Угорщина погрожує Україні санкціями ЄС через освітній закон

Будапешт вимагатиме ввести санкції проти України, якщо новий закон про освіту не буде відкликаний

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, передає "Радіо Свобода".

За його словами, доля закордонних угорців не є предметом торгу для Угорщини, і через це Україна повинна відкликати свій закон про освіту, який, на його думку, утискає права нацменшин.

"Ми боротимемося до останнього за відкликання Україною цього закону. В цій справі не може бути компромісу", - Сійярто.

За словами міністра, якщо з боку України не будуть вжиті необхідні заходи, можуть набути чинності штрафні санкції ЄС, які торкнуться сфери торгівлі, адже умови асоціації містять домовленість про вільну торгівлю, яка відкриває перед Україною європейські ринки.

Читайте також: Нуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має права Угорщина погрожувати Україні

Сійярто зазначив, якщо буде визнано, що Україна порушила основні принципи угоди про асоціацію з ЄС, то наслідком цього може стати запровадження торговельних та економічних санкцій.

На думку міністра, немає нічого спільного між навчанням рідною (угорською - ред.) мовою і знанням української мови. Поліпшити знання української можливо, здобуваючи освіту угорською мовою, вважає він.

Читайте також: На Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

Глава угорського МЗС підтвердив намір узгодити точки зору з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, який приїде в Будапешт 12 жовтня, проте попередив, що шлях у Європу для України лежить через Угорщину не тільки в географічному сенсі.