Угорщина блокує відносини України з НАТО, - віце-прем’єр

Угорщина вдалася до перешкоджання запланованим між Україною та НАТО заходам через невдоволення мовною статтею українського освітнього закону

Про це заявила під час візиту до штаб-квартири НАТО віце-прем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, передає "Європейська правда".

"Україна стурбована ультимативною поведінкою Угорщини через незадоволення мовною статтею закону про освіту. Всі наші спроби вести діалог розбиваються об неготовність угорської сторони до діалогу. Угорщина блокує ефективний розвиток речей, які були заздалегідь заплановані між Україною та НАТО", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: На Україну через реформу освіти посипались погрози інших країн. Що такого в новому законі

За словами віце-прем’єр-міністра, для блокування відносин України з НАТО офіційний Будапешт використовує те, що в Альянсі діє принцип консенсусу під час ухвалення рішень. Климпуш-Цинцадзе також зазначила, що терміновий візит до штаб-квартири НАТО міністра освіти та науки України Лілії Гриневич був викликаний саме цією проблемою.

Проте, за словами віце-прем’єра, українська сторона має підтримку з боку секретаріату НАТО. Так, із усіх членів Альянсу, що висловлювали стурбованість мовною статтею освітнього закону, наразі лише Угорщина обрала шлях блокування - решта розпочали діалог. Тому Україна розраховує, що інші країни-члени зможуть вплинути на Угорщину.

"У штаб-квартирі це сприймають як неприйнятну поведінку, Альянс зацікавлений у тому, щоби це питання було вирішене. В НАТО є досвід вирішення складних внутрішніх конфліктів між державами-членами НАТО. Тому я сподіваюся, що буде достатньо бажання і волі країн-членів НАТО, які можуть розмовляти з Угорщиною з позиції резону", - підсумувала Климпуш-Цинцадзе.

Читайте також: Угорщина "розганяє" тему автономії Закарпаття. Історія "м'якої окупації"