З бази даних Міносвіти зникли заяви 40 тис. вступників

Єдина державна електронна база з питань освіти (ЄДЕБО), на якій будується робота вступної кампанії, цього літа працює зі збоями та помилками

Про це розповів перший заступник міністра освіти і науки.Володимир Ковтунець, передає ZN.ua

Розпорядник бази - Міністерство науки і освіти, адміністратор - державна компанія "Інфоресурс". Ще в перші дні вступної кампанії система впала через перевантаження серверів. А заяви близько 40 тис. вступників через збій не були нормально зареєстровані, і зараз їх правлять в ручному режимі. У когось з абітурієнтів не було зазначено конкурсний бал, у когось - підраховано невірно, наприклад, бал атестата підраховано за 12-бальною шкалою замість 200-бальної.

За словами Ковтунця, 40 тис. заяв були внесені в базу, але не були пов'язані з реєстром сертифікатів ЗНО.

Читайте також: Мертві професії. Як зробити так, щоб вас не звільнив робот

"80% з них можна відновити в автоматичному режимі. Ці заяви не анулюються, їх просто треба подати повторно. Заяв про вступ не видно, але це не означає, що їх немає в базі. Вони просто не висвічуються. Вступники отримають на свою електронну пошту або в електронні кабінети у ЄДЕБО повідомлення про те, що треба подати заяву ще раз", - зазначив посадовець.

Видання зазначає, що нове програмне забезпечення для ЄДЕБО почали розробляти досить пізно: на початку березня провели тендер, 20 березня - за його результатами уклали угоду, 22 травня підписали протокол випробування створеного продукту, а вже 12 липня заробили приймальних комісій. Нове програмне забезпечення для бази коштувало державі близько 9 млн грн.

На офіційному сайті Міносвіти нещодавно оприлюднили питання й відповіді щодо роботи ЄДЕБО.

За допомогою ЄДЕБО вступники реєструються й подають заяви до вищих навчальних закладів.