Туристи, матроси, гіпнотизери – 5 книг, які розважать

Ігор Бондар-Терещенко
6 березня, 2020 п'ятниця
07:02

Деякі з бестселерів цього огляду вперше видаються українською, решта – бездоганна класика, автори якої віддавна знайомі нашому читачеві

Все разом – цікаве і захоплююче чтиво, яке не залишить байдужим і обов’язково розважить крутими сюжетами, закрученою інтригою і тонким психологізмом.

null

Енн Тайлер. Турист мимоволі. – Х.: Фабула, 2020

Починається цей кумедний роман, що нагадує одночасно Джерома Клапку Джерома і Марка Твена, зі сцени, яка, здавалося б, усе пояснює: подружжя повертається з відпустки. "З вигляду можна було подумати, ніби вони поверталися з двох геть різних поїздок: - милується ними авторка. - Сара засмагла, а Мейкон ні". А все тому, що Мейкон Лірі, головний герой роману - неймовірний педант і прихильник "системи" майже в усьому. Він ненавидить подорожувати, але заробляє на життя написанням путівників. Через рік після трагічної загибелі сина-підлітка дружина пропонує Мейкону розлучитися. Саме з цього моменту у героя розпочинається абсолютно нове життя. Він як слід роздивиться своїх родичів, зустріне жінку, яка зачепить його за живе. "Він не міг не захоплюватися нею. Чи завжди вона була така бойова? Одного вечора він пішов з нею за покупками пізніше, ніж зазвичай, і коли вони перетинали темний провулок, із підворітні виступив хлопець. - Віддавай усе, що у тебе в гаманці,- сказав він Мюрієль. Мейкон розгубився: хлопець був ще майже дитиною. Мейкон завмер, притискаючи до себе торбу з покупками. Але Мюрієль відповіла: - Чорта з два! - смикнула гаманець за ручку і заїхала хлопцю в щелепу. Тож не дивно, що герой врешті-решт зробить дуже важливий вибір, що визначить його майбутнє. І все це буде схоже на подорож, від якої наш "турист мимоволі" чи не вперше отримає справжнє задоволення.

 

null

Чарльз Буковскі. Капітан пішов на обід, корабель захопили матроси. – Івано-Франківськ: П’яний корабель, 2019

Автор цього щоденника - видатний американський письменник і поет, який давно став культовою фігурою у всьому світі; найкращим поетом Америки називали його Том Вейтс і Жан Жене.

Ця книжка – записи останніх двох з половиною років життя Буковскі. Іподром, старість, пиятика, жінки - здається, автор все життя тільки про це й думав. Тут немає початку або кінця, тож весь щоденник - не більше, ніж остання зустріч зі старим другом, бесіда за пляшкою. "Мені подзвонив жокей нижчого ранґу. "Там нікого не було. Це кінець. Мені потрібне нове заняття. Думаю, я візьму собі текстовий процесор і стану письменником. Напишу про тебе…". Його голос звучав з автовідповідача. Я йому передзвонив і привітав з тим, що він прийшов другим на коні, який котирувався 6 до 1. Але він був пригнічений. "З жокеєм нижчого ранґу покінчено. Це кінець", - сказав він.

 

null

Т. Амман. Песнь Нижних земель. - К.: Саммит-книга, 2020

За сюжетом цього грандіозного роману-епосу, в Імперії Асир, якою багато століть керують великі віщуни, і яка завжди поглинала держави Нижніх земель, позбавляючи інші народи і племена від гніту божеств, стаються жахливі події. І хоч від давніх-давен велич держави трималося на трьох стовпах: Угоді Білих Львів, залізній волі віщих і зловісному ремеслі алакілов - пожирачів богів, але час минає, Угода спотворює саму природу Нижніх земель, а давня змова загрожує віковим підвалинам Імперії.

"После, я побеседовал с самим Исаией, и старик подтвердил мои опасения, гордо задрав подбородок, - дізнаємося ми думку одного з головних героїв роману. - Поведал мне о том, как пагубны Белые Львы для Империи, как страдают асиры и как будут страдать другие народы, когда — вопрос времени. Кричал, что исчадие нужно убить, а начать надобно с головы. Я познакомился с идеологией заговорщиков, так сказать, воочию". Тим часом за далекими горами відбуваються дивні події, представники Імперії в одному з підвладних князівств вперше за довгі роки мовчать, а бригада імперських забудовників, яка прибула до князівства, безслідно зникає. Що сталося? Чи втримаються підвалини держави, а чи вона приречена на неминучий занепад?

 

null

Ларс Кеплер. Гіпнотизер. – К.: КМ-Букс, 2020

Літературний дебют подружньої пари, що пише під псевдонімом "Ларс Кеплер", справив приголомшливе враження на читачів, критиків і видавців. Це перший шведський роман, з колосальним успіхом проданий за кордон ще до публікації в Швеції. За сюжетом цієї детективної історії, у передмісті Стокгольма в роздягальні спортивного клубу знайдений по-звірячому вбитий чоловік. Пізніше в його будинку виявляють порубаних з жахливою жорстокістю дружину і маленьку доньку. Схоже, вбивця задався метою вирізати всю сім'ю, проте важко поранений син вижив. Комісар кримінальної поліції Йона Лінна дізнається, що в живих залишився ще один член сім'ї - старша сестра хлопчика. Він розуміє: необхідно знайти дівчину до того, як це зробить вбивця. Щоб скоріше допитати єдиного свідка, Йона Лінна зв'язується з лікарем Еріком Марією Барком і переконує його загіпнотизувати хлопчика. Тільки так можна отримати опис злочинця. Ерік порушує свою давню обіцянку відмовитися від занять гіпнозом. І ланцюжок неймовірних подій починає невблаганно розмотуватися...

 

null

Пол Остер. Нью-Йоркська трилогія. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2020

Цей роман одного з найдивовижніших американських письменників - яскравий зразок постмодерністської літератури, який вперше видається українською. Три начебто детективні історії з незрозумілим початком і дивним кінцем. суть яких в тому, що нав’язана людині роль стає визначальною у життя. Історія, що видається забавкою в одному випадку і роботою в другому, стає сенсом, замінюючи собою долю героя. Так, у "Скляному місті", першій частині трилогії, письменник Деніел Квінн посеред ночі отримує зловісний телефонний дзвінок, що повністю змінює його життя, змушуючи вдягти маску детектива. Відповідно, у "Привидах", другій частині, оповідано химерну історію таємничого Білого, який хоче, щоб детектив Синій простежив за чолов’ягою на прізвисько Чорний. У "Замкненій кімнаті", завершальній частині книжки, головний герой дізнається, що його давній друг зник, залишивши дружину та дитину, а на додачу цілу купу рукописів. Таким чином, перед нами три зовсім різні та водночас тісно пов’язані історії, які нікого не залишать байдужим.

Теги:
Читайте також:
Київ
+13°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.44
    Купівля 39.44
    Продаж 39.92
  • EUR
    Купівля 42.25
    Продаж 42.97
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
26 квітня
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 793 дня війни: ГУР знищило російський гелікоптер в Москві і здійснило "масштабну кібератаку" на сервіси партії "Единая Россия"
20:00
OPINION
Василь Зима
Смерть, як і любов — дуже великі сили
19:50
Херсонська область
На Херсонщині обмежили відвідування низки територій. Перелік
19:44
3 окрема штурмова бригада, ЗСУ
За добу Сили оборони відбили 23 ворожих атаки на Авдіївському напрямку
19:36
Джозеф Байден
Байден назвав термін відправки зброї в Україну
19:30
Ексклюзив
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Коли "СВО" для росіян відійшло на другий план через економічні проблеми, влада РФ "увімкнула" теракти, - соціолог Шульга
19:19
Оновлено
міська дитяча клінічна лікарня №1
У Києві через ворожу провокацію терміново евакуйовують дві лікарні
19:16
Взяти Часів Яр в оперативне оточення: в ОСУВ "Хортиця" розкрили плани російської армії
19:10
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на дорозі
У Києві затримали чоловіка, який влаштував стрілянину на проїжджій частині
18:59
Ексклюзив
Карта бойових дій: Авдіївка
Найскладніша ситуація на фронті у напрямку Авдіївка - Покровськ, - депутат міськради Дружківки
18:49
Росія поновила постачання нафти до Індії, – Reuters
18:48
Українська команда перемогла на міжнародному хакатоні зі штучного інтелекту
Українські підлітки перемогли на міжнародному хакатоні з ШІ: який проєкт представили
18:43
Бустерна доза
У Британії вперше у світі почали тестування на людях вакцини від раку шкіри
18:30
Ексклюзив
Суровкін і Шойгу на нараді з Путіним
Арешт заступника Шойгу навряд чи свідчить про розкол російських "еліт", - соціолог Шульга
18:11
протести у Грузії, закон про "іноагентів"
У Грузії опозиція анонсувала масштабний мітинг проти закону про "іноагентів"
18:09
OPINION
Сашко Лірник
"А все решта — вороги та сміття?"...
18:08
Книжка Романи Романишин та Андрія Лесіва "Куди і звідки"
Переклади двох українських книжок потрапили до списку найкращих дитячих видань у Японії
17:56
Ексклюзив
Валерій Залужний
"Це робить його суперваговитою фігурою": політолог Цибулько про Залужного на посаді посла у Великій Британії
17:51
Єдина Росія
Українська розвідка здійснила кібератаку на сервіси партії "Единая Россия"
17:51
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
РФ уперше за довгий час вивела в Чорне море 2 підводні ракетоносії
17:50
"Російськомовні квіри у Берліні у XVIII-XXI століттях"
Росіяни перепросили, що внесли Лесю Українку до книжки про російськомовних квір-людей
17:24
Олександр Яковець
Зеленський звільнив командувача Сил підтримки ЗСУ Яковця
17:23
наручники
Російського журналіста Forbes затримали за репост публікації про події в Бучі, йому загрожує до 10 років тюрми
17:17
картина Леонардо да Вінчі "Мона Ліза"
"Мону Лізу" можуть перемістити у підземну кімнату, адже картина викликає "розчарування громадськості"
17:09
Іран Росія
"Відносини виходять на новий рівень": Росія й Іран заявили про поглиблення співпраці у військовій сфері
17:07
Дрон РФ влучив у цивільну автівку на Харківщині: постраждало подружжя волонтерів та їхній син
16:58
ґрати
Шпигуна ГРУ, який збирав дані про вогневі позиції артилерії ЗСУ на Миколаївщині, засудили до 11 років
16:50
Ексклюзив
Енергетика
Без імпорту нам не обійтися: нардеп Кучеренко про дефіцит електроенергії в Україні
16:47
вимкнення електроенергії
Уряд ухвалив рішення залишити ціни на газ та електроенергію для населення без змін
16:26
Telegram логотип
Троянський кінь для Зеленського: в ефірі Еспресо фільм про загрози мережі Телеграм
16:26
Росіяни намагаються змусити кримських лікарів підписати контракт з армією РФ, - "Атеш"
16:24
Окупанти КАБами обстріляли промисловий об'єкт у Сумах, внаслідок артобстрілу Білопілля є жертви
16:15
Норвегія виділить $13,7 млн для обслуговування переданих Україні танків Leopard
16:15
сонячні вітрила
NASA розгорнуло сонячні вітрила на низькій навколоземній орбіті
16:03
OPINION
Марина Данилюк-Ярмолаєва
Чи це останній пакет допомоги від США? Чому ми маємо працювати з усіма заради України
16:01
Оновлено
Державний секретар США Ентоні Блінкеном з Сі Цзіньпін
США готові вживати додаткових заходів проти Китаю через допомогу РФ, - Блінкен
16:00
На фото: Анна Алхім
Блогерка Алхім заявила, що Путін "нагинає весь світ", а війну можна зупинити за хвилину
16:00
Президент Литви Гітанас Науседа
"Елемент стримування": Науседа заявив, що підтримує розміщення ядерної зброї в Польщі
15:57
Ллойд Остін
Ми готуємося до будь-якої подальшої агресії РФ, включно з агресією щодо наших партнерів, - Остін під час відкриття "Рамштайну"
15:50
Оновлено
Вступ України до ЄС і НАТО, санкції проти РФ, військова допомога: очільниця МЗС Латвії Браже провела перемовини з Кулебою в Києві
Більше новин