Відмовитися від молока та хліба. Чи є здоровий глузд у новомодних харчових трендах

Відмова від молока, користь чи шкода кави, страх глютену, детокс та органічні продукти. Чи реально корисні ці новомодні тенденції

1. Молоко можуть пити лише діти

Ні, не лише. Близько 60% дорослого населення України може перетравлювати лактозу - цукор молока. Це зумовлено генетично. Чи ви є серед цих щасливчиків? Подивіться на самопочуття. Якщо після споживання цільного молока нема здуття, бурління, газів, болю, послаблення, значить, ви можете розщеплювати лактозу.

Ми можемо тимчасово втратити цю здатність в разі інфекційних хвороб чи порушень травлення. 

Якщо ж після молока вам трохи зле, то споживайте лише молочнокислі продукти та сири. В них лактози значно менше або нема. Але виключати молочне повністю небезпечно, адже це найкраще джерело кальцію, вітамінів і корисних жирів.

Творог і сир містять більше кальцію, ніж молоко. Нам радять їсти два-три молочних продукти щодня, і користь від цього доведена мета-дослідженнями.

Зі США, де люди неєвропейського походження не можуть розщеплювати лактозу, до нас іде мода на замінники молока із горіхів, рису та сої. Продажі цих продуктів стрімко зростають. Чи вони є кориснішими? Ні, це принципово різні продукти із тваринним молоком, і їх користь не є доведеною

Який висновок? Споживати молоко та молочні продукти корисно і безпечно. Для повноцінного засвоєння кальцію нам потрібно перебування на сонці та силові вправи. З віком зростає ризик остеопорозу, і тому тим більше треба вживати молочне та бути активними.

2. Чи шкідливий глютен

Глютеном називають запасні білки пшениці та інших злаків. Він шкідливий людям, хворим на целіакію. Ця хвороба проявляється у хронічному запаленні та видозмінах слизової тонкого кишечника і недостатньому поглинанні поживних речовин.

Пожиттєва дієта поки є єдиним заходом для хворих на целіакію. Таких людей на планеті 1-4%.  Чи Вам варто перейти на безглютен?  Ось деякі симптоми, що можуть вказати на проблему:  

Непереносимість глютену та/або целіакію має встановити лікар за серологічними тестами та біопсією. Дорогі генетичні тести не є обов’язковими для діагнозу.

Читайте також: Увосьме одна й та сама дієта стала найкращою у світі. Що в ній такого корисного

Тим не менше, безглютенова дієта увійшла в життя понад 4% людей. Чому? Є ринок сертифікованих безглютенових продуктів, і він прагне зростати. Тому нас переконують, що безглютен - це корисно. 

Так, це корисно тим, що люди перестають їсти печиво, піццу, бутеброди і штучні соуси. Але злаки корисні і потрібні, якщо мова йде про каші, пасту чи цільнозерновий хліб. Адже це “повільні вуглеводи”, що дають енергію, вітаміни групи В, клітковину і містять 10-14% повноцінного білка. 

Не варто переходити на сувору безглютенову дієту, щоб почуватись здоровіше. Достатньо відмовитись від “пундиків”.

3. Кава: то вона корисна чи ні

Кава корисна для здоров’я нейронів, судин і печінки. Вона покращує концентрацію, пам’ять та настрій, і навіть допомагає трішечки худнути

Доведена користь кави при хворобі Альцгеймера і профілактиці цукрового діабету. А є люди, в яких кава зменшує шанси паркінсонізму - такі в них гени. 

Кофеїн змушує мозок лишатись бадьорим і активним.

І так, кава не зовсім корисна для шлунку, обміну кальцію, роботи серця і стану тривожності в деяких людей, і до неї виникає звикання та залежність. 

В каві є кофеїн і різноманітні антиоксиданти. Кофеїн нас бадьорить і тішить, але він же викликає звикання. Є люди, організм яких повільно його руйнує, тому кава на них діє довго.

А її надлишок тим часом шкодить серцю.  А є такі, в яких нервова система надто збуджується кофеїном, і виникає тривожність. Ось ознаки того, що не варто пити понад 1 - 2 горнятка кави на день:

Антиоксиданти кави впливають на судини, серце, мозок і печінку, і корисні всім.

Як пити каву із користю і подолати залежність:

4. Органічна їжа корисніша за звичайну?

Коротка відповідь - все неоднозначно.

Вирощування органічних продуктів це технологія, аудит і сертифікація. Такі продукти були вирощені згідно із прийнятим протоколом. Наприклад, без застосування синтетичних добрив, гідропоніки, на вільній від пестицидів землі, не ГМО. А якщо це тварини, то вони вільно паслися і гуманно утримувались без застосування гормонів.  І це підтверджено сертифікатом.

В Україні такі товари промарковані лейблом “євролисток”, на них зазначений код країни-виробника та походження сировини та орган сертифікації. А продукти, куплені у бабусь на ринку чи позначені як “Біо” та “Еко”,  не мають відношення до органічної їжі.

Чи органічна їжа краща і безпечніша для довкілля, ніж звичайна? Вона не є більш поживною чи вітамінізованою. “Природні” добрива чи засоби захисту рослин можуть також бути шкідливими.

Читайте також: Сире м'ясо та ягоди. Чому сучасні люди схибилися на дієті первісної людини

Ця їжа може не бути екологічно-безпечною: якщо “органік” товари везуть здалеку, то вони мають значний вуглецевий слід, а отже не є корисними для довкілля. В країнах, де продуктів бракує, органічній городині не місце - там потрібні високоефективні технології вирощування. А вирощування овочів без добрив виснажує землю

Та, безумовно, органічні продукти мають свої переваги. В них значно менший вміст мінеральних добрив, антибіотиків, гормонів та залишків пестицидів. Але зверніть увагу, що споживачі стикаються із пестицидами значно в менші мірі, ніж фермери.

Здебільшого ми стикаємося вже із їх продуктами розпаду. Адже сучасні легальні засоби захисту рослин мають невеликий термін напівжиття.

Чи варто купувати недешеві органічні продукти і як вберегтися від нітратів і пестицидів? 

5. Детокс. Очищення оргагнізму від токсинів. Чи це працює?

Ще не так давно ми жартували із газетярських порад про “очищення організму від шлаків”.  Та невдовзі і самі почали робити те саме. Тільки називали це модним словом детокс. Що це?

Спершу детоксифікацію - знешкодження отрут - робили в лікарнях людям, що могли померти через високий рівень алкоголю, наркотичних речовин.  Згодом, детокс став дієтичним та оздоровчим трендом.

Прихильники детоксу стверджують, що наше тіло накопичує отрути, “слизові пробки в кишечнику”, що поволі нас вбивають і спричиняють хвороби. Детокс позиціонують як ліки після нездорового способу життя. Ринок детокс-соків в США сягнув  у 2016 році 3.4 млрд доларів.

Детокс це і дієта, і процедури - сауна, колонотерапія, пілінг. Детокс-дієта це фруктово-овочеві та пряні соки. Акцент в харчуванні робиться на свіжі овочі, фрукти, приправу куркумін та часник. Людям рекомендують пити багато води і їсти переважно органічну їжу. За три-сім днів на детокс-дієті і процедур люди справді втрачають вагу і почуваються краще.

Проте, науковці і лікарі не вірять в детокс.

Які би тренди нам не нав’язували, слід завжди пам’ятати про здоровий глузд, доказову медицину, баланс, і рахувати поживну цінність їжі, а не лише калорії.