Мертві професії. Як зробити так, щоб вас не звільнив робот

Анастасія Пашинська
13 липня, 2017 четвер
13:33

65% робочих місць, на яких будуть працювати сьогоднішні школярі, ще не створені. Яку професію варто обрати, щоб не залишитись безробітним

Щорічний World Economic Forum підвів підсумки 2016 року і визначив тенденції в сфері зайнятості.

Можна розслабитися, до 2020 року роботи не відберуть вашу роботу. Це трапиться в 2030 році.

Яка робота зникне

Футурист Томас Фрей прогнозує, що до 2030 року 2 мільярди робочих місць більше не існуватимуть. Це приблизно половина всіх робочих місць на планеті. Частково це пов'язано з автоматизацією, а також з іншими технологічними досягненнями.

Наприклад, ми зараз не користуємося кучерами, їх замінили таксисти, тому що з'явилися автомобілі. Можливо, надалі таксиста взагалі замінить диспетчер, який віддалено буде керувати літаючим транспортом. Так у ХХІ столітті нам вже не потрібні телефоністки, друкарки, ліхтарники, бурлаки, заготівельники льоду й водоноси.

Очевидною порадою для майбутніх шукачів роботи є уникати «робочих місць, що знаходяться під загрозою зникнення». В основному це рутинна робота: наприклад, менеджер з холодних дзвінків - зараз цю роботу виконують роботи.

У 2013 році два дослідники з Оксфорда Карл Бенедикт Фрей і Майкл А. Осборн опублікували дослідження "Майбутнє зайнятості", в якому визначили, які професії автоматизуються протягом 20 років. За прогнозами дослідників, близько 47% спеціальностей виконуватимуться машинами.

З імовірністю в 99% відсотків до 2033 року зникне необхідність в телемаркетологах, страхових агентах, швачках, годинникарях, вантажниках, податкових консультантах, операторах обробки даних, бібліотекарях, брокерах і кредитних фахівцях.

З 98% ймовірністю до 2033 року не буде спортивних суддів і рефері, касирів, пакувальників, фрезерувальників, екзаменаторов, слідчих, бухгалтерів і аудиторів.

Також не буде офіціантів, водіїв автобусів і охоронців.

Однак за деякі спеціальності не варто переживати. Навряд чи можна замінити археолога, хірурга чи психолога комп'ютерним алгоритмом.

Куди зникає робота по всьому світу зараз

За даними Інтернаціональної трудової організації, в 2016 році кількість безробітних людей становить 199,4 мільйона, а в 2017 році ця цифра збільшиться ще на мільйон.

Головна причина втрати робочих місць - вина політиків, вважають експерти Міжнародного економічного форуму. Так, у 2016 всі політичні ризики втілилися одномоментно: до влади прийшли популісти, громадські інститути розхиталися, а у здійсненні міжнародного співробітництва додалося напруженості. До 2020 року це скоротить усі робочі місця на 2,69%.

Штучний інтелект (ШІ) займає лише другий рядок. Він негативно впливає на трудовий ринок, забираючи 1,56% робочих місць. ШІ забирає роботу не тільки у синіх комірців (робітники фізичної праці), але і працівників інтелектуальної сфери.

Наприклад, зовсім скоро подібні статті буде писати робот.

Так, у минулому році Financial Times провели експеримент. Профільний журналіст і програма під назвою "Емма" (продукт компанії Stealth) мали написати текст про рівень безробіття в Британії.

У підсумку статті мав прочитати головний редактор видання і здогадатися, яку з них писала машина. "Емма" впоралася з текстом за 12 хвилин. Але її стаття була перенасичена цифрами, а мова тексту була дуже сухою і місцями незрозумілою. Однак програма самостійно додумалася що "Брекзит" може змінити ситуацію з безробіттям.

Довгожительство стоїть на третьому місці у переліку негативного впливу на трудовий ринок. Тривалість життя збільшилася. За даними ООН на 2015 рік, в Америці середня тривалість життя - 78 років, в Німеччині 80 років, в Китаї 78 років, а в Україні 71 рік. Лідером серед країн довгожителів є Гонконг - 84 роки.

Данські дослідження так само показали, що нинішні діти цілком можуть прожити ціле століття. Так, за їхніми розрахунками, в 2045 році вперше в історії людей віком понад 60 років буде більше, ніж дітей. А до 2050 року 22% населення всього світу буде старше 60.

Такий стан речей збільшить кількість робочих місць у сфері охорони здоров'я. Але крім зростання попиту на медицину, в старіючому суспільстві знижуються апетити на нові послуги, і ринку доведеться звузитися.

Четвертим фактором, що впливає на рівень безробіття в світі, є технологія просунутого виробництва, наприклад 3D-друк, автоматизація. Так, з появою 3D-принтерів, як і штучного інтелекту, знадобилися нові технічні працівники, інженери та конструктори, що послужило притоку нових спеціальностей.

Однак один 3D-принтер здатний замінити завод ливарників, надрукувати двигун для автомобіля або новий людський орган з біоматеріалу. Тому якщо все-таки порахувати, то просунуте виробництво більше скоротить кількість робочих місць, ніж додасть їх.

Що ж робити, ким працювати

Мільярдер і співзасновник Microsoft Білл Гейтс нещодавно поділився у своєму блозі листом для випускників. Якби він вирішував, куди поступити зараз, то вибрав би спеціальності, пов'язані зі штучним інтелектом, енергетикою чи біологією.

На його думку, за найближчі 20 років роботи займуть мільйони робочих місць, а терористи придумають нову біологічну зброю, з якою доведеться боротися. Стосовно енергетики Гейтс упевнений, що скоро відновлювальна енергія повністю витіснить вуглецеву, і для цього будуть потрібні нові фахівці.

Business Insider і Forbes також підготували рейтинги актуальних професій, які будуть затребувані. Перше місце в обох рейтингах посіла професія медсестри.

До 2024 року попит на медсестер має вирости на 24%.

Оскільки тривалість життя збільшилася, в суспільстві з'явилося більше літніх людей, яким необхідні послуги медичного догляду. З цих же причин очікується зростання зайнятості доглядальниць.

У звіті World Economic Forum також показані спеціальності, попит на які зростає останні 3 роки і продовжує зростати.

Попит на математиків і комп'ютерників до 2020 року збільшиться на 3,2% по всьому світу. Такий приріст пояснюється необхідністю аналізувати великі дані і пояснювати проблеми ринку.

На другому місці зростання зайнятості очікує архітекторів та інженерів. До 2020 року попит на них виросте на 2,71%. Тривимірний друк, робототехніка і автоматизовані виробничі системи зажадають нових фахівців.

Професії, які складно буде замінити комп'ютерним алгоритмом, також не втратять актуальності. Згідно з дослідженням "Майбутнє зайнятості" - це медичні працівники, хореографи, шкільні вчителі, спортивні тренери, лісники та мікробіологи. З повним списком можна ознайомитися у самій статті.

Що відбувається з трудовим ринком в Україні

До нас всі технології доходять із запізненням. Пока що ми можемо не боятися автоматизації та штучний інтелект.

Однак трудовий ринок все ж змінюється. Так, за підрахунками сайту Work.ua найбільше шукають працівників у виробничій сфері, продавців і працівників у сфері обслуговування.

На 65% зріс попит на фахівців в сфері будівництва та архітектури. Поступово розвивається сфера IT. Якщо в 2014 році всього шукали 4200 фахівців, то зараз попит на IT-фахівців виріс - 6700 запитів.

Але найчастіше роботодавець шукає заправників, вантажників і асистентів стоматолога.

Шукачі роботи найчастіше шукають посади адміністратора і керівників середньої ланки. На кожну вакансію адміністратора припадає 37 резюме. Однак, адміністратори, як і секретарі, все рідше потрібні на українському ринку.

До непопулярних спеціальностей відносяться і юристи, в базі Work.ua всього 767 вакансії цієї сфери, на кожну з яких припадає 75 резюме.

Які професійні навички знадобляться в майбутньому

Експерт в галузі освіти Гарвардського Університету Тоні Вагнер, все життя розробляв ідеальну формулу для успішної людини майбутнього. Вивчаючи зміни глобальної робочої сили і беручи інтерв'ю у лідерів різних галузей, він виділив 7 навичок виживання працівника, якого не зможе замінити машина. Ці навички знадобляться вже зараз.

1. Критичне мислення і вирішення проблем

Ще в інституті студентів вчать відповідати правильно на запитання, але якщо сталася ситуація, якої немає в підручнику? Вагнер радить звернути увагу не на заучування відповідей, а правильну постановку питання, тобто визначення проблеми. А потім і пошук її вирішення.

Так, винахідник і мільярдер Ілон Маск при співбесіді запитує майбутнього працівника: з якою найскладнішою проблемою в житті стикалася людина і як вона її вирішила. Якщо виявляється, що працівник ніколи не брав на себе відповідальність за прийняття рішення, Маск не наймає такого співробітника, незважаючи на його досвід чи диплом.

2. Віддалена робота й лідерство

Завдяки розвитку технологій, появи хмарних сервісів все більше співробітників працюють віддалено від головного офісу компанії. Упродовж 5 найближчих років очікується, що віддалені працівники становитимуть 40% від усіх співробітників.

Співробітники можуть бути розкидані по різних країнах, але працювати в одній компанії. У такій ситуації складно поставити одного начальника над усіма працівниками, лідерство і співпраця мають бути у всіх працівників, інакше команда не прийде до спільної мети.

3. Спритність і адаптивність

У постіндустріальну епоху світ технологій змінюється дуже швидко. Тому не можна постійно діяти за регламентом. Це як з операційною системою - не можна в 2017 році сидіти на Windows 98, позбавляючи себе безлічі можливостей.

4. Ініціативність та підприємливість

Деякі студенти крім навчання беруть участь у позашкільній діяльності. Саме тому роботодавці все частіше дивляться на додаткові дипломи та захоплення студентів під час прийому на роботу. Вагнер звернув увагу, що в корпоративному середовищі роботодавець рідко знаходить фахівця, здатного знайти новий підхід або стратегію.

5. Ефективне усне і письмове спілкування

І справа тут не в грамотності, а в здатності пояснювати свою позицію. Для цього не потрібні громіздкі фрази, напхані купою розумних термінів. Деякі державні діячі насичують свою промову незрозумілими словами, після яких сенс їхнього мовлення залишається незрозумілим.

Чим простіше людина викладає свою думку, тим більше ефективності вона дає. Також доведеться відмовитися від "маскуючих" і "пом'якшуючих" оборотів.

6. Оцінка і аналіз інформації

В епоху "фейкових" новин кожен має дбати про свою інформаційну гігієну. Не варто звертати увагу тільки на заголовки і вірити лише одному джерелу. Оскільки з розвитком інтернету потоків інформації стало більше, скоро ця якість стане необхідною для виживання. Інакше ви ризикуєте бути дезінформованим.

7. Допитливість і уява

Допитливість є двигуном розширення кругозору співробітника, що допоможе знайти нові стратегії, рішення і все, про що згадувалося вище. Уява допоможе застосувати ці рішення.

Теги:
Читайте також:
Київ
+12°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.06
    Купівля 39.06
    Продаж 39.53
  • EUR
    Купівля 42.23
    Продаж 42.95
  • Актуальне
  • Важливе
2024, четвер
28 березня
20:29
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Путін використовує теракт у Москві, щоб мобілізувати суспільство проти України, - Зеленський
20:22
Оновлено
Стрілянина в Житомирі: поліція затримала підозрюваного в убивстві
20:06
Санкції на алмази
Через санкції продаж алмазів з Росії впав на понад 60%, - Reuters
20:02
OPINION
Ігор Гулик
Чи є різниця між ІДІЛ та "русскім міром"?
20:00
Огляд
переможні новини
Переможні новини 764-го дня війни: збитий російський винищувач упав у море, у Росії один з НПЗ повністю зупинився через атаку дрона
19:58
Дмитро Кулеба
"Москва більше не приховує військової співпраці з КНДР": Кулеба про вето РФ на проєкт резолюції Радбезу ООН
19:48
На фото: Люк Бессон
Люк Бессон повідомив, що вже почав зйомки власної версії "Дракули"
19:41
Ексклюзив
Карта. Красногорівка-Вугледар_2603
Ворог застосовує все - КАБи, отруйні скиди гранат, фосфор: офіцер "Легіону Свободи" Воронов про Новопавлівський напрямок
19:38
Москва, теракт у ТРЦ "Крокус"
Слідком РФ заявив, що знайшов "докази" причетності України до теракту в Москві
19:29
ЗСУ
За добу на фронті відбулось 48 боєзіткнень, Сили оборони відбили 11 російських атак на Бахмутському напрямку
19:21
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
19:06
шпигун
У Польщі  провели спецоперацію проти російської шпигунської мережі
19:02
Оновлено
Україна-НАТО
Відбулося позачергове засідання Ради Україна - НАТО
18:44
Президент Зеленський з головою Національних зборів Франції Яель Брон-Піве
Голова нижньої палати парламенту Франції прибула до України та зустрілася з Зеленським
18:36
Зеленський Джонсон
"Ухвалення допомоги для України критично важливе": Зеленський поговорив зі спікером палати представників Джонсоном
18:28
соцмережа Х (Твіттер)
Маск розповів, які користувачі отримають доступ до преміум-функцій соцмережі X безкоштовно
18:19
Ексклюзив
Атака Харкова
У Defence Express розповіли про бомбу УМПБ Д-30СН, якою РФ вдарила по Харкову 27 березня
18:07
Денис Пушилін
Організували "вибори" Путіна на ТОТ Донеччини: СБУ оголосила підозру Пушиліну та двом його поплічникам
18:06
На фото: "Київська пектораль – 2023"
Театральна премія "Київська пектораль – 2023" оголосила переможців
18:05
війна з росією нафта безпілотник
Куйбишевський НПЗ в Росії після удару БПЛА повністю зупинив роботу, - ЗМІ
18:02
OPINION
Олексій Панич
Америка завжди буде проти ударів углиб Росії
17:56
зниклі безвісти
За час повномасштабної війни кількість зниклих безвісти сягнула 50,1 тис. осіб, - Нацполіція
17:55
Оновлено
Прем'єр міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск
Україна запропонувала 5 кроків для розблокування кордону, - Шмигаль після зустрічі з Туском
17:41
Марʼяна Безугла
"Питання суто політичне": у Раді припустили, чому Безуглу не виключають із фракції "Слуги Народу"
17:32
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні
Росіяни відкрили вогонь по таксі у Херсоні: водій загинув, пасажирів поранено
17:32
Володимир Зеленський
"Наприкінці травня або в червні": Зеленський розповів, коли Росія може розпочати новий великий наступ в Україні
17:28
книжка - російська пропаганда і продається в Португалії
У Португалії видали книжку про війну в Україні з російською пропагандою, українці відреагували
17:22
СУ-35 збитий
У море біля Севастополя впав військовий літак: пілот катапультувався
17:20
путін
Путін мріє про відновлення радянської імперії в кордонах СРСР, – Зеленський
17:10
Ексклюзив
Саміт ЄС, Віктор Орбан
Орбан буде вимушений змінити тактику: Тібор Томпа про нові протести в Угорщині
17:03
Верховна Рада
"Нічого не проголосували": Верховна Рада провела півторагодинне засідання
17:01
Аерофлот
Росія в обхід санкцій ввозить запчастини для авіації через Габон: обсяг експорту $1,5 млрд
16:30
Росіяни атакували з мінометів поліцейських, які прибули на місце обстрілу на Херсонщині
16:30
машина для розмінування WISENT 1
Спецтранспорт, дрони та озброєння: Німеччина надала Україні новий пакет допомоги
16:26
На фото: Анастасія Приходько
Анастасія Приходько прокоментувала смерть свого турменеджера під час її концерту
16:13
Очільник МЗС Латвії Каріньш подав у відставку через скандал зі спецрейсами
16:08
Ексклюзив
Мирослав Чех
Над Польщею нависає російська загроза, а уряду байдуже, - польський політик Чех
16:06
Ексклюзив
Російські окупанти без опізнавальних знаків у Криму у 2014 році. Фото надано автором
Для наступу на Харків 100 тис. недостатньо: у бригаді Гвардії наступу припустили, скільки військ потрібно РФ, щоб захопити місто 
16:00
OPINION
Богдан Буткевич
Звільнення Данілова — це страх Зеленського. Через підступи Єрмака
15:59
ЗСУ, мобілізація
Мобілізація: на Полтавщині поліція отримала від ТЦК звернення про доставку 30 тис. військовозобов'язаних
Більше новин