ПАРЄ тисне на Венеціанську комісію щодо освітнього закону, - постпред України

Резолюція Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо нового закону України про освіту може чинити тиск на рішення Венеціанської комісії у цьому питанні

Про це заявив постійний представник України у Раді Європи Дмитро Кулеба в інтерв'ю виданню "Укрінформ".

"Я особисто вважаю, що ухвалення такої резолюції - це тиск на Венеційську комісію. Тому що ПАРЄ, по суті, демонструє, якою є її позиція", - наголосив він.

Кулеба зауважив, що вплинути на Венеційську комісію у такий спосіб важко, втім експерти будуть враховувати контекст, в якому цей процес відбувається. За його словами, у цій ситуації, на Комісію не повинна тиснути жодна з сторін: ані Угорщина, ані Україна, ані ПАРЄ, ані ЄС. Її представники мають самостійно розібратися, що передбачає освітній закон. 

Читайте також: Угорщина знову почала розганяти тему автономії Закарпаття. Історія "м'якої окупації"

Він додав, що у резолюції ПАРЄ є дві ключові речі: одна принципово важлива для України, друга – принципово важлива для угорців.

"В резолюції написано, що державну мову потрібно знати. Адже це неприпустимо, коли нацменшини не володіють державною мовою. Це "плюс" для України. А "плюс" для угорців у тому, що їм вдалося протягнути положення, в якому Асамблея закликає Україну виконати всі рекомендації Венеційської комісії, які будуть надані в грудні цього року", - підсумував Кулеба.

Читайте також: На Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

Зазначимо, що ПАРЄ ухвалила резолюцію, в якій висловила стурбованість новим українським освітнім законом. При цьому, резолюція рекомендує Україні дослухатися до висновків Венеціанської комісії щодо освітнього закону. Остання ще не надала своїх висновків у цьому питанні.