Угорщина погодилася з українським законом про освіту, але пропонує переговори

Україна домовилася з Угорщиною про початок консультацій щодо особливостей втілення в угорських школах Закарпаття положень нового українського закону про освіту

Про це заявив сьогодні у Києві міністр людських ресурсів Угорщини Золтан Балог, після завершення своєї зустрічі з міністром освіти і науки України Лілією Гриневич, передає Еспресо.TV

"Відтепер ми почнемо консультації щодо того, як можна застосовувати на практиці закон (новий український закон про освіту - ред.) про вивчення державної мови", - повідомив він.

Як зазначив Балог, розглядатимуться пропозиції офіційного Будапешта, а також рекомендації Товариства угорських педагогів Закарпаття.

Читайте також: Нуль українських шкіл та жорстка мадяризація. Чи має права Угорщина погрожувати Україні

При цьому угорський міністр наголосив, що його держава поважає вимогу української сторони щодо вивчення державної мови.

Разом з тим, він просить українське Міносвіти поки що нічого не змінювати у шкільній освіті закарпатських угорців до завершення перемовин.

Читайте такожУгорщина знову почала розганяти тему автономії Закарпаття. Історія "м'якої окупації"

"Ми розраховуємо на те, що до тих пір, доки не буде проведено цих консультацій й доки ми не узгодимо усі важливі питання, Україна не вдаватиметься до якихось односторонніх кроків у напрямку зміни існуючої зараз системи освіти (угорців Закарпаття - ред.)", - додав Балог.

Читайте також: На Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

За його словами, саме таке запевнення він отримав від Гриневич під час сьогоднішніх перемовин.