Сергій Мазур

Тетяна Зінченко
18 жовтня, 2018 четвер
13:19

Сергію, як ти прийшов до громадської діяльності в лавах С14? Чи взагалі, як ти потрапив до громадської діяльності, а потім – в С14?

До громадської діяльності долучився на початку 2013 року, це якраз була кампанія "Вставай, Україно!". Там, де опозиційні силу проявляли свій спротив до влади Януковича. У принципі, я не підтримував тоді жодну з політичних партій, але громадський протест виявив до мене інтерес. Коли я був 25 травня, здається, коли відбулися перші сутички з тітушками, тоді – коли всі дізналися, хто такий Вадим Тітушко. Також коли була Врадіївка, я був на протесті в Києві.

Приходив сам?

Був анонс – побачив і прийшов. Так само були громадяни, які просто відгукнулися на анонс. Потім уже через знайомства ми відкрили в Борисполі такий собі локальний осередок. Я тоді більш локально діяв. А згодом, через пару місяців, стався Майдан, і я тоді вже повністю, всім тілом і духом долучився до організації С14.

Що саме в цій організації тебе спонукало приєднатися до них?

Спонукало те, що С14 займалася тим, чим не займалися інші організації. Ще до Майдану, до війни С14 завжди боролася проти сепаратистських організацій, проти проросійських діячів, які тоді були менш помітними. Вони тоді взагалі підтримувалися активно державою. Були вуличні війни, були культурні війни проти ліваків, які потім воювали за "новоросію", так само підтримували антимайдан. І це зацікавило, що крім них більше цим ніхто не займався, і це робилося правильно. Як тоді виявилося, треба було ще більше цим займатися, можливо, тоді б і війни не було б.

Які результати були цих вуличних війн?

Завжди була перемога. Ніколи такого не було, що десь там націоналісти на вулицях програли.

А вимірюються такі перемоги чим?

Вимірюються тим, що вони менше проводили своїх заходів. Приміром, коли були руські марші – в 2011, 2012 році, вони спокійно їх проводили. В 2013 році вони вже їх не провели, тому що їх повністю розгромили.

Ти про які організації зараз кажеш?

Про різні проросійські  - "Сопротивление", були "Верное казачество", їх тоді взагалі дуже багато було.

До речі, про казачество. Зараз активно московський патріархат у своїх церквах, приходах створює таку озброєну самооборону, казаків підгрібають. Що думаєш – це в контексті того, що Томос маячить над Україною? І чи думаєш ти, що вони просто підуть з України чи буде щось?

Наскільки я знаю, то вони готуються до цієї війни, бо набирають усі ці армії – Крисіна, Волкова, це все ніби одне кодло, одна банда. І вони активно підтримують Московський патріархат, вони не можуть бути роз'єднані. Ми знаємо, що вони зараз набирають сили, набирають тітушок. Можливо, навіть повториться другий антимайдан, але більш масовий, більш озброєний. Тому що вони хочуть уже воювати відкрито і хочуть, мабуть, тут розпалювати якусь релігійну війну. Тому що Моспархат – це їхній найбільший центр пропаганди, і якщо не буде Моспархату, вони втратять значну частину свого впливу на територію України.

Ти кажеш: "наскільки мені відомо, вони озброюються, військо збирають". Ця твоя інформація які джерела має?

Вони ж самі і розказують – тітушня, оточення Крисіна.

А у вас є там заслані козачки в оточенні?

Скажімо так, у них є певні розколи всередині, є незадоволені, які цю інформацію зливають. Так само, в принципі, вони особливо не приховують, бо висловлюють певні погрози з приводу того, що от ми там зробимо реванш.

У вас з ними комунікація є?

Ну, як комунікація... Конфліктна, але є. Коли були Десятинка, Лавра, вони також це висловлювали, і видно, коли з’являються ці особи, що це – одні і ті ж самі особи. Вони озброєні. Видно, що це нікуди не зникло. Видно, що вони, так би мовити, зробили свою діяльність трохи непублічною.

Як ці організації називаються, які Десятинку охороняють? Крисіна, Волкова? Це вони будуть Моспархат захищати?

Знаю, що там є, в основному, наближені до Чеботарьова, прихильника Моспархату, також Новінського є, Медведчука – як "Сварог" та інші. І коли націоналістів приходить не 30, приміром, людей, а якісь мирні мітинги, то ці тітушки з’являються, тому що вони розуміють, що меншу масу чи більш мирну можна налякати, щоб вона більше туди не приходила. І коли була активна кампанія проти МП, яка почалася з блокування Лаври тощо, то вони час від часу з’являлися. Але вони не хотіли особливо себе проявляти, не хотіли завчасно показувати свої сили, що буде якийсь силовий розгін. Вони, навпаки, тоді наганяли всіх цих мирних вірян, щоб показати, що утісняють релігію. Хоча йдеться взагалі не про релігію, а про центр пропаганди окупанта.

А допустимо – найгірший розвиток подій: Моспархат готується до вуличної війни, не віддає свої, наші, окуповані ними наші святині. Які ваші дії? Чи готуєтеся ви до війни з ними?

Важко говорити про війну, сподіваємося, що цього взагалі не буде, не хочеться цього розпалювати. Якщо в мирний спосіб, судовими рішеннями, за допомогою силовиків вони звідти підуть. Тому що я сумніваюся, що тітушки без підтримки влади будуть якось воювати. Вони злякаються спецпризначенців, я думаю, що вони просто-на-просто залишать цю територію. Але якщо такої політичної волі не буде, то нам доведеться відстоювати свою Українську церкву.

Давай зараз поговоримо про замах, який нещодавно стався на тебе. Розкажи про нього, як ти про нього дізнався, де ти був?

Я був тоді в Києві, якраз збирався додому.

Це – після вибуху на складах в Ічні?

Ні, я тоді там не був. Я був рік тому в Калинівці і побачив, що там масштаби менші. МНС взяло уроки з Калинівки, з Балаклії, тому оперативніше все вийшло. Просто координували наш чернігівський осередок. Там було 7 машин. Їх цілком достатньо було, щоб до обіду вивезти усіх, хто хотів.

А про сам замах вже в 0:10 дізнався, що стався вибух, десь о 0:12 мені подзвонив брат і сказав. Що там батько скривавлений, не знає, що сталося, іде дим з кімнати, вибиті двері. Вибиті двері були не лише в моїй кімнаті, а й вхідні, бо вибухова сила була дуже значна.

Який у тебе поверх?

Другий поверх.

Це вони закинули з вулиці гранату?

Вони поставили драбину, як я потім дізнався, коли відвіз батька в лікарню. Вже потім приїхала поліція, почала розглядати. Як я потім дізнався, вони поставили драбину, бо точно не знали, де саме моя кімната. Вони візуально її знали, тому що зазирали у вікна. Коли вони зазирали, батько в цей час був у кімнаті і побачив, що відкривається вікно. Він подумав, що це, можливо, протяг. І почав закривати. Коли почав закривати, побачив, що вікно йде назад. А коли вони відчули, що вікно закривають, зрозуміли, що в кімнаті хтось є, але не бачили, хто це, думали, що це я. І вони просто розбили вікно і вкинули туди гранату.

Тобто батько стояв за вікном? Вони це бачили і закинули гранату?

Ні, вони не знали, що то батько.

Вони побачили там людину, подумали, що то ти, і закинули гранату?

Я думаю, що так. Пощастило, що граната зачепилася за тюль і впала додолу. Якраз батько перебував під таким кутом, що основна хвиля не прийшлася на його тіло. Якраз через те, що він підійшов, там була батарея, був стіл, наповнений книжками, іншим, і це взяло на себе основний удар.

Книжки рятують життя...

Так. А ще він якось автоматично ухилився, і йому прийшлося більшість на ноги і на бік. Це йому і поліція каже, і медпрацівники, що це був його другий день народження. Бо якби він знаходився трошки під іншим кутом, то його однозначно вбило би. Тому що осколків дуже багато, і навіть по сьогодні всі ці осколки не можуть витягнути. Навіть осколки розміром з піщинку так прижилися, що утворюються дуже великі внутрішні рани. Вони якось чи рухаються, але там є рани по 4 см. Дуже велика була кровотеча, він якось в стані афекту доповз до дверей, встиг до того, як попадали вікна, попадали двері з моєї кімнати, і там побачили мати і брат і почали надавати йому допомогу.

В якому він стані зараз?

Зараз у свідомості, нормальному, нічого не загрожує. Кажуть, що ті уламки, які не витягнули, вони самі вийдуть. Але не знаю, як він буде ходити, лікарі ще досі не кажуть. Бо ще має бути період реабілітації.

Коли все це сталося, ти написав пост, закликав до акції під Богомольця і сказав, що поліція кваліфікує це як "хуліганку". Розкажи про це. Чому тоді була така реакція?

От коли я тоді приїхав на місце події, запитував, що ви кваліфікуєте. Всі як один кваліфікували це як "хуліганку", там були і слідчі, і прокурори. Частина 4, озброєна. З чим це пов’язано, я взагалі не зрозумів. Потім ми сказали, попередили, що будемо робити акцію, щоб перекваліфікували. Потім, о 7-й ранку, як я потім уже дізнався, коли ми зустрічалися з керівниками відділів, вони назвали цих слідчих і прокурорів, що були на місці, цитую: "Недоброчесними"  і, що "таке трапляється". 

Тобто під час акції на Богомольця ті представники поліції, які вийшли до вас, назвали тих представників поліції, які з Борисполя на місці кваліфікували це як "хуліганку", недоброчесними?

Так.

Як закінчилася акція? Що було на ній?

Це не був мітинг чи якась акція, а просто треба було зібрати людей, щоб ця зустріч відбулася. Бо, наскільки ми знаємо, поліція може і відморозитися, може не вважати цю подію якоюсь там актуальною потребою, тому мав бути громадський протест. Щоб вийшли до нас керівники відділів, зробили пояснення, щоб вони показали пророблену роботу. І щоб вони зрозуміли, що якщо за ніч зібралося стільки народу (пост з’явився о третій чи четвертій ранку), то якби це була попереджена акція, то було б більше. Щоб не уникали уваги. І вони о 7-й ранку, щоб не було цього кіпішу, резонансу перекваліфікували на "замах на вбивство".

Ти задоволений результатами?

Не знаю.

Цілей досяг, які ставив?

Цілей – так, тому що вони нам сказали про пророблену роботу, і особливих претензій у нас до них немає. Бо якщо навіть бачимо, що міська поліція щось десь саботує, то щоб не було такого явного саботажу, як у ситуації  з, приміром, Гандзюк, вони бачать, що якщо поліція недопрацьовує, то буде значний громадський протест. Зараз ми цього не побачили, тому що навіть викликали 3 чи 4 рази слідчо-оперативну групу, щоб вона повторно все це оглядала, все це – накази згори. Також керівники відділів нам пообіцяли, що буде перехід справи до Києва. Поки що цього не сталося. І бориспільський відділ також не проти, каже, що ми не справляємося, у нас мало кваліфікованих кадрів. Але після цієї зустрічі виявилося, що поліція взагалі хоче спихнути цю справу СБУ. До цього на зустрічі вони обіцяли, що буде дві паралельні статті.

Як з Гандзюк, ти думаєш? Справу буде розслідувати і поліція, і СБУ?

Так, до цього вони це обіцяли. Зараз вони хочуть спихнути це СБУ. Вони навіть проводили якусь творчу роботу.

Це тероризм тоді?

Так, вони хочуть це інкримінувати як тероризм.

Тоді поліція закриває свою справу і повністю передає на СБУ? Тероризм СБУ розслідує.

Так.

Але дві буде паралельні справи? Замах на вбивство і тероризм?

Поки що невідомо. Вони хочуть, щоб усе розглядала СБУ.

Хто тобі про це сказав, керівник?

Так, керівник. Вони тоді взагалі збиралися десь о 8-й у главку, ми тоді були на зв’язку. І вони вирішували, щоб це все передати СБУ, щоб це все узгодити. Я не знаю насправді як правильно, я думаю, щоб якби і та, і та структура цим займалася. Тому що в СБУ не так багато слідчих. Не знаю, наскільки вони зможуть займатися цією справою.

Розкажи ту ситуацію, коли до тебе приходили якісь невідомі люди і перевіряли, чи ти вдома. І кого підозрюєш.

Тижнів два тому я був у Києві. Я живу періодично то в Києві, то в Борисполі – якраз через такі ситуації, які можуть статися. Приходили до мене, уже після домашнього арешту, у мене домашній арешт закінчився 18 вересня. І, по-моєму, наскільки я пам’ятаю, 28 чи 29-го, приходить додому виконавча служба, як вони представилися. У мене в домі подвійні двері, вони не дзвонили в домофон, самі зайшли в під’їзд.

Код знають?

Так.

Там нема вічка, не видно, хто під дверима. Матері сказали, що ми – виконавча служба, хочемо перевірити запобіжний засіб Сергія Мазура. Вона каже, в нього арешту вже нема, він узагалі спить. Вона так сказала.

А що вони?

Вони сказали: "Ну добре, як хочете". Це почув батько, хотів з ними поспілкуватися, що значить "Як хочете"? Він – у дещо грубій формі, тому що було зрозуміло, що це якісь неправомірні дії, не зрозуміло, що за особи.

А котра година була?

Це десь о пів на першу ночі. Як потім сказала поліція, що виконавча служба взагалі таким не займається.

Поліція, коли ти в них запитував, чи це за така виконавча служба, вони сказали, що ми цим не займаємося?

Так, вони  кажуть, що точно з боку поліції ніхто не міг приходити.

То хто ж це був тоді?

Невідомо. Батько вибіг за ними і лише почув, що знизу хтось втік, було видно, що хтось активно тікає. Потім, о третій ночі, цей дзвінок повторився.

О третій ночі знову?

Так, знову, через пару годин, але вже ніхто не відкривав, тому що не знали хто це. Потім, наскільки я знаю, в наступні дні повторювалися дзвінки в домофон.

Це батьки тобі розповідали?

Так, вони вже не брали трубку, бо до нас незнайомі люди не ходять, а якщо хтось ходить, то попереджає завчасно. Вони думали, що може поліція. Тому що тоді відбувалися певні процесуальні порушення з боку слідчого і я на допити не ходив, бо він присилав повістки з порушеннями, що потім підтвердив суд.

Це ми говоримо про справу по Лисій горі, коли ти отримав домашній арешт?

Так, по Лисій горі. Я тоді слідчого попереджав: давайте в законний спосіб присилайте мені повістки. Він цього не робив і я думав, що, можливо, це він так підсилає своїх оперативників, щоб вони тисли на моїх батьків. Тому що поліція таким часто займається. Не знаю, чи це вони були, може й не вони.

Тепер ми підходимо до питання, кого ти підозрюєш.

Є тільки дві основні версії. Або якийсь напрямок "тітушок", тих осіб, яких зараз посадили – Крисін, Волков, Баляй, Чемес та інші, або це напрямок Росії – хтось з друзів затриманих сепаратистів, або партія "Розумна сила", або просто замовлення ФСБ. Тому що явно вони не хотіли залякати, вони хотіли саме ліквідувати.

Якщо детальніше про Крисіна, то від нього погрози були ще з березня, ще до того, як його посадили. Там були і непублічні погрози, і погрози на судах, і через спільних знайомих передавали інформацію, що хтось впаде, в когось тромб відірветься, хтось підсковзнеться невдало…

Це і я чув, це він казав, так. Це він ще у шпиталі казав, коли його провідували та зеленкою помастили. Тобто, ворогів у тебе багато.

Він не лише нам погрожував, а й прокурорам. Півтора місяці тому розбили могилу батька прокурора Малашевич і вона також підозрює, що це зробили бандюки Крисіна, бо вони і на неї тисли та погрожували.

А яке, на твою думку, угруповання Крисіна за кількістю, хто його фінансує? По суті, лоббі яке у Крисіна?

По кількості не знаю, бо це люди не ідейні – якщо їм заплатять, то це буде частина угруповання. Прокурори кажуть, що під час Майдану він міг зібрати до тисячі людей. Воно все проявляється в комунікації з іншими ватажками "тітушок".

Знаю, що у нього точно є одеська фірма охорони, яка також займається побиттям активістів і яка також і в Київ приїжджала. Назву, на жаль, не пам’ятаю. Точно знаю, бо були зливи інформації, що вони в квітні-травні готували напади на нашого Євгена Карася і на Сергія Філімонова. Це з Національного корпусу. За їхніми домівками було стеження. Але через злив інформації ця акція не вдалася.

Це вам зсередини угруповання Крисіна інформацію давали?

Так. Знаю, що наприкінці літа також був злив інформації, що вони об’єднуються і готують акції залякування, щоб активісти націоналісти взагалі на суди не ходили, щоб боялися.

Щодо зв’язків Крисіна, його лоббі – знаю, що він має прямий контакт з губернатором Миколаївської області Олексієм Савченком, це сто відсотків. Він навіть у своїх інтерв’ю, коли запитують про Крисіна, то видно, що людина точно бреше. У них там дружба, він навіть якісь гроші йому позичав на будинок під Києвом. Точно знаю, що Крисін раніше був начальником охорони Віталія Яреми. Знаю, що ці люди намагалися тиснути зверху. Тому що Крисін дуже багато знає і дуже багато може розказати.

З приводу Волкова. Він – один з десяти головних організаторів нападів на активістів до Майдану, під час Майдану і після Майдану, це права рука Олексія Чеботарьова. Чеботарьова називають "богом тітушок", богом кримінального світу. Він був у оточенні Януковича, був президентом ФК "Десна", керівником спиртового бізнесу в Україні. У нього також було багато охоронних фірм і він був основним постачальником "тітушок" на Антимайдан. А Олександр Волков – це його однокласник і він був правою рукою в усіх його справах. Прокурори кажуть, що було всього десять основних організаторів – дев’ять утекли, а посадили тільки Волкова. Волков часто катався до Чеботарьова в Росію і займався тут усім бізнесом Чеботарьова та інших осіб. Він не був у розшуку і вважали, що його ніщо не зачепить. А його посадили.

Мабуть, він трохи ображений на людей, які йому давали гарантії.

Так. На судах Волкова у нас було більше конфліктів, ніж на судах Крисіна. З родичами, з тітушками, які ходили на всі суди. Там ледь до бійок не доходило. Так само і погрози від них були.

З криміналом з оточення Чеботарьова теж. Вони були присутні і на Десятинці, і на всіх акціях моспархату. Тому я не можу їх розмежувати. Вони, до речі, захищають моспархату не так з інтересів бізнесу, як ідейно. Ці люди чимось заангажовані.

Тобто, на відміну від Крисіна, який людей збирає за гроші, цих об’єднує ідея моспатріархату?

Думаю, в цій темі вони діють ідейно, а з приводу Волкова вони просто бояться. Бояться якогось зливу інформації, бояться, що будуть наступними. Волков – це тільки один. Прокурори кажуть, що таких людей зараз на волі дуже багато. Але, на жаль, вони досі не можуть бути за ґратами.

І Волков боїться більше самого Чеботарьова, що його приберуть у СІЗО чи на зоні. Він зараз перебуває в ІТТ, тому що є загроза для Волкова, що на нього будуть тиснути з боку Чеботарьова, який має зв’язки в СІЗО, і щоб він спокійніше себе почував.

То Волков ще не засуджений?

Зараз тривають суди по суті. Йому інкримінують викрадення Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, бо він безпосередньо цим керував. Його судять у Бориспільському міському суді. І коли його переводили в Бориспіль, думали, що на ці суди ніхто не буде ходити. А ми приїжджали. Я з Борисполя підтягував місцевих активістів. Можливо, замах на мене саме з цим пов’язаний.

Хоча тут що Волков, що Крисін – у них банди дуже перетинаються. Але Волков вище за ієрархією, ніж Крисін.

А Крисін за ієрархією яке місце займає в Україні? Бо в ЗМІ вважають, що Крисін – це ледь не цар "тітушок".

Це, я думаю, просто стереотип. Тому що він більш медійний і займався саме збором цих "тітушок". А найвищою особою вважають саме Чеботарьова, який зараз у розшуку. Тому що всі банди, в тому числі й Крисін, підконтрольні Чеботарьову. Може вони десь і діяли автономно, але всі контролювалися Чеботарьовим. Далі йде Волков і його оточення. Тому що Волков – це руки Чеботарьова, коли він десь не встигав. І вже під Волковим – Крисін.

А якщо говорити про версію з приводу Росії… Там теж важко когось виокремити. Тому що ми дуже часто зривали проросійські мітинги, сепарські акції з їх риторикою про "мірнаДонбасє", що Українська армія "бомбіт Донбас, мірних житєлєй"… Зрозуміло, що це загроза для нашої безпеки і такі речі не можуть відбуватися в Україні, тим більше в Києві.

Багато сутичок. У нас досі "вєрноє казачєство" існує і у нас досі з ними конфлікти. Коли приходили в Лавру і побачили там цих "казачків", то показово позривали з них шеврони. Там і "українське казачєство", яке вважає себе козаками. Ну які вони козаки? Вони – проросійські найманці, які охороняють Лавру. Не можна виключати і "Силу добра" Бережної (матері загиблої нардепки Ірини Бережної), яка теж має свою силову групу. Є великі підозри щодо "Розумної сили", тому що це партія, яка створилася десь 2015 року з колишніх працівників міліції, причетних до розгону Майдану, з колишніх працівників СБУ, які так само контролювали "антитерористичну операцію", коли штурмували Майдан та Будинок профспілок.

А конкретні прізвища можеш назвати?

Там Савєльєв, ще Олександр Савченко – заступник голови партії – але він більше причетний до кримінального бізнесу. Голову партії не пам’ятаю. І коли ми зривали одну з останніх їхніх акцій –всеукраїнський з’їзд у Києві – Савченко там трошки постраждав, який нам погрожував, були погрози і від інших учасників.

Але нам неприпустимо, щоб такі люди проводили свої акції. Тому що у них багато персоналій у партії, які часто літають у Росію, були за даними слідства засвічені у справі Аркадія Бабченка як буферна зона, через яку заходили гроші з Росії Борису Герману.

Читати також: Олексій Цимбалюк: Бабченку довелося помирати двічі 

Це правда. Наскільки відомо, зараз по всій країні СБУ проводить слідчі дії стосовно цієї політичної сили саме у зв’язку зі справою Бабченка.

Є у них активні члени, які взагалі знаходяться на окупованих територіях і часто їздять до Росії без жодних проблем. Наприклад, їхній лідер у Покровську – один з основних кримінальних елементів на Донбасі, який там розвивав "рускіймір".

Це хто?

Теж прізвище не пам’ятаю, там такий качок здоровий, характерної зовнішності… До речі, нещодавно вони їздили підписувати меморандум з проросійськими активістами.

Це десь у Макіївці чи в Донецьку?

Так, десь там. Там якийсь є транспортний вузол у них – як символічне з’єднання з Росією. Звісно, що той вузол зараз не працює. А підписанти були не просто якісь мирні жителі, а проросійські діячі, напряму контрольовані Росією. Був навіть якийсь студентський голова спілки "ополчєнія", який у свої молоді роки вже воював. От як можна з такими людьми вести діалог? А вони постійно цю акцію проводять. Навіть у Києві, на Нивках, нещодавно збирали підписи про "примирення з народом Донбасу". З яким "народом Донбасу"? Яке "примирення"? Це дуже суперечливі речі.

Можливо, через оцю прокладку "Розумної сили" було замовлення і на мене. З приводу Крисіна–Волкова, вони, можливо, могли б мене просто залякати, могли б десь батька чи матір побити. А тут була конкретна ліквідація, конкретно вони хотіли це зробити щодо мене. Чи зупинило б це С14 ходити на їхні суди? Я сумніваюсь.

То може на наступному суді щось відбудеться, по Волкову?

Може бути, може… До речі, по Волкову ми на останні засідання не ходили, то вони дуже раділи, що мене вибили через Лису гору. "Відітє, ваш сейчас сідіт, нєкому ходіть і нєкому вам платіть", – це дослівно нашим активістам розказували. Може вони б і далі так вважали, може мали якусь іншу інформацію.

До речі, того ж дня, коли був теракт, Крисіна етапували на зону. Можливо, це була якась символічна штука. Як нам кажуть самі правоохоронці, не варто виключати жодну з версій, тому що іноді важко пояснити логіку виконавців і замовників. Це можуть бути абсолютно суб’єктивні речі.

А граната була РГД-5?

Попередньо – РГД-5. Принаймні чека – від РГД-5. Працює слідча група. Вибухова сила була дуже велика – розгромило все, що там було. Люди чули цей вибух за два квартали. Уламки розкидало до 30 метрів. Якби хтось проходив випадково – заділо б і їх.

Теги:
Читайте також:
Київ
+14°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.91
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.83
  • Актуальне
  • Важливе
2024, вiвторок
23 квітня
18:09
OPINION
Богдан Логвиненко
Про типаж Вікторії Спартц
18:01
Новини компаній
Переваги металопластикових вікон
18:00
Литва прапор
Литва планує закупити для України радари ППО
17:52
Дамба ДніпроГЕС, Запоріжжя
На Дніпрогес триває розбір завалів і демонтаж, про відновлення енергетичної складової наразі не йдеться, - голова Запорізької ОВА
17:49
Ошукали мешканців Чехії на 5,5 млн грн: в Одесі викрили шахрайський колцентр
17:29
На фото: Лана Дель Рей на фестивалі Coachella
Фестивалю Coachella загрожує $28 тис. штрафу за те, що виступ Лани Дель Рей завершився на 13 хвилин пізніше
17:19
окупанти
Штурмували позиції ЗСУ в Мар'їнці та Вугледарі: СБУ повідомила про підозру 5 бойовикам
17:14
Росія Ленін Фінляндія культура
У Фінляндії закривають музей Леніна, який працював з 1946 року
17:03
військові облігації, Дія
Українці придбали за добу через Дію облігацій на понад 30 млн грн, - Федоров
17:03
Електроенергія
Україна другу добу поспіль залучає аварійну допомогу з Європи: ситуація в енергосистемі станом на 23 квітня
16:51
Велика Британія ДСНС допомога Україні
Британія надіслала в Україну найбільшу від 2022 року партію пожежної техніки й обладнання
16:49
Власні програми ЗВО, бакалаврат за 3 роки: Рада підтримала євроінтеграційний законопроєкт щодо вищої освіти
16:48
Посадовця Нацполіції з Дніпропетровщини підозрюють у незаконному збагаченні на понад 14 млн грн
16:38
Ексклюзив
Роман Червінський, суд
"Прокуратура робить усе, щоб дискредитувати власне кримінальне провадження": адвокат Титич про справу Червінського
16:19
Херсонська область
Унаслідок російського обстрілу загинула 82-річна жителька Херсонщини
16:18
ЗРК РФ - С-500 "Прометей"
Шойгу пообіцяв, що цьогоріч російська армія отримає перші зразки ЗРК С-500
16:07
Снаряди 155 мм калібру
У межах військової допомоги США Україна насамперед отримає артилерійські снаряди, - СNN
16:03
OPINION
Віталій Гайдукевич
Зникнення Червінського: це Росія в Україні
16:02
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
15:55
Роберта Мецола
Мецола попередила про загрозу дезінформації з боку РФ, Китаю й Ірану на виборах до Європарламенту
15:50
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
"Росіяни намагаються зайти на наші позиції": офіцер 59-ї Окремої мотопіхотної бригади про ситуацію на напрямку Красногорівка - Нетайлове
15:46
школа в окупації
Росіяни призначають "директорами" навчальних закладів на ТОТ лаборантів і двірників, - Спротив
15:33
Оновлено
У Латвії ухвалили рішення поступово відмовлятися від вивчення російської мови в школах як другої іноземної
15:31
Віктор Янукович
Литва висилає екссоратника Януковича з сім'єю
15:30
На фото: Селін Діон
"Морально важко жити": Селін Діон розповіла, як бореться з невиліковною хворобою
15:28
Аналітика
кіно, кінотеатр
Культура на часі: що з доходами українських театрів на другий рік війни. Дослідження YouControl
15:28
Нацгвардійця, який застрелив 5 людей на Південмаші, засудили до довічного
15:10
Ілюстративне фото
Росіяни атакували ракетами Дніпропетровщину: 4 постраждалих
15:05
Ексклюзив
російські танки, окупанти, оркі
"Намагатиметься перетворити переваги на здобутки": полковник ЗСУ Селезньов припустив, де ворог активізується найближчим часом
14:59
Українське зерно, яке висипали у Польщі
Європарламент на рік продовжив період пільгової торгівлі з Україною
14:57
На фото: Маша Єфросиніна
"Поставив умову": Єфросиніна пояснила, чому не взяла інтервʼю в Жадана
14:50
Запоріжжя
Наводив російські ракети на Запоріжжя: ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми
14:49
РФ вдарила по приватному сектору Харкова
14:41
На фото: Маша Єфросиніна
"Я була інструментом русифікації України": Єфросиніна прокоментувала мовну суперечку зі Соловій
14:35
перелив води на дамбі, Київщина
На Київщині стався перелив води через дамбу: залило дорогу
14:26
Нафтогаз
Нафтогаз ще на рік зафіксував ціни на газ на рівні 7,96 грн
14:21
Окупанти активізують будівництво укріплень в Криму на тлі міжнарожної допомоги Україні
Через погодження допомоги Україні росіяни активізували будівництво укріплень в окупованому Криму, - "Атеш"
14:14
Іспанія
В Іспанії помилково звільнили з в'язниці наркобарона, який обіцяв убити принцесу та прем'єра Нідерландів
14:11
Міністерство оборони України
Зброя і техніка: Міноборони уклало контракти на 582 млрд грн, майже 50% - з українськими виробниками
14:06
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 23 квітня: скільки коштують долар та євро
Більше новин