Допінг, корупція та Росія. Чому у біатлоні спалахнув найгучніший скандал у історії

Міжнародний союз біатлоністів звинувачують у корупції та приховуванні фактів вживання допінгу росіянами

Що трапилося

10 квітня світовий біатлон струсонув величезний скандал. У штаб-квартирі IBU (Міжнародного союзу біатлоністів) у Зальцбурзі австрійська поліція провела обшуки. Паралельно вони відбувалися у Норвегії, громадянином якої є президент IBU Андерс Бессеберг, якого звинувачують у економічних злочинах.

Облави розпочалися незабаром після того, як інформатор Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Григорій Родченков звинуватив Міжнародний союз біатлоністів у корупції.

Читайте також: Білий прапор над Москвою. Чому виступи під олімпійськими знаменами - це стара російська традиція

Представник антидопінгового агентства Джеймс Фітцжеральд підтвердив, що обшуки пов'язані саме з допінгом.

"Відділ розслідувань WADA обмінявся інформацією зі слідчими з правоохоронних органів Австрії та Норвегії, а також Інтерполом. Обшуки пов'язані з допінгом", - сказав Фітцжеральд.

IBU у відповідь на це випустив прес-реліз, у якому пояснив, що звинувачення висунуті на адресу президента IBU Бассеберга та генерального секретаря організації Ніколь Реш, яку одразу усунули із посади. 12 квітня 72-річний Бассеберг, який керував IBU з часу його заснування у 1993 році, також оголосив, що на час розслідування йде у відставку.

Що розповів інформатор

Григорій Родченков

Григорій Родченков стверджує, що IBU тривалий час приховував позитивні допінг-проби російських спортсменів. А після Олімпіади-2014 у Сочі взагалі перетворював "брудні" біологічні паспорти біатлоністів з Росії на "чисті".

"У біатлоні система біологічних паспортів давно саботується. IBU бачив аномалії у біопаспортах росіян, але нікому про це не повідомляв. З незрозумілих причин IBU взагалі не хотів розслідувати ці екстремально аномальні відхилення у росіян" - заявив Родченков у інтерв'ю норвезькому телеканалу NRK.

Читайте також: Вперше в історії країну не пустили на Олімпіаду через допінг. Як Росія до цього дійшла

Родченков стверджує, що Бессеберг з 2011 року приховав 65 випадків із застосуванням допінгу росіянами. 17 з 22 біатлоністів, які виступали за збірну Росії у минулому сезоні, вживали заборонені препарати.

Австрійська поліція повідомила, що чиновники IBU звинувачуються у корупції на загальну суму в $300 тис. Розслідування стосується допінгового шахрайства, маніпуляцій з продажем телевізійних прав та хабарництва.

Зокрема, керівників IBU звинувачують у тому, що вони за хабар віддали Росії чемпіонат світу-2021, який мав відбутися у Тюмені. Проте, минулого року після численних допінгових скандалів із російськими спортсменами, першість у сибірського міста відібрали. Якщо чиновників визнають винними, їм загрожує від трьох до п'яти років в'язниці.

Як виправдовується Бессеберг

Попри відставку, Андерс Бессеберг заперечує будь-які звинувачення на свою адресу.

"Сьогодні мене допитувала австрійська поліція. Вони стверджують, що російські біатлоністи мали можливість виступати, незважаючи на підозрілі показники крові. Це є порушенням антидопінгового кодексу WADA і законодавства Австрії. Я повністю спростовую ці звинувачення. Будь-які проби із підозрілими показниками крові передаються для додаткового аналізу у лабораторію у Осло, при цьому вони супроводжуються представниками WADA", - запевнив Бессеберг, якого на час розслідування на президентському посту в IBU має замінити віце-президент організації Клаус Лейстнер.

Які будуть наслідки

Антон Шипулін

Наслідки найбільшого у історії біатлону скандалу обіцяють бути відчутними. Передовсім для Росії, яка й так наприкінці 2017 року була позбавлена повноправного членства у IBU, яке замінили на тимчасове. Якщо ж провину російських біатлоністів буде доведено, то дискваліфікують усю збірну, за якою вже давно тягнеться шлейф допінгових проблем.

Остаточно може собі зіпсувати репутацію й Міжнародний союз біатлоністів, який й так багато зробив, щоб її похитнути. Достатньо лише нагадати, що у Кубку світу цього сезону продовжували брати участь росіяни Антон Шипулін та Катерина Юрлова, навіть попри те, що Міжнародний олімпійський комітет, через підозри у допінгу, не допустив їх до участі у Олімпіаді у Пхьончхані.

Читайте також: США, Канада та Чехія бойкотують Кубок світу з біатлону у Тюмені, а Україна - ні. Як таке можливо

Крім цього, IBU не наважився відібрати березневий етап Кубку світу у Тюмені, попри те, що його бойкотували збірні США, Канади та Чехії. Вони відмовилися їхати до Сибіру саме через численні звинувачення росіян у вживанні допінгу та масштабні фальсифікації із пробами під час Ігор-2004 у Сочі, через які Росію не пустили на Олімпіаду-2018. Пізніше до бойкоту приєдналася збірна України, яка спочатку планувала виступити у Тюмені, але змінила думку під тиском Міністерства молоді та спорту.

Настав час для змін й у самому IBU, яке давно не відповідає на сучасні виклики. Якщо ж змін не станеться то на біатлон загалом чекають великі проблеми. Адже першими після подібних скандалів йдуть спонсори.