Тріумф Бейла та трагедія Салаха. Як " Реал" переміг "Ліверпуль" у фіналі ЛЧ у Києві

Дмитро Марценишин
27 травня, 2018 неділя
09:55

У фіналі Ліги чемпіонів у Києві іспанський "Реал" переміг англійський "Ліверпуль", який не зміг отямитися від втрати лідера - Мохамед Салаха

Вболівальницька навала
Фінал Ліги чемпіонів став наймасштабнішою спортивною подією в Україні після Євро-2012, коли Київ, Донецьк, Харків та Львів приймали половину матчів турніру. 
Цього разу навантаження на українські столицю виявилося ще більшим. На перший для столиці єврокубковий фінал мало прилетіти близько 35 тисяч іноземних вболівальників. УЄФА виділив фіналістам - "Реалу" та "Ліверпулю" по 17 тисяч квитків.
Проте у англійських та іспанських ЗМІ багато писали, що на "Олімпійському" може не бути аншлагу. Вони стверджували, що багато фанів здають свої квитки, через тривалий переліт та дорожнечу київських готелів, які подекуди підняли ціни у 30 - 80 разів.
Найгірші очікування не справдилися. Київ заполонили вболівальники "Ліверпуля" та "Реалу", а на трибунах "Олімпійського" їхні сектори були заповнені вщерть. Чимало фанів навіть прилетіли без перепусток на матч та не змогли потрапити на стадіон, а на підступах до арени можна було побачити плакати з написами, що потрібен квиток. 
 Сильнішою виявилася підтримка англійського клубу. Тому, що більшість українських фанів вболівалили за "Ліверпуль". Принаймні, коли забивали англійці, на трибунах раділи усі навколо, а коли відзначався "Реал", святкували переважно у його секторах.

Перевага "Ліверпуля" та втрата Салаха


На початку матчу ліверпульці переважали мадридців і на полі. Вони з перших хвилин гри увімкнули свій тотальний пресинг та великими силами пішли вперед, примусивши іспанців думати лише про оборону.
Найкращий момент для взяття воріт отримав наймолодший учасник ЛЧ у історії турніру - 19-річний Трент Александр-Арнольд. Він пробивав впритул із меж штрафного майданчика, однак спрямував м'яч прямісінько у голкіпера Кейлора Наваса, який зреагував на удар та врятував свою команду від пропущеного голу.
Мадридці запам'яталися лише ударом з гострого кута після проходу правим флангом Кріштіану Роналду, який спрямував м'яч над поперечиною.
Такий розподіл сил зберігався на полі півгодини, поки "Ліверпуль" не втратив свого лідера Мохамеда Салаха. Єгиптянина у боротьбі за м'яч смикнув за руку Серхіо Рамос, після чого форвард опинився на газоні та схопився за плече. 
Вирок лікарів був катастрофічним для англійців - Салах не зможе продовжити матч. Єгиптянин, якому у разі перемоги у фіналі Ліги чемпіонів, пророкували "Золотий м'яч", залишав поле зі сльозами на очах. Після гри стало зрозуміло чому. Через вивих плеча нападник ще й ризикує не поїхати на чемпіонат світу у складі своєї національної команди.
Майже одразу після цього "Реал" втратив через травму Дані Карвахаля, який також не стримав сліз. Проте, важливість цих футболістів для своїх команд  не йде у жодне порівняння. Після гри головний тренер "Ліверпуля" Юрген Клопп назвав втрату Салаха ключовою та зізнався, що його команда була деморалізована через цей епізод та так і не змогла отямитися.

Провал Каріуса та дубль Бейла


"Реал" миттєво скористався втратою Салаха і перехопив ініціативу, а "Ліверпуль" виглядав розгубленим. 
Ще одного разючого удару англійці зазнали на початку другого тайму. Жахливої помилки на 51-й хвилині припустився голкіпер ліверпульців Лоріс Каріус. У простій ситуації вкидаючи м'яч рукою, німецький воротар влучив у Каріма Бензема, який виставив ногу, скористався подарунком та відкрив рахунок у матчі.
Для "Ліверпуля" це стало сигналом до дій, становище у матчі було потрібно рятувати. Англійці кинулися відіграватися та досягли свого на 55-й хвилині. Після флангової подачі Деян Ловрен виграв верхову боротьбу та скинув м'яч на Садіо Мане, який з близької відстані спрямував його у сітку.

Настрій англійських вболівальників був позитивним недовго. На 61-й хвилині гри головний тренер "Реалу" Зінедін Зідан зробив вирішальну заміну, випустивши на поле Гарета Бейла. Валлієць зробив свою справу вже за 3 хвилини. Після навісу Марсело, вінгер "Реалу" завдав фантастичного удару у падінні через себе у дев'ятку та забив, напевне, найкращий гол цієї Ліги чемпіонів. А головне - найважливіший.
Усі запитання у фіналі також зняв Бейл. На 84-й хвилині він наважився на дальній удар та застав зненацька Каріуса. Голкіпер знову зіграв незграбно та не зміг зафіксувати м'яч і випустив його у сітку. Бейл став героєм матчу та був визнаний найкращим гравцем зустрічі. Каріус виявився найбільшим невдахою гри та головним винуватцем поразки. Після фінального свистка на голкіпера було шкода дивитися.
У суботу у Києві дещо у затінку залишився Кріштіану Роналду, якщо так можна сказати про гравця , який вшосте поспіль став найкращим бомбардиром Ліги чемпіонів. Але славетний португалець надолужив згаяне після матчу. Він ошелешив усіх заявою, про те, що йому приємно було виступати усі ці роки за "Реал" та пообіцяв найближчими днями розповісти подробиці. Це означає лише одне - Роналду вирішив піти з мадридського клубу. Тож, ймовірно, найкращий футболіст світу двох останніх років, зіграв у Києві останній матч за "вершкових".

Радість та відчай


Вболівальники "Реалу" ще не знали про це, вони несамовито святкували. Мадридці встановили неймовірне досягнення та виграли Лігу чемпіонів втретє поспіль, покращили власне ж досягнення. Загалом "Реал" здобув 13 перемогу у головному європейському турнірі та також є за цим показником рекордсменом.
Вболівальники "Ліверпуля" залишали "Олімпійський" пригніченими, але агресії через поразку не виявляли. Довелося побачити, як її ледве не спровокував офіціант одного з київських ресторанів, який відчинив двері закладу та вигукнув у спину компанії англійців "Реал - чемпіон!". Один з фанів оскаженів та вже був готовий розтрощити вітрину ресторану, але його від гарячкового вчинку стримали старші друзі.
А загалом переможці та переможені поводилися цивілізовано. Фани "Реалу" справляли враження людей, які отримали зайве підтвердження й так добре відомого факту, що їхня команда найсильніша у світі. Фани "Ліверпуля" визнали поразку в окремо взятому матчі, але не те, що їхній клуб слабший загалом.

Не отримай травму Салах, та не провали гру Каріус, все могло скластися по-іншому. Але цього разу "Ліверпуль" не зміг подолати обставини, а "Реал" сповна скористався чужими помилками та вкотре довів свою велич.

Теги:
Читайте також:
Київ
+11°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, субота
27 квітня
02:31
Вакцинація
ВООЗ не рекомендувала вживати антибіотики при лікуванні COVID-19
01:59
Реджеп Тайїп Ердоган
Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем через Палестину
01:33
Оновлено
Росія атакувала Україну ракетами в ніч на 27 квітня. У Харкові були вибухи
01:20
Finnair
Літак Finnair не зміг приземлитися в Естонії через перешкоди GPS з боку РФ
00:56
Нафтогаз
У Нафтогазі розповіли скільки побутових споживачів справно платять за газ
00:38
Обстріл, Харків
Харківська ОВА спростувала фейк про евакуацію влади та військових з облцентру
00:28
Бельгія
Посилення ППО України: Бельгія виділить 200 млн євро та ракети
00:10
Канада надасть близько $12 млн на виробництво БПЛА й закупівлю снарядів для України
2024, п'ятниця
26 квітня
23:49
У лікарні помер поліцейський, поранений 4 квітня у Харкові
23:04
Іспанія
БМП, боєприпаси та ракети для Patriot: Іспанія передасть Україні новий пакет допомоги
22:43
Військовий літак Іл-20М КООТ-А
Німеччина підіймала свої винищувачі для перехоплення російського літака
22:19
Король Чарльз III
У Букінгемському палаці оголосили про повернення короля Чарльза до публічних заходів
21:57
грузія
У Грузії член керівної партії "Грузинська мрія" виступив проти закону про "іноагентів"
21:55
Ексклюзив
Охоплені практично всі порушення прав людини, які на сьогодні існують в Україні: адвокатка Пушина про звіт Держдепу США
21:51
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, та спільне виробництво БПЛА: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою
21:29
F-16
Бельгія передасть Україні винищувачі F-16 уже цьогоріч
21:26
Аналітика
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Обхід ворогом Часового Яру, оборона Очеретиного та американська допомога. Воєнні підсумки тижня
21:23
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів
У Броварах голова РВА наїхав на пішоходів: 4 людини постраждало. У ОВА заявили про звільнення
21:09
Мелітополь
У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, які залишились без батьківського піклування, - Лубінець
20:35
міністр оборони США Ллойд Остін
США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $6 млрд
20:23
Анонс
Лауреат премії Букера Деймон Ґелґут та лауреат Frontline Club Prize Анджан Сундарам
В Києві поговорять про Україну, Південну Африку, Індію та краще розуміння один одного
20:23
Огляд
"Каскадер"
Покласти "Крашанку" під "Вуаль": що подивитися на вихідних
20:14
Володимир Зеленський на Чернігівщині (6 квітня 2024 року)
З початку року РФ вдарила по Україні 9 тисячами керованих авіабомб: Зеленський наголосив учасникам "Рамштайну" на необхідності Patriot
20:04
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію евакуювали дві лікарні
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793-го дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило масштабну кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
Більше новин