Шустер VS Дубінський та війни олігархів

17 травня, 2020 неділя
10:07

Коли з телеекранів ми спостерігаємо за сваркою Шустера і Дубінського, ми розуміємо, що насправді, це війна олігархів Ахметова та Коломойського. Про те, що цього разу не поділили найбагатші люди країни та чи зможе Україна колись перемогти “олігархію” - у новому блозі Миколи Княжицького на Еспресо

Зміст

Ну що друзі, кого будемо підтримувати: Савіка Шустера чи Дубінського і Шарія? Війна між ними, сваряться. Іван Іванович та Іван Никифорович, як у великого класика української літератури Миколи Гоголя. Не було б це все так смішно, якби не було так сумно, тому що саме існування Савіка Шустера на українських каналах є найкращою ілюстрацією існування олігархічної моделі.

От на яких медіа був Шустер? Був на "Інтері" у Льовочкіна, Фірташа, у Пінчука був (там, власне, починав) на "ICTV", був у Коломойського і зараз в Ахметова. Причому колом він ходить між цими олігархами. А от якщо Шустер працював у когось, то той, у кого він працював, є олігархом. Правда, це найкращий показник, тому що кожен олігарх хоче фінансувати медіа для того, щоб впливати на політику, а досвідченішого маніпулятора, ніж Савік Шустер, в українській політиці не існує. На жаль, це розуміють лідери не лише олігархічних угрупувань, тобто олігархи, а й багатьох політичних сил, тому що кожен з них, хто хоче досягти успіху, уважає, що цього успіху можна досягти, якщо занесеш Савіку велику торбу з грошима і потрапиш до нього в ефір.

Звучить усе це для мене смішно і дуже сумно. Савіка знаю дуже давно, ще з часів його роботи на "Радіо Свобода" у Москві наприкінці існування Радянського Союзу чи на початку вже незалежної України – навіть не пам’ятаю. Але цей чоловік, очевидно, дуже змінився після того, як потрапив в Україну. І Україна дуже змінилася з тих пір. Леонід Кучма побудував замість партійної моделі, коли ми, громадяни, можемо голосувати за ту чи іншу політичну силу, олігархічну модель, коли декілька олігархів фактично ділять між собою країну, домовляються ,сваряться, воюють, використовують для цього медіа, зброю свою. Савік є частиною цієї зброї, хоча таких елементів дуже багато. Я розумію, що це свого часу ще в квітні 2013 року відмовився ходити на це шоу. Побув там, подивився на весь цирк, на зрежисовану якусь сварку між покійним Бузиною і Олегом Ляшком, на всі маніпуляції Льовочкіна й Фірташа, які тоді за цим стояли, на Савіка, який служив цим маніпуляціям, і сказав: ні, з мене досить. Але мої колеги політики туди ходять. Вважаю це дуже великою помилкою, але повернімося до суті конфлікту.

У чому суть конфлікту, думаю, ви теж зрозуміли. Ахметов є одним з найбільших виробників так званої зеленої енергетики. Просто він поставив дуже багато сонячних електростанцій в Україні, і уряд завдяки його лобізму прийняв рішення закуповувати цю електроенергію набагато дорожче, аніж вона насправді коштує, і дорожче, ніж її купують у Європі. Крім того, в Ахметова є вугільні шахти, де працюють люди, і їм теж треба платити. Звичайно, атомна електроенергія набагато дешевша, ніж ціна, за яку ми закуповуємо зелену енергетику, і ніж традиційне вугілля. Різні країни по різному виходять з цієї ситуації. Атомна енергетика, звичайно, теж зло, і в зеленій енергетиці нічого поганого немає, але лише тоді, коли ця зелена енергетика сама не шкодить природі, як в Карпатах, коли намагалися побудувати гідроелектростанції на гірських річках, вбиваючи цим самим ці річки, або коштує нам нормально, як в Європі, а не за ту ціну, за яку в нас купують цю сонячну або й вітрову електроенергію, - дуже дорого. Так що тут і є конфлікт.

Коломойський, який, як я вже зрозумів, і я думаю, ви всі теж, є людиною не чужою для Дубінського, тепер уже й для Шарія, є власником дуже багатьох підприємств в Україні. І ці підприємства цю електроенергію споживають. І Коломойський зацікавлений цю електроенергію отримати якомога дешевше, не дати заробити Ахметову, а отримати прибутки самому, тому він лобіював відкриття українських енергосистем для російської енергетики, оскільки це знижувало б ціну закупівлі для його підприємств тут. Один з депутатів, якого називають близьким до Коломойського, пан Герус, навіть готував відповідні законопроекти, і цілий конфлікт був у Верховній Раді щодо закупівлі російської електроенергії. От дві сім’ї між собою ворогують. Ці дві сім’ї фактично є основою режиму Зеленського. Ну є ще третя Пінчука і Льовочкін з Фірташем теж у грі. От зняття Вітренка з посади заступника голови "Нафтогазу", вірніше, з посади людини, відповідальної за комерційну діяльність «Нафтогазу» і за юридичні правочини "Нафтогазу", якраз і є свідченням цієї гри Льовочкіна і Фірташа, тому що саме вони зацікавлені в тому, щоб ми купували російський газ через прокладки, як це було в часи "РосУкрЕнерго", принаймні так стверджує сам Вітренко.

І от ці чотири олігархічні групи, вони Україну не відпускають. Створені вони були свого часу Леонідом Кучмою, створені для того, щоб керувати через них Україною, щоб самому стати частиною цієї системи і по суті роздерибанити Україну між цими групами. Для того, щоб це зробити, треба було повністю придушити будь-яке політичне життя, тому партії в нас фіктивні, а керують цими партіями або людьми ось ці чотири родини, вони ж керують і всіма медіа, і впливають на більшість медіа. Є багато інших багатих людей, але їхній вплив значно менший.

Ну от один з них, наприклад, Петро Порошенко. Надзвичайно багатий своїми статками, колишній Президент, але саме він свого часу забрав Шустера з України, як механізм маніпуляцій суспільною думкою, неприпустимий в Україні. Законно він це робив чи незаконно, обмеження це свободи слова чи не обмеження – це інше питання. Усе, що робив Порошенко – він намагався послабити інших олігархів, змінити олігархічну модель.

Як ви пам’ятаєте, Порошенко сам перший раз прийшов до влади при допомозі однієї з олігархічних груп. Про це дуже багато писали і дуже багато говорили, звинувачували його в цьому. Але прийшовши до цієї влади, він знайшов у собі сили і можливості бути незалежним не лише від цієї групи, а й від багатьох інших. Не повністю, тому що сила цих груп настільки велика, що повністю бути від них незалежним, скажемо прямо, неможливо. Але така легка залежність їх не влаштовує, бо їм треба було будь-якою ціною забрати Порошенка. Забрати Порошенка і привести Зеленського, який виступав перед кожним з них на корпоративах, якому вони платили якісь копійки, який їм за це дякував, і який далі продовжує бути від них залежним. Саме ця залежність і неможливість управляти процесами приводить до олігархічних воєн, які ми бачимо. А Савік є просто інструментом цих олігархічних воєн.

Проблема в тому, що країна, яка базується на економіці, якою керують чотири сім’ї, чотири родини, може, їх трохи більше, трохи менше, ці олігархи, які мають найбільші медіа-групи, які використовують ось таких Савіків і впливають на політику, така країна не може вижити економічно. Бо для того, щоб країна вижила економічно, треба, щоб люди платили податки. Коли економіка монополізована, і вона в руках цих чотирьох родин, і ці чотири родини можуть впливати на політику, то немає жодного такого керівника податкової інспекції, який зміг би з них ці податки отримати. Отже, наша країна завжди буде бідною, а конкуренція цим олігархам не виникає, тому що Антимонопольний комітет за великим рахунком теж у їхніх руках. Податкової бази немає. Податкової бази немає, бо не дають вони розвинути це ефективному малому, середньому бізнесу, тим, хто міг би створювати їм конкуренцію. Вони хочуть бути власниками всього і все контролювати. І не платити податки. З кого тоді взяти податки? Абсолютно вірно – з тих, хто дуже мало заробляє і є приватними підприємцями, хто не може з ними конкурувати, але хоча би щось виробляє або хоча би чимось торгує. Тому виникають ці «фіскальні» закони, які намагаються фіскалізувати малий і середній бізнес, зовсім малий бізнес, яких немає в жодній європейській країні.  У цьому наша головна проблема.

Вийти з цієї ситуації надзвичайно складно, бо давно говорили про те, що перемогти олігархію набагато складніше, ніж перемогти диктатуру, і країни з диктаторських систем легше ставали демократіями, ніж з систем олігархічних. Бачимо ж Латинську Америку, де дуже багато країн побудовані саме за такою моделлю. Але не маємо ми, українці, іншого способу, як справді цю модель змінити і пояснити тим, кого ми називаємо олігархами, кого не повинні вважати ворогами  в тому разі, якщо вони перетворяться на нормальних бізнесменів, що це перетворення їм самим вигідне. Капіталізація їхніх підприємств, нехай їх буде трошки менше, їхнє майбутнє, майбутнє їхніх дітей все ж таки буде забезпечене, якщо буде країна, яка їх захистить, а ця країна можлива лише тоді, коли монополія буде не в них, а коли значна частина їх громадян зможе вільно займатися бізнесом і вільно сплачувати податки. І тоді вони і їхні діти, хто б їх десь не переслідував в якій країні, завжди можуть приїхати в Україну і очікувати не на знищення, не на в’язницю, а на захист. На цьому ця наша розмова завершена. Багато ще роботи попереду.

 

Теги:
Читайте також:
  • USD 41.09
    Купівля 41.09
    Продаж 41.56
  • EUR
    Купівля 44.45
    Продаж 45.17
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
24 жовтня
09:06
ППО
Цієї ночі Сили ППО збили 40 із 50 ворожих безпілотників
08:55
Динамо, Ліга чемпіонів
"Рома" - "Динамо": онлайн-трансляція матчу Ліги Європи
08:53
Поштовий набір на честь спецпідрозділу KRAKEN
Укрпошта презентувала поштову марку, присвячену спецпідрозділу Kraken
08:28
Оновлено
ЗСУ
Минулої доби на фронті зафіксували 148 боєзіткнень, - Генштаб
08:21
Володимир Зеленський
МЗС РФ відреагувало на футболку Зеленського із написом "Зробимо Росію малою знову"
08:03
У російській Пермі підпалили офіс "Єдиної Росії", - ЗМІ
08:03
OPINION
Чи відмовляться Москва і Київ від ударів по енергетичних об'єктах?
07:42
втрати ворога
Втрати РФ за добу війни в Україні: 1240 військових, 45 артсистем і 108 БПЛА
07:34
Оновлено
Балістика, ракета, шахед, дрон, атака
Росія атакувала Україну "шахедами" та ракетами: у Києві та області працювала ППО
07:33
паспорт рф
Син Януковича отримав російське громадянство, - росЗМІ
07:20
Вікторія Рощина
ООН терміново вимагає у росіян підтвердження смерті зниклої журналістки Рощиної, яка перебувала в них в полоні
07:02
Ілюстративне фото
Через обстріл РФ залізничне сполучення між Миколаєвом та Херсоном знову зупинене
06:53
Президент Фінляндії Александер Стубб
У Фінляндії заявили про широкомасштабну операцію впливу зі сторони Росії
06:38
Байден Шольц
На чолі з США та ФРН: щонайменше 7 країн-членів НАТО виступають проти вступу України до Альянсу, - Politicо
06:35
Анонс
"Динамо"
"Рома" - "Динамо": де та коли дивитись матч Ліги Європи
06:34
Оновлено
Ракетоносій "калібрів"
У Чорному морі чергує один російський корабель
06:16
путін путлер
Росія ще не заручилася міжнародною підтримкою на саміті БРІКС, - ISW
05:38
Румунія, прапор Румунії
У Румунії радар зафіксував сигнали дронів, підіймали винищувачі
05:03
Литва прапор
Литва розірве угоду з РФ про торговельне судноплавство
03:56
Камала Гарріс
Гарріс назвала Трампа "фашистом", який хоче "безконтрольної влади" та вірних йому військових
02:40
Армія, Велика Британія
Британія та Німеччина підписали першу оборонну угоду
01:57
Всесвітнє сховище насіння
Всесвітнє сховище Судного дня поповнили 30 тис. нових зразків насіння
01:03
Ізраїль, ЦАХАЛ
Унаслідок удару ЦАХАЛу по передмістю Бейрута зруйновано офіс проіранського телеканалу
00:55
Після теракту в Анкарі Туреччина вдарила по об’єктах курдів у Сирії й Іраку
00:45
Ukrainian Film Festival Berlin
"Мистецтво бути вільним": у Берліні стартував п'ятий фестиваль авторського українського кіно
00:09
Інфографіка
Деклан Райс (в центрі) та Олександр Зубков, Арсенал - Шахтар
Ліга чемпіонів: який вигляд має турнірна таблиця після 3-го туру
2024, середа
23 жовтня
23:58
Джон Кірбі
Якщо солдати КНДР підуть воювати проти України, то стануть легітимною ціллю, – Кірбі
23:57
Оновлено
Рафінья, Барселона, Ліга чемпіонів
"Барселона" розгромила "Баварію" у Лізі чемпіонів: результати матчів 23 жовтня
23:17
Оновлено
теракт Турція
У Анкарі стався теракт біля об'єкта аерокосмічної компанії: відомо про 5 загиблих, кількість поранених зросла до 22
23:05
Латвія
У Латвії закрили доступ до 17 сайтів, які поширюють пропаганду РФ
23:01
саміт БРІКС
ЄС сподівається, що учасники БРІКС закличуть Путіна припинити війну проти України
22:44
Георгій Бущан, Динамо, Ліга Європи
"Рома" - "Динамо": букмекери дали прогноз на матч Ліги Європи
22:30
Оновлено
Олексій Халабуда
Керівником штабу Сил безпілотних систем став екскомандир 28-ї ОМБр Олексій Халабуда
22:25
Олександр Лукашенко
Лукашенко заявив, що Путін не застосує ядерну зброю, розміщену в Білорусі, без його згоди
22:00
щеплення вакцинація
В Україні перша аптека отримала дозвіл вакцинувати від грипу
22:00
на фото Павло Вишебаба підписує книгу для дівчинки
Диктант національної єдності розвінчує міф про прірву між військовими й цивільними, – Вишебаба
21:57
Оновлено
Прапор США
США ухвалили рішення надати Україні $20 млрд за рахунок заморожених активів РФ
21:48
Ексклюзив
атака РФ, Селидове
Військовий експерт Селезньов припустив, якими будуть дії ЗСУ в районі Селидового
21:31
Черкаська обласна прокуратура
Офіс генпрокурора порахував прокурорів з інвалідністю в регіонах. Лідирують Черкащина і Хмельниччина
21:24
депутатка Дитятковська
У Дніпрі депутатка Дитятковська штовхнула в обличчя активістку руху "Гроші на ЗСУ": правоохоронці розпочали розслідування
Більше новин