Міносвіти дослухається Венеціанської комісії щодо закону про освіту, - Гриневич

Міністерство освіти і науки України врахує висновки Венеціанської комісії щодо закону про освіту та обговорить їх із усіма зацікавленими сторонами

Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми відкриті до обговорення, будемо обговорювати висновки комісії з усіма зацікавленими сторонами, будемо їх враховувати", - сказала Гриневич на зустрічі з представниками польських громадських організацій і шкіл у Львові.

При цьому міністр наголосила на необхідності навчати дітей вільно володити державною мовою.

"Цю ідею не можна лімітувати вказівками, і думаю, наші європейські партнери чудово розуміють цю базову цінність", - сказала міністр.

Читайте також: На Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

Гриневич також звернула увагу на те, що мовна стаття в законі про освіту стосуються всієї освіти від школи до вишів і додала, що в законі про повну загальну середню освіту мовні положення конкретизують. Так, за словами міністра, навчання у початковій школі здійснюватимуть рідною мовою, також учні вивчатимуть українську мову. Починаючи з 5 класу планують запроваджувати певне співвідношення вивчення предметів рідною мовою та державною.

"Важливо, щоб це співвідношення гарантувало хороше вивчення та застосування державної мови. Ми не хочемо асиміляції та цінуємо право кожного розмовляти материнською мовою. Це частина національної ідентичності", - сказала міністр.

Читайте також: Угорщина "розганяє" тему автономії Закарпаття. Історія "м'якої окупації"