частина цих грошей врешті опиниться в кабінеті президента.

Це і є вертикальна інтеграція.

Абсолютно вірно. Давайте ще одну річ я вам розповім.

Але люди все одно стикаються з такою дрібною корупцією теж на місці, і там, де лишилася.

Ніхто не сказав, що ми подолали всю корупцію, особливо побутову, особливо на нижніх рівнях. Ніхто цього не доводить. Я кажу про те, чи зловживає влада системно, – ні. Друге, до речі, про «зловживає влада системно». Отут, очевидно, треба поговорити, як влада краде гроші.  На політику, зокрема.

Через державні підприємства – це відомо, а як – через державні закупівлі. Немає інакшого способу. Ну як інакше вкрадеш? Станом на сьогодні ми можемо показати, звичайно, довести стовідсотково дуже складно – не існує такої методики, довелося рахувати вручну і т.д. Але я можу відстояти ту методику, яку ми розробили і запропонували.

Значить, зменшення марчингу, тобто заробітку при поставці, при державних закупівлях сьогодні, за рахунок марчингу – я ще раз підкреслюю. А марчинг – це, як правило, відкати і т.д. Приблизно на мільярд доларів на рік.

Найцікавіша, очевидно, найяскравіша цифра, яку всім буде цікаво почути. Перша позиція в державних закупівлях – це дизель на «Укрзалізниці», це відомо. Маржа в 2013 році, коли основним постачальником була «Перша транспортна» – лукойлівська структура, за якою на той момент стояв Саша Янукович.

Маржа на 1 тонні дизпалива складала 253 долара. Через рік, у 2014 році, вже була постмайданівська влада, але ще не взяли ситуацію під контроль, ішли такі зміни, суспільство ще не вміло так все контролювати. Маржа стала 150 доларів на 1 тонні. На даний момент маржа на 1 тонні дизпалива за 9 чи 10 місяців цього року  складає 16 – це в 15 разів менше.

Ми, на жаль, наближаємося до завершення нашої розмови, у нас не так багато часу. Ви дуже цікаві речі розповідаєте про те, яким чином корупція зменшилася, але якийсь із західних донорів або політиків скаже вам: так це і є результат діяльності НАБУ, НАЗК та інших антикорупційних органів.

Я не кажу, що вони не грають жодної ролі.  Я кажу про те, там де результати можна поміряти, подивитися і т.д. По тому, що можна поміряти, то вони зіграли роль невелику. Але в цілому, я не кажу, що це зробив хтось один, це зробило суспільство – це зробив Парламент, це зробили уряди і т.д. І суспільство, яке це контролює.

Навіть не дуже любимі мною, умовно кажучи, ґрантоїдські організації також до цього долучилися і дуже серйозно. Це зробило суспільство. Я ж не про це кажу. Я не медалі роздаю. Я хочу, щоб хтось перевірив це і визнав – Україна пройшла фантастичний шлях в боротьбі з корупцією.

Ну, мабуть, це ще й небезпечно визнавати, через те що антикорупційна тематика є вдячною політично.

Абсолютно вірно.

Цим займаються, заробляють собі політичний капітал.

Абсолютно – від Путіна, для якого це найліпший спосіб зробити, як він сказав, перезавантаження української влади на більш лояльну до Москви, і закінчуючи іншими людьми, які збираються з громадських організацій скоро в парламент. Для всіх них найліпший бульйон, в якому дуже легко розмножитися.

Як досягти цього балансу? З однієї сторони, не дозволити спекулювати на антикорупційній темі там, де її немає, і обманювати людей і отримувати за це ґранти, хабарі, як роблять деякі борці з корупцією.

А з іншої сторони, не дозволити корупціонерам, які хотіли би, щоб загалом ця компанія була скомпрометована, закрита, щоб ці органи були неефективними і щоб знову все повернулося до тої ситуації, як є. Де цей баланс?

Ви вже відповіли. Насправді суспільство достатньо збурене. Суспільство в такому бідному стані, в якому воно є, воно не злізе з влади, вважаючи, що раз ми бідні, то значить вона краде. Суспільство свою справу робить.

Тепер потрібно, щоб влада зробила свою справу і довела в тому числі нашим міжнародним партнерам, нашим донорам, що ситуація змінилася. Давайте зробимо аудит, давайте починати ставити реальні цілі. Визнаємо, що зроблено, покажемо, що не зроблено, і будемо з цим боротися, а не інакше.

А може, і наша влада не дуже рветься показувати, що зроблено, тому що хтось сподівається, що все ж таки вернуться ті схеми, які були, нащо їх зайвий раз засвічувати? Може, зараз вони просто тимчасово призупинені?

Не думаю, це треба в багатьох випадках міняти закони, і з цього нічого не вийде – нічого вже не вийде. Розумієте, так багато вже помінялось системно, інституціонально, що доведеться дуже багато всього міняти. Я не бачу жодного шансу, що суспільство дозволить владі повертатися до старого злодійства.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
18:06
OPINION
Вадим Денисенко
Чому затримання заступника Шойгу невигідне Україні?
18:05
На фото: Ненсі Гонсалес
Дизайнерку люксового одягу Ненсі Гонсалес засудили до увʼязнення за контрабанду сумок з крокодила та пітона
18:00
Ексклюзив
Пограбоване РФ сховище Херсонського художнього музею
"Кидали картини, наче сміття". Як окупанти "подбали про збереження" Херсонської колекції та вивезли твори до Криму
18:00
Оновлено
Сенат США
Байден підписав пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на $95 млрд
17:59
Ексклюзив
Карта Авдіївка 24.04
"Інформаційний спротив": окупанти не захопили Очеретине, там ще тривають бої
17:42
На фото: Артем Пивоваров
Артем Пивоваров зламав ніс фанатці під час концерту
17:39
Дмитро Кулеба
Кулеба про Patriot для України: в армії США, ймовірно, є один запасний
17:36
ракета Х-59
Росіяни завдали удару по передмістю Сум
17:11
Окупанти міняють місця дислкації в Маріуполі
Щоб уникнути ударів ЗСУ, росіяни міняють місця дислокації техніки у Маріуполі, - "Атеш"
17:04
Канада
Канада дозволила Airbus використовувати російський титан попри санкції, - Reuters
16:55
Оновлено
України дістався пил із Сахари: коли очиститься атмосфера
16:46
Ексклюзив
Моніторинг, можливість блокувати постачання з України: кореспондентка Еспресо в Європарламенті роз'яснила нові правила торгівлі з ЄС
16:32
«Японія. Очима та серцем»: у столиці відкрилась виставка, присвячена Японії
У Києві відкрилась виставка, присвячена Японії
16:30
Росія продовжує продукувати фейки
Франція пропонує ЄС запровадити нові санкції для боротьби з російськими фейками - Bloomberg
16:18
Оновлено
Регіна Харченко
В. о. голови Запоріжжя поскаржився Зеленському на очільника ОВА Федорова, міськрада змінила в. о. мера
16:13
На фото: Джон Траволта на гала-вечірі з нагоди 30-річчя фільму "Кримінальне чтиво"
Джон Траволта назвав причину, з якої Тарантіно запросив його на роль у "Кримінальному чтиві"
16:04
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
США дали грошей! Що робити, аби не чекати допомоги по пів року?
15:59
Куп'янськ. Харківщина
РФ щодня завдає по Харківщині до 13 ударів керованими авіабомбами, - Нацполіція
15:42
суддя Олексій Тандир
Загибель нацгвардійця в ДТП: звільнення судді Тандира підтримала Вища рада правосуддя
15:35
фейк
"Москва прагнула нейтралітету, а не підкорення України": добірка фейків у світі за 24 квітня
15:31
Ексклюзив
Ілля Євлаш
Речник Повітряних сил ЗСУ Євлаш розповів, як вплинуло знищення російського Ту22М3 на використання авіації з півдня
15:16
СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія
Здав розташування блокпостів ЗСУ під час літургії: митрополиту УПЦ МП з Донеччини оголосили підозру
15:03
земля, земельні ділянки
Росіяни вигадали нову схему позбавлення українців права власності на ТОТ Запорізької області, - Спротив
15:02
На фото: Кадр з фільму "Я і Фелікс"
Фільм Ірини Цілик "Я і Фелікс" за книжкою Артема Чеха вийшов у прокат у Канаді
14:39
Хотіла продати дворічного сина за 1 млн грн: жительці Дніпра оголосили підозру
14:33
Міністерство оборони
Міноборони створило Офіс для управління військовою допомогою, яку надають країни-партнери
14:25
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:12
грузія
Європарламент пропонує не починати переговори з Грузією про вступ до ЄС через закон про "іноагентів", - Радіо Свобода
14:03
OPINION
Семен Єсилевський
Обмеження консульських послуг: навіщо воно в епоху електронних реєстрів?
13:51
Андрій Лунін та Бернарду Сілва (ліворуч)
"Реал" назвав суму, за яку готовий продати Луніна
13:49
погода
Наталка Діденко розповіла, коли припиняться дощі та прийде тепла погода
13:42
Україна Євросоюз
ЄС виділив Україні новий транш макрофінансової допомоги на €1,5 млрд
13:31
Верховна Рада
ВР схвалила у першому читанні законопроєкт про посилення контролю за гральним бізнесом й обмеження реклами азартних ігор
13:30
трактор, поле, фермер
"Зроблено в Україні": аграрії можуть компенсувати 25% вартості придбаної сільгосптехніки. Умова
13:18
Ентоні Блінкен
Блінкен прибув до Китаю: зустрінеться із Сі Цзіньпіном і лідерами бізнесу
13:14
На фото: кадр з фільму "Путін"
Вийде в 35 країнах світу: оголошена дата премʼєри трилера "Путін" з дипфейком президента РФ у підгузку та в лікарні
12:45
застосунок Дія
Парламент прийняв за основу законопроєкт про розмитнення авто в Дії
12:41
На фото: Документальний фільм "Білий янгол – кінець Мар’їнки"
Фільм про евакуацію мирних мешканців з Марʼїнки отримав золоту нагороду та гран-прі New York Festival
12:30
грузія
Грузія продовжила термін безвізового перебування для українців
12:29
Еспресо лого
Відключення Еспресо з Т2 й напад митрополита Лебідя на кореспондентку телеканалу: держдеп США оприлюднив звіт про порушення прав людини в Україні
Більше новин