Таємних агентів НАБУ набрали незаконно, а на їхню техніку для прослуховування немає дозволів, - Луценко

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що всі агенти Національного антикорупційного бюро, які працюють під прикриттям, набрані з порушенням закону й використовують у своїй роботі контрабандну техніку

Про це він заявив в ефірі телеканалу "1+1", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Усі так звані агенти НАБУ набрані з порушенням закону. Закон вимагає, щоб усіх, усіх до єдиного співробітників НАБУ набирали на відкритому конкурсі, але десятки агентів, зокрема ті двоє, яких зафіксували на конспіративній квартирі, обрані на закритих процедурах, що порушує закон", - сказав він.

Генпрокурор зазначив, що ці агенти використовують в своїй діяльності нелегальне обладнання.

"Далі більше: ми маємо нелегальних агентів, вони використовують незаконні методи провокацій, ніхто з них не допущений до державної таємниці, але водночас їм надаються матеріали "прослушки" СБУ, що є кримінальним злочином. Вони самі використовують незареєстровану в Україні прослуховувальну техніку, яка завезена контрабандним шляхом", - сказав Луценко.

Читайте такожДетектив-антикорупціонер став другом чиновниці, щоб дати їй хабар. Чим закінчилась спецоперація НАБУ

За його словами, все це є "величезним букетом нелегального угруповання, яке діє нелегальними методами з нелегальною апаратурою".

При цьому Луценко додав, що знав про цю ситуацію щодо двох агентів лише упродовж  2-х тижнів, але тепер розуміє "повноту всієї проблеми НАБУ", у зв'язку з чим він закликав голову Бюро Артема Ситника подати у відставку.

"Увесь апарат агентів наразі поза законом, тому керівник агентства, який особисто почав такий відбір агентів, допуск їх до держтаємниці, надання їм особливо таємних документів, має приймати рішення для себе", - наголосив генпрокурор.