Гостра їжа допомагає їсти менше солі і цукру та зменшує апетит. Чому так, розповідають вчені

Немає чарівної таблетки, яка може вилікувати від бажання з'їсти щось шкідливе. Але є дещо повністю натуральне, що може допомогти

Матеріал - адаптований переклад статті Fighting salt and sugar cravings, with spicy food Лізи Драєр для CNN.

Дослідження показали, що трохи гострих спецій у стравах можуть допомогти вживати менше солі та цукру. І тим самим покращують здоров’я, адже сіль та цукор в надлишку негативно впливають на організм людини.

Читайте також: Чорний шоколад раптово став корисним. Як так вийшло і до чого тут виробник снікерсів

Цей факт вже довели вчені в дослідженні, в якому взяли участь понад 600 людей з Китаю. Вчені просканували мозок добровольців за допомогою ПЕТ/КТ-сканування та виявили, що регіони, які регулють вживання гострої та соленої їжі, частково сходяться.

Це говорить про те, що гостра їжа може підвищити чутливість людини до солі та зменшити потяг до неї.

“Ми вважаємо, що гостра їжа може обманути наш мозок при дегустації солоних страв. Спеції допомагають відчувати однаковий рівень солоності їжі, навіть коли кількість солі фактично зменшується”, - розповів автор дослідження доктор Жімінг Жу - професор та директор департаменту гіпертонії та ендокринології в Третьому військовому медичному університеті в Китаї.

Вчені підрахували, що людина, яка регулярно вживає гостру їжу, споживає на добу на 2,5 грама солі менше. У них також нижчий кров’яний тиск, якщо порівнювати із тими, хто майже не використовує спецій.

Вченим ще також потрібно з’ясувати, чи розповсюджуються результати дослідження і на інші популяції, окрім Китаю.

Гостра їжа також має потенційний вплив на тягу до солодкого. Однак докази неоднозначні.

Вчені з Данії провели дослідження за участі 40 студентів. Коли добровольці додавали перець чілі до солодкої, солоної та кислої їжі, у них було більше бажання з’їсти щось солодке, аніж без додавання чілі.

В іншому дослідженні, також в Данії, добровольцям хотілось менше солоної та гострої їжі, коли вони обідали томатним супом з каєнським перцем, аніж без нього. Однак бажання з’їсти щось солодке та жирне збільшувалось, коли в раціоні був пряний суп.

Читайте також: 8 "корисних" продуктів, яких вам краще уникати

Капсаїцин, що міститься в перці чилі, відповідає за пекучість, яку ми відчуваємо при його пережовуванні. Цей компонент має здатність придушувати солодкий смак, що також може пояснити деякі результати.

Капсаїцин допомагає подолати біль. Однак коли біль проходить, ви хочете з’їсти побільше солодкого.

В мета-аналізі більше 70 досліджень. Вчені відкрили, що капсаїцин може придушувати апетит, однак магнітуда ефекту невелика. Цілеспрямоване вживання гострих спецій може допомогти регулювати вагу, однак і тут дуже скромно.

В цьому мета-аналізі також було дослідження про те, що додавання половини чайної ложки червоного перцю під час обіду, зменшує бажання їсти солодку, жирну та солону їжу.

Добровольці з’їдали на 70 калорій менше під час наступного прийому їжі. Ефект помітний лише при порівнянні з тими, хто не додає прянощі в їжу.

Як зазначили автори дослідження, гостра їжа має ефект, якщо вживати її кілька разів на тиждень. Коли ви  щодня додаєте гострий перець - ефект поступово зникає, бо організм звикає.

Починати із гострими спеціями варто дуже поступовоо. Особливо, якщо раніше ви оминали пряні страви. Можна, наприклад, спершу трошки посипати ранкову яєшню пластівцями гострого перцю.

Чилі можна також використовувати під час маринування м’яса або додавати трошки до вже готових страв.

Вчені також радять додавати червоний перець до страв, якщо пізніше вас очікує калорійний десерт. Це може вас трохи захистити від переїдання. Кориця, імбир та шафран також придушують апетит, однак не скорочують тягу до солодкого.