Нове розслідування: що не так з католицькими священиками

Анастасія Пашинська
18 серпня, 2018 субота
11:27
Зміст

У розслідуванні йдеться про 300 католицьких священиків Пенсільванії, які зґвалтували більше 1000 дітей. Це не перше подібне розслідування, проте до цього часу заходів з протидії педофілії вжито не було

Верховний суд штату Пенсільванія, США опублікував одне з найбільших розслідувань про сексуальне насильство в католицькій церкві, повідомляє Wiener Zeitung. Розслідування велося генеральним прокурором штату Джошем Шапіро і тривало 18 місяців. Результат - 1400 сторінок з даними ґвалтівників, а також скоєними ними злочинами. У поле розслідування потрапили 70 років життя 6 єпархій Пенсільванії.

"Ми знаємо, що це дуже великий документ. Але єдиний спосіб виправити ці проблеми - оцінити їх масштаб", - йдеться в розслідуванні.

null

Один з ініціаторів розслідування Джош Шапіро (в центрі) з присяжними

У 2002 році New York Times вже публікували схоже викриття католицьких священиків, однак нове Пенсільванське розслідування є наймасштабнішим розслідуванням на даний момент.

Слідству вдалося ідентифікувати близько тисячі жертв, проте прокурор допускає можливість, що реальних жертв було більше: не всі потерпілі хотіли обговорювати болючу тему, деякі не дожили до розслідування.

Жертви

В основному жертвою насильства пенсільванських священиків ставали хлопчики препубертатного (7-12 років) віку. Однак були й дівчатка, були і підлітки. У розслідуванні йдеться про різні способи насильства.

Один зі священиків ґвалтував семирічну дівчинку, поки відвідував її в лікарні після видалення мигдалин. Або священик, який примусив дев'ятирічну дитину до орального сексу, а після цього сполоснув рот хлопчика святою водою, щоб очистити його.

У Пітсбурзі священики-педофіли об'єднувалися і обмінювалися інформацією про свої жертви, самими жертвами, а також виготовляли дитячу порнографію.

null

Постраждалі від насильства католицьких священиків, прес-конференція Джоша Шапіро

У Єпархії Грінсбурга священик заручив себе з 17-річною дівчиною, яка незабаром завагітніла від нього. Відразу ж після цього священик вирішив розірвати їхній шлюб. Незважаючи на секс з неповнолітньою дівчиною, вступ і вихід зі шлюбу та батьківство, священику дозволили продовжувати службу в церкві, тільки в іншій єпархії.

Бували випадки, коли священики самі зізнавались у скоєному. Наприклад, у Аллентаунській єпархії священик написав записку, в якій зізнався, що домагався маленького хлопчика.

У відповідь на записку єпархія дійшла висновку, що "подібний досвід не обов'язково призведе до травми дитини". Священик був залишений на своїй посаді, незважаючи на зізнання, а сім'ї хлопчика порадили з'їздити "провітритися".

Нічого страшного

Здається, що насильство над дітьми не сприймалося керівництвом церкви як щось погане. У розслідуванні розповідається про священика, який за заявою його жертв зґвалтував як мінімум дванадцять хлопчиків.

Однак цей факт не завадив єпископу висловити йому письмову подяку зі словами: "... за все, що ви зробили для Божого народу".
Інший священик повідомив церкві про анальне та оральне насилля над принаймні 15 хлопчиками молодше семи років. Після зізнання сам єпископ побажав зустрітися з ґвалтівником, щоб подякувати йому за його "щирість і прогрес, який він зробив на шляху контролю своєї "залежності".

Священик у Харрісбергській єпархії довгий час ґвалтував п'ятьох сестер, незважаючи на попередні численні скарги від інших дітей. Крім цього він збирав біологічний матеріал дівчаток (волосся, сечу, кров), який згодом виявила поліція під час обшуку його будинку. Маючи такі докази, єпархії довелося погодиться, що священик скоїв злочини.

null

Як це приховували

У ході слідства з'ясувалося, що майже в усіх єпархій був однаковий метод приховування злочинів. ФБР провело поведінковий аналіз і виявило основні стратегії. Ось кілька з них:

  • Не називати речі своїми іменами. Замість "зґвалтування" говорити "неналежний контакт" або "спірне питання".
  • Не проводити справжнє розслідування, не вдаватися до допомоги фахівців, натомість призначати представників духовенства, щоб вони склали позитивну характеристику підозрюваного.
  • Відправляти підозрюваних на відпочинок до психіатричних лікарень при єпархіях. Там місцеві фахівці-священнослужителі з'ясовували, чи був підозрюваний педофілом. Оцінка і звіт складалися зі слів підозрюваного, незалежно від того, чи здійснював він насильство чи ні.
  • Під час такого лікування не розповідати про причини відсутності священика. Зазвичай вигадувалася відмовка про відпустку.
  • Не позбавляти священика сану, фінансування, навіть якщо він ґвалтував дітей і продовжує використовувати ресурси для досягнення своїх злочинних цілей.
  • Якщо парафіяни продовжують обурюватися діями священика, то перевести його в іншу єпархію, замість того, щоб захистити дітей від сексуального маніяка.
  • Не звертатися в поліцію, а боротися з цим як з внутрішньої кадровою проблемою.

Деякі скарги доходили до поліції. У таких випадках поліція просто передавала інформацію офіційним представникам церкви, щоб вони розібралися самостійно. А далі все йшло за розробленим церквою шаблоном, який був описаний вище.
Скарги на домагання священиків складалися і зберігались у спеціальному секретному архіві, ключ від якого був тільки у єпископа.

Ніхто за це не відповість

За зізнанням прокурорів, багато високопоставлених священнослужителів знали про подібні злочини, проте не поспішали привертати до них увагу. Замість того, щоб захищати невинні жертви, парохи намагалися в першу чергу захистити церкву від поганої репутації.

Тому священика-педофіла відправляли на "лікування" або для придбання нового досвіду в іншу єпархію. Коли маніяк повторно привертав увагу і на новому місці, його не відсторонювали, а ще раз переводили в наступну єпархію. Так відбувався перехід священиків-педофілів в Пенсільванії та інших штатах.

Як наслідок цього, в більшості випадків насильства Пенсільванського священиків спливав термін давності для порушення кримінальної справи. У США для тяжких злочинів термін давності закінчується після 10 років, для особливо тяжких злочинів - 15 років.

Обвинувачі сподіваються як виняток добитися продовження терміну давності за деякими випадками. Якщо не вдасться, то лише публічний розголос допоможе не залишити злочини безкарними.

Справи деяких священиків, все ж, потраплять до суду. Кілька священиків Грінсбургзької єпархії впродовж останніх десяти років спокушали дітей зі свого приходу. Про це вдалося дізнатися завдяки служителям цієї ж єпархії, які пішли назустріч слідству. Прокурор Шапіро бачить у цьому позитивну тенденцію: можливо в майбутньому католицька церква буде боротися зі злочинцями, а не покривати їх.

Що говорять у Ватикані

null

Після публікації доповіді з Пенсільванії, Ватикан закликав до відповідальності всіх кривдників і тих, хто їх покривав

За два дні після публікації розслідування, Ватикан повідомив про "сором і печаль" з приводу того, що понад тисяча дітей зазнали насильства з боку сотень священиків протягом десятиліть, у той час як єпископи закривали на це очі.

"Порушення, описані в доповіді, є кримінальними і морально поганими. Ці дії були зрадою довіри, відбирали у жертв їхню гідність і віру. Церква має винести уроки зі свого минулого, і покарати кривдників і тих, хто закривав на це очі. Жертви повинні знати, що Папа на їхньому боці", - йдеться в заяві Ватикану.

Тільки цього року Папу Франциска критикували за неспроможність вирішити кризу сексуального насильства в католицькій церкві. Цього року виявилося, що Ватиканський дипломат у Вашингтоні займався розповсюдженням дитячої порнографії. А кардинал Джордж Пелл, який був міністром фінансів Ватикану, зараз знаходиться в суді в Австралії за звинуваченням у сексуальному насильстві.

У липні Папа Франциск прийняв відставку одного з найвидатніших кліриків церкви - кардинала Теодора Е. МакКарріка, після того, як з'явилися інформація про зґвалтування неповнолітнього служки в 1970-х роках, а в 1980-х роках - про насильство над дорослими семінаристами.

null

Колишній кардинал Теодор МакКаррік

Чи будуть наслідки

Рокко Палм, католицький коментатор, письменник і блогер, зізнається, що за 15 років спостережень ще не бачив такої бурхливої реакції від священнослужителів на звинувачення в сексуальних домаганнях.

Массімо Фаджіолі, професор теології Університету Вілланова, Філадельфія, заявив, що єпископи діють скоординовано, незважаючи на конфлікти і поділ на ліберальні та консервативні напрямки.

"Це гірше, ніж в 2002 році, і вони це знають. Вони знають, що майбутнє церкви США незрозуміло", - сказав Фаджолі виданню New York Times.

Теги:
Читайте також:
Київ
+19°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.32
    Купівля 39.32
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.62
    Продаж 43.32
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
17 травня
12:26
Володимир Путін і Сергій Шойгу
Британська розвідка спрогнозувала, як зміниться хід війни після відставки Шойгу
12:13
До України йдуть дощі: Наталка Діденко спрогнозувала погоду на вихідні
12:04
РФ розширила зону активних бойових дій майже на 70 км, - Сирський про наступ ворога на Харківщині
12:00
OPINION
Віктор Бобиренко
Наївність виборців приводить до влади некомпетентних
11:59
Wellboy та BRYKULETS
Wellboy та BRYKULETS випустили спільну пісню "Перший крок"
11:56
Ексклюзив
Полковник ЗСУ розповів, з якою метою Путін відкрив Харківський фронт
11:48
Кадр з фільму "Насіння священного інжиру"
Напередодні показу в Каннах зʼявилися деталі сюжету фільму режисера Расулофа, за який в Ірані його засудили до 8 років
11:45
Снайпер ЗСУ
Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій, - Генштаб
11:24
Twitter
Twitter офіційно змінив домен на x.com
11:11
Огляд
міжнародний огляд
Чому росіяни так легко просунулися на Харківщині й чи очікувати відправки інструкторів НАТО в Україну. Акценти світових ЗМІ 17 травня
11:00
Електроенергія
Значний дефіцит, у всіх регіонах діють графіки погодинних відключень: ситуація в енергосистемі станом на 17 травня
10:54
Ексклюзив
Сергій Згурець, український журналіст, військовий експерт
Два літаки МіГ-31, Су-27 і МіГ-29: Згурець розповів про уражені в Бельбеку об'єкти РФ
10:46
Володимир Зеленський
"Вони хотіли, щоб Україна перемогла так, аби Росія не програла", - Зеленський про позицію союзників щодо війни
10:42
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 17 травня: скільки коштують долар, євро та злотий
10:40
Діана Оліфірова
Українська операторка Діана Оліфірова зняла два епізоди нового сезону "Бріджертонів" для Netflix
10:29
Президент України Володимир Зеленський
Зеленський розповів, на скільки РФ просунулася на Харківщині
10:19
Передавав РФ координати ППО Харкова: СБУ затримала жителя області
10:09
електроенергія
Увечері можуть бути відключення: у ДТЕК розповіли, які регіони залишаться без світла
10:08
OPINION
Валерій Пекар
Будьмо суб'єктом, а не об'єктом
10:06
Залізниця
На Одещині працівниця залізниці знешкодила підпал, ймовірно, запобігши диверсії
09:56
Роберт Фіцо
"Між життям і смертю": Орбан про стан Фіцо
09:54
на фото: Олександр Положинський
"За себе не соромно": екслідер "Тартака" Положинський відзначив 2 роки в ЗСУ
09:50
Президент Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва
"Немає сенсу": президент Бразилії Лула да Сілва не поїде на Саміт миру по Україні
09:45
ЦНАП
"До системи підключені": у департаменті адмінпослуг Києва запевнили, що військовозобов'язані зможуть оновити дані в ЦНАПах
09:33
винищувачі JAS 39 Gripen
У першому кварталі року винищувачі НАТО вилітали на перехоплення літаків РФ над Балтією на 20-25% частіше
09:28
Ексклюзив
знищені окупанти
Завдання штурмовиків РФ - виявити вогневі точки ЗСУ та загинути, - "Легіон Свободи" про Роботине
09:20
замах на Фіцо
"Фіксуємо погрози іншим урядовцям": дані слідства щодо замаху на Фіцо заборонили розголошувати
09:11
Український національний павільйон Каннського кінофестилю
Два українські фільми покажуть на Каннському кінофестивалі
09:06
єврейська громада україни
Мито у 100%: Ізраїль припинив угоду про вільну торгівлю з Туреччиною
08:47
Ігор Коломойський, суд
Коломойський програв суд у справі про договори поруки за кредитами ПриватБанку
08:45
Оновлено
шахед
Нічна атака РФ: у Харкові два влучання, у Полтаві пролунали вибухи
08:37
Пентагон
Україна може використовувати зброю від США лише у межах своєї території, - Пентагон
08:20
Оновлено
ракетний корабель РФ "Сєрпухов"
РФ вивела у Чорне мора один корабель: чи є він ракетоносієм
08:19
Ексклюзив
Карта. Роботине_1505
Українські військові утримують Роботине, за село тривають постійні бої, - депутат Запорізької облради Ашурбеков
08:06
OPINION
Зоя Казанжи
Може, варто звернутися до інших країн про допомогу військовими?
08:04
Оновлено
новини Львівщини
У Краснодарському краї РФ атаковано порт та НПЗ: російська ППО нібито збила 44 дрони
08:01
Оновлено
Вогонь, пожежа
У Криму дрони влучили у підстанцію: РФ каже про збиття 51 БПЛА
07:46
Бєлгород
На Білгородщині заявили про нібито атаку дроном і загиблих
07:39
втрати ворога
Гелікоптер, два літаки та 1410 військових: втрати РФ за добу війни в Україні
07:31
сили ППО
Українська ППО вночі знищила усі 20 "шахедів"
Більше новин