Тріумф Бейла та трагедія Салаха. Як " Реал" переміг "Ліверпуль" у фіналі ЛЧ у Києві

У фіналі Ліги чемпіонів у Києві іспанський "Реал" переміг англійський "Ліверпуль", який не зміг отямитися від втрати лідера - Мохамед Салаха

Вболівальницька навала
Фінал Ліги чемпіонів став наймасштабнішою спортивною подією в Україні після Євро-2012, коли Київ, Донецьк, Харків та Львів приймали половину матчів турніру. 
Цього разу навантаження на українські столицю виявилося ще більшим. На перший для столиці єврокубковий фінал мало прилетіти близько 35 тисяч іноземних вболівальників. УЄФА виділив фіналістам - "Реалу" та "Ліверпулю" по 17 тисяч квитків.
Проте у англійських та іспанських ЗМІ багато писали, що на "Олімпійському" може не бути аншлагу. Вони стверджували, що багато фанів здають свої квитки, через тривалий переліт та дорожнечу київських готелів, які подекуди підняли ціни у 30 - 80 разів.
Найгірші очікування не справдилися. Київ заполонили вболівальники "Ліверпуля" та "Реалу", а на трибунах "Олімпійського" їхні сектори були заповнені вщерть. Чимало фанів навіть прилетіли без перепусток на матч та не змогли потрапити на стадіон, а на підступах до арени можна було побачити плакати з написами, що потрібен квиток. 
 Сильнішою виявилася підтримка англійського клубу. Тому, що більшість українських фанів вболівалили за "Ліверпуль". Принаймні, коли забивали англійці, на трибунах раділи усі навколо, а коли відзначався "Реал", святкували переважно у його секторах.

Перевага "Ліверпуля" та втрата Салаха


На початку матчу ліверпульці переважали мадридців і на полі. Вони з перших хвилин гри увімкнули свій тотальний пресинг та великими силами пішли вперед, примусивши іспанців думати лише про оборону.
Найкращий момент для взяття воріт отримав наймолодший учасник ЛЧ у історії турніру - 19-річний Трент Александр-Арнольд. Він пробивав впритул із меж штрафного майданчика, однак спрямував м'яч прямісінько у голкіпера Кейлора Наваса, який зреагував на удар та врятував свою команду від пропущеного голу.
Мадридці запам'яталися лише ударом з гострого кута після проходу правим флангом Кріштіану Роналду, який спрямував м'яч над поперечиною.
Такий розподіл сил зберігався на полі півгодини, поки "Ліверпуль" не втратив свого лідера Мохамеда Салаха. Єгиптянина у боротьбі за м'яч смикнув за руку Серхіо Рамос, після чого форвард опинився на газоні та схопився за плече. 
Вирок лікарів був катастрофічним для англійців - Салах не зможе продовжити матч. Єгиптянин, якому у разі перемоги у фіналі Ліги чемпіонів, пророкували "Золотий м'яч", залишав поле зі сльозами на очах. Після гри стало зрозуміло чому. Через вивих плеча нападник ще й ризикує не поїхати на чемпіонат світу у складі своєї національної команди.
Майже одразу після цього "Реал" втратив через травму Дані Карвахаля, який також не стримав сліз. Проте, важливість цих футболістів для своїх команд  не йде у жодне порівняння. Після гри головний тренер "Ліверпуля" Юрген Клопп назвав втрату Салаха ключовою та зізнався, що його команда була деморалізована через цей епізод та так і не змогла отямитися.

Провал Каріуса та дубль Бейла


"Реал" миттєво скористався втратою Салаха і перехопив ініціативу, а "Ліверпуль" виглядав розгубленим. 
Ще одного разючого удару англійці зазнали на початку другого тайму. Жахливої помилки на 51-й хвилині припустився голкіпер ліверпульців Лоріс Каріус. У простій ситуації вкидаючи м'яч рукою, німецький воротар влучив у Каріма Бензема, який виставив ногу, скористався подарунком та відкрив рахунок у матчі.
Для "Ліверпуля" це стало сигналом до дій, становище у матчі було потрібно рятувати. Англійці кинулися відіграватися та досягли свого на 55-й хвилині. Після флангової подачі Деян Ловрен виграв верхову боротьбу та скинув м'яч на Садіо Мане, який з близької відстані спрямував його у сітку.

Настрій англійських вболівальників був позитивним недовго. На 61-й хвилині гри головний тренер "Реалу" Зінедін Зідан зробив вирішальну заміну, випустивши на поле Гарета Бейла. Валлієць зробив свою справу вже за 3 хвилини. Після навісу Марсело, вінгер "Реалу" завдав фантастичного удару у падінні через себе у дев'ятку та забив, напевне, найкращий гол цієї Ліги чемпіонів. А головне - найважливіший.
Усі запитання у фіналі також зняв Бейл. На 84-й хвилині він наважився на дальній удар та застав зненацька Каріуса. Голкіпер знову зіграв незграбно та не зміг зафіксувати м'яч і випустив його у сітку. Бейл став героєм матчу та був визнаний найкращим гравцем зустрічі. Каріус виявився найбільшим невдахою гри та головним винуватцем поразки. Після фінального свистка на голкіпера було шкода дивитися.
У суботу у Києві дещо у затінку залишився Кріштіану Роналду, якщо так можна сказати про гравця , який вшосте поспіль став найкращим бомбардиром Ліги чемпіонів. Але славетний португалець надолужив згаяне після матчу. Він ошелешив усіх заявою, про те, що йому приємно було виступати усі ці роки за "Реал" та пообіцяв найближчими днями розповісти подробиці. Це означає лише одне - Роналду вирішив піти з мадридського клубу. Тож, ймовірно, найкращий футболіст світу двох останніх років, зіграв у Києві останній матч за "вершкових".

Радість та відчай


Вболівальники "Реалу" ще не знали про це, вони несамовито святкували. Мадридці встановили неймовірне досягнення та виграли Лігу чемпіонів втретє поспіль, покращили власне ж досягнення. Загалом "Реал" здобув 13 перемогу у головному європейському турнірі та також є за цим показником рекордсменом.
Вболівальники "Ліверпуля" залишали "Олімпійський" пригніченими, але агресії через поразку не виявляли. Довелося побачити, як її ледве не спровокував офіціант одного з київських ресторанів, який відчинив двері закладу та вигукнув у спину компанії англійців "Реал - чемпіон!". Один з фанів оскаженів та вже був готовий розтрощити вітрину ресторану, але його від гарячкового вчинку стримали старші друзі.
А загалом переможці та переможені поводилися цивілізовано. Фани "Реалу" справляли враження людей, які отримали зайве підтвердження й так добре відомого факту, що їхня команда найсильніша у світі. Фани "Ліверпуля" визнали поразку в окремо взятому матчі, але не те, що їхній клуб слабший загалом.

Не отримай травму Салах, та не провали гру Каріус, все могло скластися по-іншому. Але цього разу "Ліверпуль" не зміг подолати обставини, а "Реал" сповна скористався чужими помилками та вкотре довів свою велич.