Ахтем Чийгоз: є загроза ліквідації лідерів кримських татар Кремлем

Антін Борковський
30 березня, 2018 п'ятниця
11:11

Кремль вичавлює кримськотатарський народ з Криму. Водночас, проводить масову колонізацію - вже завезли близько мільйона людей з РФ

Ахтем Чийгоз, віце-голова Меджлісу Кримськотатарського народу, колишній політв’язень Кремля, в ефірі телеканалу Еспресо розповів про блокування національно-культурної автономії і спроби ліквідації лідерів Меджлісу.

В окупованому Росією Криму Путін провів свої вибори, всупереч міжнародному законодавству.Частина країн цього не визнає, але часом йдеться про те, що раз ми не визнаємо вибори в окупованому Криму, то це де-факто означає, що всі вибори президента РФ стали нелегітимними.

Взагалі, Росія дуже маніпулює у світі такими поняттями, як, наприклад, вибори. Та не було виборів у Росії! Взагалі, не існує виборів у Росії. Так само як і не існує демократії у Росії, так само як і немає там судової системи. Загалом, нічого там немає. Там є банда ...

… ритуал самопризначення Путіна…

... так, там є банда, яка управляє територією і чинить терор на якихось майданчиках к світі, зокрема от у Криму. Які вибори?! Там визначили дату, на свій розсуд її підтягли під цю, так скажемо, сакральну дату, - як вони всі зараз намагаються там сакральність у всьому бачити, - і вирішили: 18 березня зігнати народ, і щоб вони поставили галочку, що вони так люблять сильно Путіна. Зігнати народ! Але суспільство в Криму показало, що воно далеко вже не таке, як десь у Сибіру, ​​або десь там на Уралі. Ми точно знаємо, ми дуже ретельно моніторили весь процес, навіть у районах 30% явки не було.

Читайте також: Російські вибори. Путін отримав мандат на подальшу ескалацію напруженості у світі

І це не тільки 18 березня. Починаючи від цього так званого референдуму - під дулами автоматів і під тією ідеєю, що нібито російськість у Криму висока, і що там вони так чекають, коли ж Росія прийде, - була участь на рівні 20%. Це разом із Севастополем.

Просто доводиться чути, що до Криму звозять сотні тисяч громадян Росії в якості колоністів. Наскільки я розумію, завдання Кремля "лайт" в тому, щоби – якщо, наприклад, Путін відійде від влади в той чи інший спосіб, -  то знову з’явиться на порядку денному Крим, і вони вже готують запасний аеродром.

Розумієте, вони все роблять послідовно. І в історії це зафіксовано не раз. Після анексії Криму у 18 столітті створювалися всі умови для масового виходу кримських татар. Для чого? Тому що це були непокірні люди. Вони не вписувались у рамки бидла, яке мало місце на їхній власній території - кріпацтво, повинності ці військові, а тут - волелюбний народ.

Далі, вже на початку 20 століття, це знову масові розстріли, нищення і примусове створення умов знову для відходу непокірного народу, вже невеликої групи. Якщо раніше йшлося про мільйони, то тепер про сотні тисяч. Тепер, 1944 року: поголовно вислали всіх кримських татар, поголовно! І активно в 50-ті роки заганяли туди бидло-населення зі своєї території. Воно потім прожило на цій території 50-60 років, а коли кримські татари повернулися, то ті люди стали стверджувати, що це вони корінні кримчани. Так зараз те ж саме відбувається.

А багато зараз Путін завіз свого люмпена?

Так. За різними оцінками до мільйона. Протягом трьох років видавлювалося місцеве населення, яке не таке, як у них у Сибіру, ​​на Уралі, або в інших болотистих місцях або в тайзі. Воно інше, вони виховувалися вже за часів демократичної України, коли вони поводилися, як вважають за потрібне, невдоволення виявляли відкрито, а тепер - неможна.

І тепер цьому суспільству не подобається окупація. Референдум так званий провели, а з'ясувалося - виявляється, ніхто не хотів цієї російськості, цієї Росії ось у такому вигляді. Крим взагалі змінився за лічені години 27 лютого 2014 року. Він занурився в такий морок, що страшно стало навіть тим, хто кричав "Росія! Росія! Росія!".

Читайте також: Віталій Портников: Кремль будує не вітрини, а відхожі місця

Входження Росії в Крим у перші тижні окупації було настільки нахабним, цинічним і спокійним; ось це визначило, що не робилося до цього періоду всі 20 років попередніх. Це і кадрова політика, це використання або маніпуляція навколо російського фактора в Криму, це сприяння збільшенню сепаратизму, це ігнорування всього, що пов'язано з Україною, це придушення або ігнорування законних вимог кримськотатарського народу.

Ахтем-ага, на Вашу думку, люди Януковича готувалися до російської окупації Криму? Адже офіційна версія РФ – все відбулося спонтанно, внаслідок засідання Путіна зі своїм вірним Радбезом.

Нічого спонтанно не робилося. Ці всі фактори вже настільки були загострені, що Росія просто визначила слабкість періоду, того післямайданівського періоду в Україні, і як помсту, як продовження своєї бандитсько-імперської політики, вона визначила Крим і увійшла спокійно туди. Збройного опору по природі своїй не могло бути, тому що не було поняття, що в Криму війська, спецпідрозділи здатні будуть чинити збройний опір своєму "братньому народу". Ось так ось велася політика в Криму. Чинником дестабілізації, загрозою вважалися кримські татари. І для спецслужб.

Російських і українських, як не парадоксально.

Звісно.

Тому що постійно вкидалася інформація, що киримли – це ледве не підрозділ Аль-Каїди.

Хоча кримські татари завжди демонстрували чітку позицію проукраїнську, і нас часто називали...

… бандерівцями кримськими…

... що в Криму українці - це кримські татари. Про це можна дуже багато говорити, тому що ми жили всі ці роки там, і ми завжди були з цією тривогою, що оця біда може трапитися. На жаль, вона трапилася. Сьогодні у нас є якісь образи на якісь дії, які... хотілося б, щоб, зокрема, внесли, нарешті, ці зміни до Конституції ...

… мова йде про національно-культурну автономію?

Ні. Національно-територіальну автономію! Національно-культурна автономія по суті нас не влаштовує і, взагалі, про це й мови бути не повинно. Національно-територіальна автономія. І це, в першу чергу, має бути таким актом справедливості.

Я дивуюся, що досі цього не було зроблено, адже долю Криму буде визначати український народ, в який входять і киримли, або ж українці і киримли, як автохтонне  населення України. Тобто це має бути спільним рішенням двох народів. Але таке враження, що влада, чи частина влади, немовби не довіряє цьому сценарію. Чому все так буксує?

Я думаю, що це все наслідки тих 25 років, про які я говорив, оці стереотипи, і, природно, ті ж політики, які навколо цього спекулювали останні 20 років, теж нікуди не зникли. Вони цим сміттям нагороджували свідомість тих, хто живуть у Криму, і в тому числі і на материковій Україні. Вони і сьогодні продовжують так само робити, може, не так агресивно, як раніше, більше завуальовано, але це триває.

Тобто Кремль видає свої методички, - нехай негласні, - стосовно кримського питання.

Так швидко, навіть ціною крові, зв'язок цих груп з Кремлем обірвати не вийде. Але є у нас така вже глибока впевненість у тому, що в Україні суспільство вже не таке.

А в питанні національно-територіальної автономії, яка позиція, наприклад, президента Порошенка?

Він демонструє чітку, послідовну позицію, і він не раз заявляв, що було помилкою в 90-ті роки визначати статус просто територіальної автономії. Що слід було неодмінно надавати цій території національно-територіальний статус. Крім того, він не раз заявляв, що це потрібно було зробити раніше, для того щоб уникнути сьогоднішньої ситуації у Криму. І ми вважаємо, що надання такого статусу буде ще й серйозним інструментом для того, щоб деокупувати Крим. От у цьому у нас є з ним чітке порозуміння. Влада не так швидко змінюється, але глава держави несе за це відповідальність, і ми чекаємо прийняття цих змін.

А як бути з фейковим Керченським мостом?

Я його "Диявольський міст" називаю, а все, що збудовано дияволом, воно не буде приносити користі, і, природно, на благо воно не буде використано. Не думаю, що цей міст вирішить проблеми, створені в Криму окупацією. Упевнений, що ті сподівання, які на нього покладають - і іміджеві, і економічні - не буде виправдано.

Ахтем-ага, а немає у Вас побоювання,  - в мене, принаймні, воно є,  - що Кремль може розіграти з киримли так званий чеченський сценарій, коли легітимних представників чеченського уряду, вибраних народом Чечні, йдеться про Джохара Дудаєва, Аслана Масхадова, було фізично знищено. А замість того  створили тих чи інших проросійських діячів і свої паралельні структури. Не хочеться говорити про ці страшні сценарії відносно лідерів Меджлісу, але ж це можливо?

Весь світ знає, що ми керуємось у своїй боротьбі мирними, ненасильницькими методами. Це, звісно, не зупиняє Росію, і Росія з першого дня, бачачи, що ми - недоговірні абсолютно, навіть ми не бажаємо вступати ось у такі переговори, - стала застосовувати всю ту методологію, яку вона використовувала і використовує на Кавказі.

Розумієте, вони набрали невелику групу маріонеток, але чотири роки показали неспроможність такого підходу. Вони вислали і нас - як Меджліс, як лідера нації. Але чотири роки продемонстрували тісний зв'язок народу в Криму і лідерів на материковій Україні. І всі спроби з боку Росії розірвати цей зв'язок виявляються неспроможними. Причому намагалися різними методами: з ранку до ночі є такий канал "Код ТВ" називається, намагалися дискредитувати, очорнити - не виходить.

Читайте також: Чи можна повернути території, повертаючи людей

І садити теж намагаються, теж не виходить. Постійно створюються такі умови, за яких вимушена масова міграція має бути, тобто видавлювання нашого народу. Теж не спрацьовує. Тому що відсутність десятиліттями народу на своїй історичній батьківщині сьогодні так засіла кожному в серці, що переважна більшість не мислить перебування свого поза Кримом. Точно так, як і ми, які змушені сьогодні тут не зі своєї волі перебувати. Ми кожен день думаємо про те, як повернутися назад.

Свого часу Путін зустрічався з Мустафою Джемілєвим, і йому не вдалося його ні купити, ні залякати; ми знаємо, які були репресії, зокрема, і проти родичів Мустафи-аги. А як зараз? Вони досі не припинили спроб купити, застрашити?

Так, звісно. Це все має місце, але…

… тобто і досі вони намагаються пропонувати якісь гроші чи впливи?

Звісно. Так. Зокрема, відносно мене особисто, усі ці мої роки сидіння в тюрмі, не раз це відбувалося. Усе, що вони намагаються за аналогією з іншими суб'єктами, які вони вже випробували, провести в Криму, не виходить. Є загроза того, що можуть застосуватися такі методи, як знищення певних особистостей з нашого народу, це реально може статися. Але ще більше згуртується народ у своєму протесті та боротьбі. І це ні в кого не повинно викликати сумнівів.

 

Теги:
Читайте також:
Київ
+6°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.41
    Купівля 39.41
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.16
    Продаж 42.89
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
18 квітня
21:04
Google
Google звільнила 28 працівників, які протестували проти контракту компанії з Ізраїлем
20:27
Швейцарія
Уряд Швейцарії затвердив виділення Україні понад 5 млрд євро на відновлення
20:05
OPINION
Ігор Гулик
На повільному вогні. Як Україну підштовхують до "миру"
20:03
ЗСУ генштаб війна з Росією
Впродовж доби на фронті зафіксовано 71 бойове зіткнення, найбільше в районі Бахмута, - Генштаб
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 785-го дня війни: Україна має супердрони, що можуть вражати цілі в Сибіру, Німеччина передасть нам ще одну систему ППО
19:56
OPINION
Віталій Портников
Новий закон про допомогу Україні від США: деталі
19:52
Будинок футболу УАФ
Аудит в УАФ виявив відтік активів у 1,3 млрд грн за президентства Павелка
19:51
ЗРК Patriot
Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц
19:44
Ексклюзив
Ми побачили тривожні тенденції: Фонд "Демократичні ініціативи" про джерела, з яких українці отримують інформацію
19:42
Україна Британія
Британія надала Україні обладнання для покращення роботи ТЦК
19:29
Ексклюзив
військовий квиток, мобілізація
Захист прав людини в ЄС: кореспондентка Висоцька розповіла, що військовозобов'язаних силоміць повертати в Україну не будуть
19:20
Аргентина попросила надати їй статус глобального партнера НАТО
19:13
безпілотник
Україна розробила дрони, які долають 3 тис. км і здатні долітати до Сибіру, - The Economist
19:10
Інтерв’ю
Володимир Нікулін
Поліцейський Володимир Нікулін з фільму "20 днів у Маріуполі": такої війни не було на нашому континенті
18:44
нафтовий танкер
"Cтворить екологічний хаос": очільник МЗС Швеції про переспрямування нафтових танкерів РФ через Балтійське море
18:34
TikTok
TikTok заблокував 24 профілі, які поширювали пропаганду РФ: серед них - сторінки Шарія, Дубінського та Панченко
18:31
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
18:25
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського
18:04
OPINION
Віктор Каспрук
Нова гра Ірану: чи буде відповідь Ізраїлю?
17:59
Кривий Ріг, російська атака, обстріл
Громади чотирьох областей України отримають техніку для розчищення завалів
17:49
Північний потік 2
Страховики відмовились платити оператору "Північного потоку" за пошкодження газогону
17:48
МВФ
Цьогоріч Україні потрібно $42 млрд для бюджетної підтримки, - очільниця МВФ Георгієва
17:46
У Києві відновиться платне паркування. Деталі
17:43
ракета
Україна – в ОБСЄ: 97% російських атак спрямовані на цивільну інфраструктуру
17:31
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль
Шмигаль попередив про ймовірність Третьої світової війни, якщо Україна програє РФ
17:29
Шахтар
"Зоря" у меншості дала бій "Шахтарю" в УПЛ
17:27
Іран
США та Британія ввели санкції проти Ірану через масовану атаку на Ізраїль
17:24
Очільника ГО "Російська громада Полтавщини" засудили до 15 років
17:21
Ексклюзив
ППО
Був знищений ворожий вузол ППО: Defense Express про удар по військовому аеродрому в Джанкої
17:15
Гітанас Науседа
Президент Литви Науседа назвав неприйнятними подвійні стандарти у допомозі Ізраїлю та Україні
17:10
На фото: DZIDZIO, Тарас Тополя та Олександр Пономарьов презентували спільну пісню
DZIDZIO, Тарас Тополя та Олександр Пономарьов презентували спільну пісню
17:10
генерал Мартін Херем
Командувач Сил оборони Естонії переконаний у перемозі над Росією у разі її агресії проти Таллінна
17:03
малюнок, діти
Україна повернула з окупації двох підлітків з Херсонщини
16:57
Ексклюзив
На Львівщині запустили нову сонячну електростанцію
Сонячні електростанції можуть додавати в енергосистему до 30% потужності, – голова енергетичного комітету ВР Герус
16:55
На фото: Мартін Скорсезе
Леонардо Ді Капріо може зіграти Френка Сінатру в новому фільмі Мартіна Скорсезе
16:52
Грузія акції протестів
МЗС відреагувало на заяви прем'єра Грузії, що закон про "іноагентів" захистить Тбілісі від "українізації"
16:48
Данія
Данія стане першою державою, яка закупить зброю для ЗСУ в українських виробників, - Камишін
16:31
Ексклюзив
вимкнення електроенергії
"Знищити 10 тис. сонячних електростанцій дуже важко": віцеканцлер Німеччини Габек запропонував спосіб протидіяти енергетичному терору РФ
16:23
Ексклюзив
росія - китай
Дипломат Чалий пояснив, чому позиція Китаю щодо запрошення Москви на Глобальний саміт миру є слабкою
16:12
Михайло Мудрик, збірна України, Євро-2024
Стало відомо, хто транслюватиме Євро-2024 в Україні
Більше новин