Ексвласники ПриватБанку створюють юридичний шум, — юрист Андрій Пожидаєв

Андрій Яніцький
4 березня, 2021 четвер
07:00
Зміст

Андрій Пожидаєв — партнер юридичної фірми Asters. Спеціалізується на банківських, корпоративних та трудових спорах, на спорах із захисту честі, гідності і ділової репутації, спорах у галузі захисту прав кредиторів, банкрутства та реструктуризації заборгованості

Представляє інтереси державного ПриватБанку у судах із його колишніми власниками та пов’язаними з ними компаніями. Як в Україні, так і в Великій Британії, Ізраїлі, Сполучених Штатах, Швейцарії та на Кіпрі. Магістр права, випускник Київського національного економічного університету.

В ефірі програми “Еспресо: капітал” він розповів про судові справи між ПриватБанком і колишніми його власниками — Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим та про перспективи повернення втрачених коштів. Ведучий програми — економічний оглядач Андрій Яніцький.

Минулого тижня найбільша новина — це пред’явлення першої підозри у справі ПриватБанку Володимиру Яценку, колишньому першому заступнику голови правління цього банку. І далі ще підозра і колишньому голові правління Олександру Дубілету, і керівниці одного з підрозділів.

Так.

Чому, на вашу думку, вперше за 5 років, були пред’явлені підозри по цій справі?

Як сам банк, так і юристи банку не можуть втручатися у ту діяльність, яку проводять наші правоохоронні органи. Банк вітає зрушення і банк вважає, що це перший позитивний крок у всій тій великій кількості розслідувань, які наразі здійснюються нашими правоохоронними органами.

Тобто банк не має відношення до цих підозр?

Ні, ні, ні. Тому що це виключна компетенція наших правоохоронних органів, в даному випадку це НАБУ. Це повністю їхня справа. Банк під час розслідування цієї справи повністю співпрацював із правоохоронними органами, надавав всю запитувану інформацію. Отже, якщо НАБУ прийшло до висновку, що є всі підстави пред’явити підозру, ця підозра була погоджена генеральним прокурором — отже, правоохоронна система України вірить в те, що ті події, які були описані, дійсно відбувались і дійсно завдали шкоди банку. І ми очікуємо, що і далі правоохоронні органи на цьому не зупиняться.

Між іншим, за Яценко вже внесли заставу 52 млн грн— і він вже перебуває на волі, очікує судових розглядів у себе вдома, наскільки я розумію.

Ви згадали, що відбувається багато судових процесів навколо ПриватБанку, що це не єдиний процес. А скільки їх приблизно?

Якщо взяти загальну кількість всіх судових справ — це і цивільних, і господарських, які перебувають на розгляді в Україні — наразі їх більше 500. Якщо взяти за весь час з початку націоналізації — то цифра всіх процесів вже більш, ніж 1000-1300, і з кожним днем їх кількість збільшується.

Йдеться тільки про справи, пов’язані з націоналізацію. Тобто ми тут не говоримо про те, що ПриватБанк десь там з кимось зі своїми клієнтами судиться?

Всі процеси, що стосувались націоналізації з колишніми власниками, з колишніми пов’язаними особами. Оскаржуються різноманітні нормативні акти, які приймалися Кабінетом міністрів, РНБО, Національним банком, Фондом гарантування вкладів. І наші опоненти на цьому не зупиняються.

Потрібно зупинитись і пояснити тактику і стратегію наших опонентів. Немає єдиної лінії. Наприклад, ми хочемо відмінити цей акт і цей, і після цього повернути собі банк. Це можна назвати павутинням: вони намагаються знайти якісь слабкі місця, слабкі сторони в захисті ПриватБанку або в менеджменті ПриватБанку. Це все намагання створити такий юридичний шум, щоб банк був зосереджений не на своєму розвитку і на реалізації подальної стратегії — банк має бути проданий міжнародному інвестору. Це все для того, щоб банк все більше і більше своїх сил зосереджував саме на якійсь юридичній боротьбі.

Якщо казати військовою термінологію — йдеться не про прицільні обстріли, а про юридичний град, коли прямо накривають по всіх фронтах, шукають шпариночки, де можна завдати шкоди державному банку.

Саме так. Але єдине, на чому я хотів би наголосити — банк, намагаючись повернути всі ті кошти, які були вкладені з бюджету, не судиться в Україні з колишніми власниками — це виключно іноземні юрисдикції. Навіть соцопитування кажуть, що рівень довіри до судової системи менший, ніж 3%. Про це кажуть не тільки наші громадяни, про це кажуть політики, про це навіть заявив президент — що необхідне перезавантаження судової системи.

Є дуже велика кількість різноманітних дуже дивних судових рішень, які приймаються суддями. Деякі суди вже стали, використовуючи російську кальку, “притчей во язицах”, виносячи просто…

Печерський суд, ОАСК...

Печерський суд, ОАСК — ви правильно зазначаєте.

Навіть Конституційний суд.

І тому довіри до винесеного рішення, яке було б прийнято — його неможливо було б забезпечити ані з однієї сторони, ані з другої. А можливість розглянути всі ті питання, які виносяться — воно забезпечується саме в судах іноземних юрисдикцій.

Давайте ці юрисдикції перерахуємо. Де зараз ці західні фронти проти колишніх власників, де ведуться юридичні ії? Сполучені Штати?

Сполучені Штати. Ми будемо говорити тільки про ті юрисдикції і в тих межах, щоб не зашкодити тим справам, які там розглядаються.

Сполучені Штати. Банк пред’являє позов у Сполучених Штатах — одночасно з цим або після цього з’являється дуже велика кількість позовів пов’язаних компаній. Компаній, які належать колишнім власникам в Україні проти банку як намагання втрутитись в процес, який розглядається у Сполучених Штатах.

Я чув ще про справи у Великій Британії, в Ізраїлі, на Кіпрі, де ще? Може я помиляюся?

Цього досить.

Швейцарія, здається, теж.

Дивіться, щодо справ у Великобританії, в Лондоні — та сама тактика: банк подає позов до суду в Лондоні — одразу з’являється позов в Україні про захист честі й гідності. Наприклад, дуже цікава історія: наразі суддя Печерського районного суду намагається у НАБУ витребувати звіт Kroll.

Kroll— це детективи, які досліджували, яким чином виводилися гроші з ПриватБанку впродовж десяти років. Вони знайшли всі ці схеми і віддали їх правоохоронним органам. Але цей звіт засекречений.

Наразі цей звіт є закритим.

Перед тим, як говорити на інші теми — ми запитали киян, чи вірять вони, що колишні власники — Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов зможуть повернути собі ПриватБанк. Переважно люди не вірять, що банк повернеться колишнім власникам.

Ще до моменту так званої націоналізації ПриватБанку у законодавстві була пряма заборона на можливість повернення тих банків, які були передані або приватному інвестору, або державі, у власність колишніх власників.

Пряма заборона. Це не зупиняло наших суддів. Наші судді дуже креативні. Вони закривали на це очі і виписували свої рішення так, що таке повернення відбувалося.

Ми знаємо, що це стосується не тільки ПриватБанку. У нас була купа зомбі-банків, як їх називають. Тобто у банка вже немає ані грошей, ані приміщення — жодних активів, нічого немає, — але юридично вони поновлюються. Такі собі зомбі, живі мерці.

Так, правильно.

Друге — це те питання, яке ви зараз почали описувати, а це і коментар від людини на вулиці: відібрали власність. Власність має чогось вартувати. Якщо ця вартість від’ємна, якщо держава вкладає 155 млрд грн на першому етапі виключно для того, щоб цю власність врятувати, то мабуть ця власність коштує в кращому випадку нуль, а в нашому випадку вона ще зобов’язує повернути державі ті кошти, які були вкладені для порятунку. Чи є це власністю?

У першій підозрі фігурує сума близько 136 млн грн. А ви кажете, що держава вклала у ПриватБанк 155 млрд, щоб закрити діру. Тобто різниця велика. Чи вдасться повернути такі великі гроші?

Ми сподіваємось, що так. Є декілька механізмів. Це і механізми, які застосовуються правоохоронними органами, у даному випадку НАБУ, які пред’являють підозри і намагаються повернути ці кошти.

Зрозуміло. А скажіть, у більш такому широкому контексті — чи вдавалося в інших випадках, схожих на випадок ПриватБанку, повернути гроші колишніх власників.

У деяких випадках це була так звана “мирова угода”, коли держава домовлялась із власником і компенсувала частину тих коштів, які витратила. Чому частину — тому що деколи просто зважуєш, скільки тобі потрібно витратити коштів для того, щоб отримати назад те, що у тебе забрали, а в деяких випадках, навпаки, держава займала дуже жорстку позицію.

Теги:
Читайте також:
Київ
+26°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.3
    Купівля 39.3
    Продаж 39.81
  • EUR
    Купівля 42.18
    Продаж 42.91
  • Актуальне
  • Важливе
2024, понедiлок
6 травня
16:05
OPINION
Сергій Громенко
Чи є логіка в правлінні Путіна
16:00
Саміт ЄС, Олаф Шольц
Шольц закликав партнерів дати Україні більше систем ППО з наявних запасів
15:58
Сирський відвідав позиції ЗСУ на сході
Ворог намагається прорвати оборону і вийти до Курахового та Покровська, - Сирський відвідав позиції ЗСУ на сході
15:44
НБУ
НБУ бачить передумови для подальшого зниження облікової ставки до кінця року
15:38
Ексклюзив
ФАБ-500ШН
У Повітряних силах назвали єдиний спосіб протидії російським КАБам та ФАБам
15:35
Володимир Зеленський
Зеленський вніс до ВР законопроєкти про продовження воєнного стану й мобілізації
15:28
Оновлено
Розвідники у Криму знищили російський катер "Мангуст"
ГУР знищило швидкісний катер росіян українським морським дроном Magura V5
15:23
імпорт електроенергії
Україна передавала надлишки електроенергії Польщі: ситуація в енергосистемі станом на 6 травня
15:16
Оновлено
Сі Цзіньпін, Макрон і Фон дер Ляєн
Розраховуємо, що Китай використає вплив на РФ, аби покласти край війні в Україні, - фон дер Ляєн після зустрічі з Макроном і Сі Цзіньпіном
15:00
На фото: Джоан Роулінг
"Вбити Снейпа було жахливо": Роулінг розповіла про роботу з актором Аланом Рікманом
14:58
Ексклюзив
ядерна зброя росії
"Ознака того, що не все так добре на фронті": експерт Лакійчук про навчання із застосуванням тактичної ядерної зброї у РФ
14:58
У Кропивницькому сталася пожежа на підприємстві "Хімрезерв": є загиблий
У Кропивницькому сталася пожежа на підприємстві "Хімрезерв": є загиблий
14:54
Інфографіка
Ціни на пальне АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
14:45
Україна-Угорщина
"Ми не дозволимо відправити їх на смерть": віцепрем'єр Угорщини про повернення чоловіків-біженців
14:36
У Києві чоловік знайшов бойову частину ракети Х-69
У Києві перехожий знайшов у лісі бойову частину ракети Х-69
14:25
Telegram
У ЄС створюють орган для нагляду за месенджером telegram
14:19
кадирівці
Британська розвідка назвала кількість кадировців, які воюють в Україні
14:10
Олександр Пєлєшенко
На війні з РФ загинув чемпіон Європи з важкої атлетики Олександр Пєлєшенко
14:03
OPINION
Сергій Таран
Розшук Зеленського: Путін хоче домовлятися зі США
13:51
На фото: Емілі Блант
"Почувалася приниженою": зірка "Оппенгеймера" Емілі Блант розкритикувала "мерзенного" російського режисера
13:43
Дмитро Кулеба
Кулеба назвав три складові, від яких залежить успіх розвитку європейської оборонної промисловості
13:40
СБУ оголосила підозру очільнику мілітарної організації РФ, яка готує дітей з ТОТ воювати проти України
13:22
Оновлено
Сі Цзіньпін прибув до Парижа
Сі Цзіньпін прибув на перемовини до Парижа
13:12
Олексій Данілов
У Росії оголосили в розшук Данілова, Гройсмана, Авакова та Клімкіна
13:06
Американські вчені зафіксували спалахи на Сонці: які наслідки для Землі
12:55
ЗСУ
6 травня - День піхоти в Україні. Яке релігійне свято відзначаємо цього дня, та чого не можна робити
12:34
Росіяни прагнуть мобілізувати понад 150 тис. мешканців ТОТ Запорізької області, - Федоров
12:30
Філіппіни, ВМС
Як засіб стримування Китаю: Філіппіни та США розпочали спільні військові навчання
12:26
Ексклюзив
Експериментував у польоті над "сірою" зоною: авіаексперт Криволап про збиття російського Су-25 на Донеччині
12:15
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 6 травня: скільки коштує долар, євро та злотий
12:15
цвітіння сакур у Львові, погода
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, коли в Україні очікується похолодання
12:11
На фото: представник Німеччини на Євробаченні-2024 Isaak
"Ми музиканти, а не політики": представник Німеччини на Євробаченні-2024 пропонує повернути Росію на конкурс
12:06
OPINION
Валерій Пекар
Імперія лусне внаслідок накопичення розривів
11:59
Інтерв’ю
На фото: Богдан Бенюк
Богдан Бенюк: Росіянам не можна простити, вони літературою прикривають своє "миле" серце, а насправді вони - сатаністи
11:58
Авдіївська, коксохімічний завод, коксохім
Росіяни вивозять Авдіївський коксохімічний завод на металолом, - Нацспротив
11:43
росія ядерна зброя
"У відповідь на погрози Заходу": РФ готує ядерні навчання з підрозділами прикордонного з Україною військового округу
11:15
Готували масовані авіаудари по Україні напередодні Великодня: агентам РФ оголосили підозри
11:13
Огляд
світ, міжнародний огляд
Впевнена у перемозі Росія виставляє західні військові трофеї, а тисячі українців залишаються розмінною монетою у російських тюрмах. Акценти світових ЗМІ 6 травня
11:00
Ексклюзив
"Вимоги боїв призводять до таких ситуацій": військовослужбовець ЗСУ Тимочко про знищення мосту через канал біля Часового Яру
10:59
Огляд
Реал, Андрій Лунін, Ла Ліга, Ліга чемпіонів
"Реал" виграв Ла Лігу, Сауль Альварес захистив титул, а Норріс переміг Ферстаппена. Головні новини світового спорту за тиждень
Більше новин