Останню картину да Вінчі продадуть на аукціоні

Картина Леонардо да Вінчі "Рятівник світу", яка є останньою роботою художника, наразі знаходиться в приватному володінні і буде продана на аукціоні зі стартовою ставкою в $100 млн

Про це повідомляє The Telegraph.

"Сальватор Мунді" (Salvator Mundi) або "Спаситель світу" (Saviour of the World) був написаний італійським художником в 1500 році, в той же період, коли він створив "Мону Лізу". Це одна з 15 відомих картин да Вінчі, які були в Королівській колекції короля Карла І (1600-1649).

Картина зникла з поля зору до 1900 року, коли її придбав сер Чарльз Робінсон. "Спаситель світу" був спотворений пізнішими записами і виправленнями.

В епоху Контрреформації до обличчя "спасителя" прималювали традиційні вуса та борідку. У такому вигляді атрибутувати картину було важко. Після цього в 1958 році картина була продана на аукціоні Sotheby's  £45.

У 2004 році на неназваному аукціоні ця робота була придбана Робертом Саймоном, фахівцем з робіт старих майстрів, і групою арт-дилерів. Потім твір було відправлено на реставрацію, в ході якої його вдалося відчистити від зайвих поправок.

Читайте також: 6 найуспішніших українських художників, яких варто знати

Після цього "спаситель" проходив експертизу в декількох музеях Європи та США, і врешті в Лондоні картину визнали творінням Леонардо.

Аукціон Christie's оголосив, що торги відбудуться 15 листопада 2017 року, а початкова ціна лота - $100 млн. Лоік Гузер, голова аукціону в Нью-Йорку, сказав: "Це картина найвидатнішої постаті в світі в галузі мистецтва. Незважаючи на те, що вона була створена приблизно 500 років тому, робота Леонардо залишається такою ж впливовою, як і в 15-16 столітті ".

Картиною зараз володіє російський мільярдер Дмитро Риболовлєв, який купив її в 2013 році за $79 млн.