В ООН вважають, що закону про деокупацію Донбасу "бракує чіткості"

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини вважають, що ухваленому в першому читанні законопроекту про деокупацію Донбасу №7163 не вистачає чіткості в питаннях захисту прав і свобод людини

Про це на презентації 20-ї доповіді Моніторингової місії ООН щодо ситуації з правами людини в Україні заявила голова місії Фіона Фрейзер, передає "Укрінформ".

"6 жовтня парламент почав розгляд і ухвалення нової правової бази щодо території Донбасу, яка не контролюється державою, з метою відновлення суверенітету над окремими районами Донецької та Луганської областей.Хоча дискусії тривають, на даному етапі УВКПЛ зазначає, що цьому законопроекту бракує чіткості щодо основи для захисту прав і свобод людини", - сказала Фрейзер.

Читайте також: Для чого потрібен пакет законів про Донбас

Вона додала, що, на думку членів Моніторингової місії, законодавство і вся державна політика в цілому мають бути "інклюзивними і жодним чином не дискримінаційними, аби сприяти створенню підвалин для майбутнього миру і злагоди в Україні".

Зазначимо, що розглянути закон про деокупацію українських територій та визнання Росії державою-агресором Верховна Рада планує вже цього тижня.

Читайте також: Що змінить законопроект про реінтеграцію Донбасу. Основні положення

  • Нагадаємо, 5-6 жовтня Верховна Рада розглянула пакет президентських законопроектів - закону №7163 про деокупацію Донбасу (прийнято у першому читанні) та закону №7164 про особливий статус окупованих районів (проголосовано депутатами та підписано президентом).
  • За проектом закону №7163 бойовими діями на Донбасі має керувати не АТЦ, а Об'єднаний оперативний штаб (ООШ), в якому будуть представники різних силових міністерств та відомств.